ροή ειδήσεων

Τι κρύβεται πίσω από την απαίτηση Ερντογάν για μιναρέ στην Αθήνα



Χάλκη – Θεολογική σχολή: Τι κρύβεται πίσω από την απαίτηση Ερντογάν για μιναρέ στην Αθήνα – Προσπαθεί να το κάνει ελληνο-τουρκική διαφορά


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Νέα προσπάθεια να μετατρέψει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε διμερές πρόβλημα Ελλάδας – Τουρκίας κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, διαρρέοντας έναν διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
Η απαίτηση Ερντογάν για μιναρέ στην Αθήνα

«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο να μετατρέψει ένα διεθνές πρόβλημα σε ελληνοτουρκική διαφορά:

«Ζητάτε από εμάς να ανοίξουμε τη Χάλκη, και σας λέω , ελάτε να ανοίξουμε το Τζαμί Φετιχιέ», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοδυτική επαρχία Οντρέρν.

Η αποκάλυψη της απαίτησης του Ερντογάν έρχεται λίγες ημέρες μετά από την επίσκεψη του Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν στην προεκλογική ομιλία του, για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη μιναρέδων στο τζαμί που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Χτισμένο το 1458 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τζαμί από το 1821.

“Είπαν ότι” ανοίγουμε το τζαμί “αλλά είπα, γιατί δεν υπάρχει μιναρές. Μπορεί μια εκκλησία να είναι χωρίς καμπαναριό;” είπε.
Η επαναλειτουργία της Χάλκης διεθνές και όχι διμερές θέμα

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί διμερές Ελληνο-τουρκικό πρόβλημα ώστε να είναι αντικείμενο «ανατολίτικου παζαριού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η άμεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας που επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα της,



από τα άρθρα 37 – 44 της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και από τις βασικές αρχές για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ακραίος Τουρκικός παραλογισμός να απαιτεί «ανταλλάγματα» για τις αυτονόητες και ρητές υποχρεώσεις του είναι χαρακτηριστικό μιας Τουρκικής ηγεσίας η οποία θεωρεί πως το μόνο «νόμιμο» είναι η εκάστοτε βούληση των ηγετών της!

armyvoice

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *