ροή ειδήσεων

Κλειδώνει το «ναι» στην Ολομέλεια, «μαγειρεύουν» την Επιτροπή για το Μακεδονικό



Τον σκόπελο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας καλείται να ξεπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι τα «ναι» που συγκεντρώνει από τα δεξιά του ξεπερνούν τα «151».

Τον σκόπελο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας καλείται να ξεπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι τα «ναι» που συγκεντρώνει από τα δεξιά του ξεπερνούν τα «151».

Ποτάμι και παραπόταμοι

Ο Σπύρος Λυκούδης, εκπροσωπώντας τους ΜΕΤΑρρυθμιστές, μια κίνηση που συνεργάζεται με το Ποτάμι, πρόκειται να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της απόψε. Πρόκειται για ένα ακόμη «ναι» από βουλευτές που προέρχονται από το Ποτάμι. Προηγήθηκε χθες η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμίου που έκανε λόγο για ψήφο κατά συνείδηση, επιτρέποντας στους βουλευτές του να πάρει ο καθένας τον δρόμο του. Ειδικότερα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα καταψηφίσουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς.

Όπως φαίνεται, μετά το σοκ της διαφοροποίησης του Σπύρου Δανέλλη που επέλεξε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στο Ποτάμι που προς στιγμήν εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο καταψήφισης ή αποχής από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τυχόν αρνητική στάση του Ποταμιού για το Μακεδονικό θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το Μαξίμου και θα καθιστούσε πιθανότατα αδύνατη την προσπάθεια συγκέντρωσης των 151 «ναι» που είχε θέσει ως στόχο.

Ωστόσο, το Ποτάμι επέλεξε να κάνει έναν πολιτικό ελιγμό: Να ψηφίσουν εκείνοι που εξ αρχής θεωρούσαν θετική τη λύση στο Μακεδονικό ενώ παράλληλα να καταγγελθεί η κυβέρνηση για την τακτική της. Έτσι, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία και παράλληλα έκανε λόγο για υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων, κάτι που χαρακτηρίστηκε πλήγμα στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι το Κίνημα παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Περιχαρακώνεται το ΚΙΝΑΛ

Σε ανάλογη πίεση βρέθηκε και το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, γνωρίζοντας ότι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, προτίμησε να μην θέσει καν θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά να μιλήσει για «επιπτώσεις» που θα έχουν εκείνοι οι βουλευτές που θα στηρίξουν μια «εθνικά επιζήμια» Συμφωνία. Στόχος είναι να συγκρατήσει άλλους βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, των οποίων οι δηλώσεις κρίθηκαν «επικίνδυνες» για την ενότητα της παράταξης. Των δηλώσεων Κρεμαστινού ακολούθησε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου που στηρίζει τη Συμφωνία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη του Κινήματος θεώρησαν ότι δημιουργούνται περιθώρια παρερμηνειών και πως θολώνει το μήνυμα που θέλει να στείλει το ΚΙΝΑΛ και σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε εισηγήσεις ακόμη και για διαγραφές βουλευτών που θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, η Φώφη Γεννηματά παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha προκειμένου να στείλει τα μηνύματά της.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Το μείζον εθνικό ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει με τεχνητή σύνθεση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Περιμένω από όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να συνεκτιμήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινή πορεία μας. Δεν ζητώ να πειθαρχήσουν. Ζητώ να σεβαστούν ότι πρόκειται για θέμα, που συνδέεται με την κοινή πορεία μας στο εξής. Ζητώ υπευθυνότητα και την τοποθετώ ψηλότερα από την κομματική πειθαρχία. Όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη και ό,τι έχουμε χτίσει όλοι μαζί. Θα διαφυλάξω την ενότητα στο ΚΙΝΑΛ. Σε διαφορετική περίπτωση προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες.
Κλειδώνει το «ναι» στην Ολομέλεια, «μαγείρεμα» για την Επιτροπή

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου έχει βγάλει το κομπιουτεράκι και μετράει τη νέα πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με την αριθμητική αυτή, εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την Συμφωνία θα ψηφίσουν ακόμη: η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Με λίγα λόγια, τα «ναι» είναι περισσότερα από 151, που ήταν το όριο που έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αν όλα πηγαίνουν πρίμα για τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία που σχηματίζεται στην Ολομέλεια, η Συμφωνία των Πρεσπών πάλι βρίσκει «ύφαλο», καθώς δεν περνά από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, που προηγείται της Ολομέλειας. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα «μαγειρέματα».

Η πρώτη μεθόδευση που προωθείται από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είναι να συγκροτηθεί μια νέα πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, ερμηνεύοντας «κατάλληλα» τον Κανονισμό της Βουλής. Την μεθόδευση αυτή κατήγγειλε πρώτη η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το εναλλακτικό, ακόμη πιο «ευφάνταστο», σενάριο που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να παρακαμφθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τόσο το χειρότερο για… την κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η Ολομέλεια θα κάνει την «δουλειά». Πρόκειται, προφανώς, για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κοινοβουλευτισμού. Αλλά η κυβέρνηση έχει δείξει πολλάκις πόσο σέβεται την διάκριση των εξουσιών. Το έχει κάνει στο παρελθόν με την δικαστική εξουσία, θα το κάνει και τώρα με μεγαλύτερη ευκολία με την νομοθετική εξουσία.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *