ροή ειδήσεων

Ο Σταθάκης με εκπροσώπους της Tesla και case study την Ρόδο!



Της Μαριάννας Τζάννε

Τεχνολογικές λύσεις με ανταγωνιστικό κόστος 30% χαμηλότερο από κάθε άλλη επιλογή για την ενεργειακή αυτονομία των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, πρόσφεραν χθες τα στελέχη της Tesla Εurope με έδρα το Βερολίνο, που επισκέφτηκαν τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Επί τρεις ώρες, το επιτελείο της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας (ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας), εξηγούσε στον κ. Σταθάκη και τους συνεργάτες του, το καινοτόμο σύστημα που έχει αναπτύξει η Τesla και το οποίο περιλαμβάνει πράσινες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και άλλες «έξυπνες» τεχνολογίες, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία των νησιών. Παρά το γεγονός ότι το δημιούργημα του εκατομμυριούχου Έλον Μάσκ, μονοπωλούν τελευταία τα διαστημικά ταξίδια, εντούτοις η Tesla αποτελεί κορυφαία εταιρεία συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας τόσο σε οικιακό όσο και εμπορικό επίπεδο.

Η πρόταση της Tesla, για την οποία χθες ο υπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, αφορούσε τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χρησιμοποιώντας ως case study, την Ρόδο. Ωστόσο, στο υπουργείο άκουσαν με επιφύλαξη την πρόταση και ο λόγος είναι ότι η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί, με υψηλή τουριστική κίνηση και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η αντιπρόταση του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί ένα μικρότερο νησί, όπως είναι η Λήμνος.

Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τις περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορες μονάδες ντίζελ και μαζούτ της ΔΕΗ. Στόχος όπως έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι η σταδιακή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα έρθει μόνο με την μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που είναι η δαπάνη που καταβάλλουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

To ανταγωνιστικό κόστος των συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, όπως αυτό επιτυγχάνεται μετά τους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΠΕ, δημιουργούν στο ΥΠΕΝ την αισιοδοξία ότι θα πέσει κατακόρυφα το κόστος για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας.

Ρόλο κλειδί στις επαφές της κυβέρνησης, με την Tesla φαίνεται να διαδραματίζει στενός συνεργάτης του υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την εταιρεία και να συντονίζει τις συζητήσεις και τις επαφές.

Όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του κ. Σταθάκη, η συζήτηση με την αμερικανική εταιρεία γίνεται σε τρία επίπεδα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με άλλες συναντήσεις.

Χθες πάντως η κουβέντα περιορίστηκε στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ωστόσο το ενδιαφέρον για συνεργασία είναι ευρύτερο και αφορά τόσο την ηλεκτροκίνηση όσο και τις ενεργειακές κοινότητες. Όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ η Tesla έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών σε 50.000 στέγες κατοικιών στην Καλιφόρνια και αποτελεί μια λύση που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα, με ποιο μοντέλο η εταιρεία μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στον τομέα της ενέργειας στην ελληνική αγορά, από το ΥΠΕΝ αναφέρουν, μέσα από τους διαγωνισμούς. Όπως σημειώνουν, τα στελέχη της TESLA εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντός του 2019, για τη μετατροπή της Σύμης, της Αστυπάλαιας και του Καστελόριζου σε «Έξυπνα Νησιά». Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα νέα «υβριδικά» ενεργειακά νησιά, για τα οποία το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νέα πρόταση που σκοπεύει να υποβάλλει προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *