ροή ειδήσεων

«Καμπανάκι» από τις ασφαλιστικές: Οι φυσικές καταστροφές απειλούν τις περιουσίες των Ελλήνων



Από το 1993 έως και σήμερα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει καταγράψει 28 περιστατικά φυσικών καταστροφών μεγάλης έκτασης.



Στο… έλεος του καιρού και της φύσης βρίσκονται οι περιουσίες των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών. Κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτα από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο σε συχνότητα αλλά και σε ένταση.

Από το 1993 έως και σήμερα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει καταγράψει 28 περιστατικά φυσικών καταστροφών αλλά και ταραχών μεγάλης έντασης και έκτασης με τις συνολικές δηλωθείσες στις ασφαλιστικές ζημιές να φθάνουν σε αξία τα 358,8 εκατ. ευρώ.

Το πραγματικό μέγεθος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο, ενδεχομένως και δεκαπλάσιο, αν αναλογιστεί κανείς πως τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα μας είναι ελάχιστα. Υπολογίζεται πως μόλις το 16% των κατοικιών της χώρας είναι ασφαλισμένο από τους κινδύνους της πυρκαγιάς και του σεισμού. Ουσιαστικά, με λίγες μόνο εξαιρέσεις μόνο όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο ασφαλίζουν τα σπίτια τους.

Σεισμοί και βροχές οι βασικές αιτίες καταστροφής

Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές της ΕΑΕΕ μεταξύ των ετών 1993-2018 είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων φαινομένων ανεμοστρόβιλου και πλημμύρας), δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.

Ειδικότερα, τα τελευταία 25 χρόνια καταγράφηκαν 17 βροχοπτώσεις, 5 σεισμοί, 3 δασικές πυρκαγιές, 2 ταραχές και 1 χιονόπτωση. Από τους σεισμούς καταγράφηκαν 10.313 ζημιές, και από βροχοπτώσεις 10.412 ζημιές. Μόνο από τις δύο αυτές αιτίες έχουν απαιτηθεί αποζημιώσεις ύψους 262,1 εκατ. ευρώ.



Από τα στοιχεία φαίνεται ότι την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης (πλήθος περιστατικών και πλήθος ζημιών) καθώς τη μεγαλύτερη μέση ζημία ανά έτος την έχουν τα περιστατικά βροχοπτώσεων.



Μάλιστα, η ταξινόμηση των περιστατικών βροχοπτώσεων ανά μήνα του έτους (κατά την διάρκεια του συνόλου της εξεταζόμενης περιόδου) δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί καθ’όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πιο… επικίνδυνη η Αττική

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην περίοδο 1993-2018 κατανέμονται κυρίως στην Αττική (10), στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα (10) και από ένα στις Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά, Κρήτη, Κω, Λευκάδα και Ρόδο. Η Αττική συγκεντρώνει τόσο το μεγαλύτερο πλήθος ζημιών, όσο και το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν καλύπτει όλες τις ζημιές από φυσικές καταστροφές αλλά μόνο τα περιστατικά αυτά που ήταν μεγάλης έκτασης και με πολλές ζημιές, για τα οποία η ΕΑΕΕ ζητά στοιχεία από τις ασφαλιστικές – μέλη της. Για παράδειγμα περιλαμβάνεται ο μεγάλος σεισμός του 1999 στην αττική, οι πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 κ.α.

Ακριβή υπόθεση η ασφάλιση κατοικίας

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το γεγονός πως 8 στις 10 κατοικίες στη χώρα μας είναι χωρίς ασφάλιση διογκώνει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος. Με το κόστος ασφάλισης, μαζί με τον κίνδυνο του σεισμού, να φθάνει η και να ξεπερνά τα 300 ευρώ τον χρόνο, το κόστος είναι δυσβάσταχτο για πολλούς δεδομένης και της οικονομικής κρίσης και της καταστροφικής απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστών, ουσιαστικά σήμερα μόνο όσοι έχουν ενυπόθηκο δάνειο ασφαλίζουν την κατοικία τους καθώς κάτι τέτοιο απαιτείται από τις τράπεζες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *