ροή ειδήσεων

Πόσα πληρώνουν οι πλούσιοι για δεύτερο διαβατήριο



Ποιες είναι οι χώρες που προσφέρουν υπηκοότητα έναντι διαφόρων επενδύσεων και όχι μόνο στο real estate; Ποιοι είναι εκείνοι που πληρώνουν αδρά για ένα «διαβατήριο»;

Είναι γνωστή εδώ και καρό η τάση των πλουσίων ή ακόμα και των νεόπλουτων να «αγοράζουν διαβατήρια» καθώς η απόκτηση της υπηκοότητας τους επιτρέπει να κάνουν ευκολότερα επενδύσεις στη χώρα επιλογής τους.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι ωστόσο η προέλευση των συλλεκτών διαβατηρίων καθώς είναι ήδη γνωστό πως αυτού του είδους οι επενδυτές προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι χώρες που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, σε ποια τιμή και με ποιους όρους. Το νέο status symbol είναι πλέον ένα ξένο διαβατήριο, δηλαδή η κατάκτηση του τίτλου του «πολίτη του κόσμου». Τα οφέλη δε από μια επιπλέον υπηκοότητα είναι πολλαπλά.

Το Business Insider έκανε μια λίστα με χώρες που προσφέρουν είτε υπηκοότητα είτε την άδεια παραμονής για κάποια χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ξεχωρίζει η Καμπότζη, που προσφέρει υπηκοότητα έναντι επένδυσης ύψους 245.230 δολαρίων με τον όρο πως ο ενδιαφερόμενος θα μυηθεί στον πολιτισμό της χώρας, θα μάθει ιστορία και κώδικες συμπεριφοράς. Το παράδειγμα της Ταϊλάνδης είναι εντελώς διαφορετικό καθώς παρέχει άδεια παραμονής για πέντε έτη σε πλούσιους έναντι 15.253 δολαρίων. Σε αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναπαράγεται ωστόσο το ερώτημα αν αξίζει μια επένδυση στην Ταϊλάνδη, η οποία έχει διάφορα «πακέτα βίζας και ελίτ διαμονής».

Από τη λίστα του Business Insider δεν λείπει η Ελλάδα. Με 250.000 ευρώ οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής εφόσον επενδύσουν αυτά τα χρήματα στην ελληνική κτηματομεσιτική αγορά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πορτογαλίας που προσφέρει golden visa έναντι διαφόρων επενδύσεων, είτε μεταφοράς ενός εκατομμυρίου ευρώ σε πορτογαλική τράπεζα, είτε επένδυσης 350.000 σε ερευνητικά ή πολιτισμικά προγράμματα της χώρας. Και στην Ισπανία η χρυσή βίζα κοστίζει ακριβά. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αγοράσουν μετοχές ύψους ενός εκατομμυρίου σε ισπανικές εταιρίες ή να μεταφέρουν ένα εκατομμύριο ευρώ σε ισπανικές τράπεζες.

Το Μαυροβούνιο δίνει την υπηκοότητα σε ξένους που επενδύουν από 250.000 μέχρι 450.000 σε προγράμματα ανάπτυξης της χώρας.

Μια σειρά νησιών της Καραϊβικής από την Αγία Λουκία μέχρι την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τον Άγιο Δομίνικο δίνουν υπηκοότητα είτε μέσω δωρεών ύψους 100.000 ευρώ είτε μέσω επενδύσεων στο real estate από 200.000 μέχρι 400.000 ευρώ.

Από τη λίστα του business insider δεν απουσιάζουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς με «σκληρούς όρους» και «μεγάλα ποσά» για την παραχώρηση της υπηκοότητας, αλλά ούτε χώρες όπως η Μολδαβία και η Λετονία, οι οποίες θέτουν ως όρο την επένδυση σε κρατικά πρότζεκτ και την εκμάθηση της γλώσσας αντιστοίχως.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *