ροή ειδήσεων

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές σας συμφέρει να αγοράσετε ή να πουλήσετε σπίτι



ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μειωμένες θα είναι για το 2019 σε σύγκριση με πέρυσι οι ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας, καθώς μέσα στο διάστημα 2016-2018, ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και σε χαμηλή τιμή άλλαξε χέρια, ενώ για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πανελλαδικά σε ποσοστό 1,3%.


Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οφέλη θα έχουν ιδιοκτήτες και αγοραστές κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας, µε το ενδιαφέρον να παραμένει υψηλό, κατά βάση από ξένους και σε μικρότερο βαθμό από Έλληνες, για αγορά κατοικίας στη Γλυφάδα, τον Άλιµο, την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη.


Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, εξαιτίας της σημαντικής ζήτησης που παρατηρείται, οι τιµές που ζητούν οι πωλητές έχουν αρχίσει να «σκαρφαλώνουν», με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται εξίσου και σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά και το Χαλάνδρι.

Την ανιούσα, ωστόσο, αναμένεται να λάβουν από φέτος οι τιμές των ακινήτων και στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, καθώς η αξιοποίηση του οικιστικού χώρου και η εφαρμογή του πολυπόθητου επενδυτικού σχεδίου, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς, θα επηρεάσει ανοδικά τις τιµές των περιοχών, τουλάχιστον, γύρω από την έκταση του πρώην διεθνούς αεροδροµίου.
Το Μετρό φέρνει τα «πάνω – κάτω» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα., τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε σταθµούς µέσων σταθερής τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραµ βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της ζήτησης. Αλλωστε, στις «καλές εποχές», σύµφωνα µε κτηµατοµεσίτες, υπολογίζεται ότι τα ενοίκια ή οι τιµές αγοράς ήταν µεγαλύτερες έως και 20% σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 200 µέτρων από σταθµό του µετρό, συγκριτικά µε άλλες συνοικίες. Το ποσοστό αυτό είναι σήµερα αρκετά χαµηλότερο, αλλά η υπεραξία που αποκτά ένα ακίνητο κοντά σε µέσο σταθερής τροχιάς είναι δεδοµένη.

Ειδικότερα, ευκαιρίες είτε για πώληση, σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα, είτε για αγορά άµεσα, αποτελούν σπίτια και διαµερίσµατα κοντά στην υπό κατασκευή επέκταση της γραµµής 3 προς Πειραιά που αποτελείται από έξι σταθµούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δηµοτικό Θέατρο).

Από αυτούς οι τρεις πρώτοι αναµένεται να παραδοθούν σε λειτουργία έως το πρώτο εξάµηνο του 2019 και οι υπόλοιποι µέχρι το τέλος του 2020, µε τις τιµές πώλησης στα δυτικά προάστια να κυµαίνονται από 1.400 έως 1.600 ευρώ ανά τ.µ. για τα νεόδµητα σπίτια. Υπεραξίες αναµένεται να αποκτήσουν και τα ακίνητα κοντά στους 12 σταθµούς της νέας γραµµής τραµ, µήκους 5,4 χλµ., από το Φάληρο µέχρι τον Πειραιά που αναµένεται να λειτουργήσει τις πρώτες εβδοµάδες του νέου έτους.

Ανοδικά εκτιµάται ότι θα κινηθούν η ζήτηση και οι τιµές για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη βασική γραµµή του Μετρό, µήκους 9,6 χλµ., από τον Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό µέχρι τη Νέα Ελβετία (περιοχή Χαριλάου). Το πρώτο εξάµηνο της νέας χρονιάς θα πραγµατοποιηθούν οι δοκιµές στη γραµµή του µετρό µε στόχο το 2020 να τεθούν σε λειτουργία οι 9 από τους 13 σταθµούς, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της Αττικό Μετρό.


Οι υπολειπόµενοι σταθµοί θα λειτουργήσουν αργότερα, ενώ το 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του µετρό προς Καλαµαριά που, µε τη σειρά της, θα λειτουργήσει σαν τονωτική ένεση για τις αξίες της τοπικής αγοράς ακινήτων.
Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων στα νησιά

Επίσης, άνοδος τιµών έχει, ήδη, καταγραφεί στους 14 νησιωτικούς και µη προορισµούς όπου η Fraport αναβαθµίζει τα αεροδρόµια, καθώς η βελτίωση των συγκεκριµένων υποδοµών προσελκύει περισσότερους επισκέπτες και κατ’ επέκταση η ζήτηση για κατοικίες αυξάνεται.

Τα έργα ολοκληρώνονται στους αερολιµένες Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας, ενώ µέσα στο 2019 προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους σε Κεφαλονιά, Ακτιο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάµο και Σκιάθο.

Περαιτέρω ενίσχυση των αξιών σε σπίτια αλλά και γη εκτιµάται ότι θα καταγραφεί σε περιοχές κοντά σε µεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino, το οποίο σε συνδυασµό µε το αναπτυσσόµενο αεροδρόµιο της Καλαµάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», έχουν ενισχύσει τις τιµές της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *