ροή ειδήσεων

Δημιουργία & λειτουργία του τμήματος Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου



Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ρόδου, ο οποίος εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, θα μπορεί να παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους καρκινοπαθείς ασθενείς καικυρίως στους συνοδούς-φροντιστές αυτών. Στις εγκαταστάσεις μας υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο θα παίρνουν μέρος ατομικές και ομαδικές συνεδρίες,κατόπιν ραντεβού, με τον εθελοντή μας και υπεύθυνο του τμήματος, τον κο Γεώργιο Αντωνόπουλο Κοινωνιολόγο - Ψυχαναλυτή.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του τμήματος είναι καθαρά ανθρωποκεντρικός.

Ένας ή μία ασθενής χρειάζεται μεγάλη στήριξη αλλά το ίδιο στήριξη χρειάζεται και ο/η φροντιστής αυτού. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η παροχή φροντίδας στον καρκινοπαθή έχει επιπτώσεις στο φροντιστή σε διάφορους τομείς, όπως στην οικονομική του κατάσταση, στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, στην ψυχική υγεία,

με συχνότερες διαταραχές την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές και στη σωματική υγεία. Επιπροσθέτως, έχει βρεθεί ότι το χρόνιο άγχος του φροντιστή επηρεάζει ακόμα και το ανοσοποιητικό του σύστημα.Ακόμη, έχει περιορισμένη κοινωνική στήριξη, ενώ αντιμετωπίζει πολλές φορές την κοινωνική απομόνωση. Όλα τα προηγούμενα μαζί με

το μακρόχρονο, σε πολλές περιπτώσεις, πρωτόκολλο της χημειοθεραπείας είναι παράγοντες που εξαντλούν και τις δύο πλευρές. Τα συναισθήματα που εμπλέκονται στη σχέση φροντιστή – ασθενή καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την αγάπη, το φόβο (για το παρόν και το μέλλον), την ενοχή, την απόρριψη, την επιθετικότητα, το ενδιαφέρον και την αμηχανία.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι, εκτός από την ψυχολογική στήριξη του νοσούντα,η εκπαίδευση και η ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στο δύσκολο και πολύπλευρο έργο που έχουν. Είναι δηλ η προσπάθεια για δημιουργία μιας γέφυρας, που από την μία πλευρά βρίσκεται ο ασθενής και ο φροντιστής και από την άλλη η ψυχοκοινωνική μέριμνα του συλλόγου, η οποία στόχο έχει να κρατήσει την "πύλη" της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών ανοικτή, αποτρέποντας τον αποκλεισμό του ατόμου ή της ομάδος που βρίσκονται σε αυτή την έκτακτη και δύσκολη κατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στα τηλ του συλλόγου 2241360118 - 2241360119 από Δευτέρα - Παρασκευή και από της 10:00πμ έως 12:00μ ή να επισκέπτονται τα γραφεία του Συλλόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου(μετά την κεντρική είσοδο στο ισόγειο αριστερά).



Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Συλλόγου

Μαρία Κριτικού

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *