ροή ειδήσεων

Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ δεν είναι χαμένη υπόθεση



Το έλλειμμα νησιωτικής πολιτικής δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν καλύπτει τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών. Η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο να βάλει στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αμιγώς ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει:

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑ*

Την ένταξη των νησιωτικών περιφερειών στην κατηγορία των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση.
Τη θεσμοθέτηση νέων και επικαιροποιημένων κριτηρίων για την κατανομή των πόρων στις νησιωτικές περιφέρειες. Τα κριτήρια πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα, η προσβασιμότητα, ο δείκτης προσέλκυσης επενδύσεων και όχι μόνο το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, απαιτείται μια νέα οπτική στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), απόλυτα εναρμονισμένη στον πολυνησιωτικό χαρακτήρα της χώρας. Αναφέρομαι στη δημιουργία αυτόνομων υποπρογραμμάτων ανά νησιωτική περιφερειακή ενότητα. Για παράδειγμα, η περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου πρέπει να έχει το δικό της υποπρόγραμμα ενταγμένο στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το αντίστοιχο πρέπει να ισχύει και για τις περιφερειακές ενότητες των νησιών του Ιονίου.

Υπενθυμίζω ότι τα νησιά μας στερήθηκαν, με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα που διέθεταν: τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διατηρεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το συγκεκριμένο μέτρο με τη μετατροπή αυτών των νησιών σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, κάτι που είναι ακόμα πιο ολέθριο.

Για την Ελλάδα δεν πρέπει να κλείσει το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον νησιωτικό χώρο. Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες έχει δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Στο πλαίσιο μιας συζήτησης που ήδη έχει ανοίξει στην Ευρώπη, κερδίζει έδαφος το αίτημα να δοθεί το δικαίωμα σε χώρες-μέλη να επιβάλλουν μηδενικούς ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ή υπηρεσίες. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει προτείνει ότι τα κράτη θα πρέπει να μπορούν, εκτός του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, να έχουν:

Δύο διαφορετικούς συντελεστές μεταξύ 5% και 15%.
Εναν συντελεστή μεταξύ 0% και 15%.
Εναν συντελεστή 0% για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Το παραπάνω αποτελεί μια πρώτη ύλη για να επαναφέρουμε ως χώρα το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές με ουσιαστικά επιχειρήματα, που να συνιστούν τη δική μας νομιμοποιητική βάση. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών μας προϋποθέτουν μια εθνική πολιτική που θα υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, ενώ θα διαμορφώνει ένα ελκυστικό και απλοποιημένο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα αλλά και σταθερούς κανόνες.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται:

Ενας νέος επενδυτικός νόμος για τις νησιωτικές περιοχές, με καθορισμό ειδικών επενδυτικών και φορολογικών ζωνών με φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στα νησιά, σε συνάρτηση με τις νέες θέσεις απασχόλησης και το ύψος της επένδυσης. Υπάρχουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, που μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.

Ενα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στις νησιωτικές περιοχές, που δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, αλλά θα αντιμετωπίζει κάθε νησί ως διαφορετική οντότητα, αφού οι ανάγκες, οι φυσικοί πόροι και τα τοπικά αναπτυξιακά πρότυπα διαφοροποιούνται από νησί σε νησί.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, που θα έχει στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών ακτών και νησιών και θα παρέχει γενικές και ειδικές αρχές για τη διαχείριση των περιοχών αυτών. Το απαιτεί η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, των φυσικών συστημάτων και των ζητημάτων ιδιοκτησίας στην παράκτια τουριστική ζώνη.

* Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 13/01/2019

Σχόλια

  1. Οποιος λεει οτι υπαρχει περιπτωση να επανελθει ο μειωμενος φπα ειναι αρχιψευταρος και το λεει μονο γα ψηφους,Κανενα αλλο σχολιο δεν αξιζει για τα πιονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *