ροή ειδήσεων

Σαντορινιός: Πολύ κοντά η ένταξη των αεροπορικών εισιτηρίων στο μεταφορικό ισοδύναμο



«Είμαστε πολύ κοντά στην ένταξη και των αεροπορικών εισιτηρίων στο μεταφορικό ισοδύναμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».


«Το μεταφορικό ισοδύναμο αυτή τη στιγμή έχει πάρει μπρος πολύ δυναμικά. Πάνω από 2.000 πολίτες κάθε μέρα εγγράφονται στο μέτρο και το χρησιμοποιούν. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2019 βλέπουμε μία σημαντική αύξηση και στην εγγραφή, αλλά και στη χρήση. Από εκεί και πέρα διαπιστώνεται ότι υπάρχει και η ανάγκη να ενταχθούν τα αεροπορικά εισιτήρια. Αυτή την ανάγκη την είχαμε διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή», επισήμανε ο κ. Σαντορινιός.

«Ωστόσο», εξήγησε, «το σύστημα με το οποίο γίνονται οι κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολύπλοκο, έχει να κάνει και με τους διεθνείς κανονισμούς για την αεροπορία, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, για να μπορέσουν να “ μιλάνε” τα συστήματα των αεροπορικών εταιρειών με το δικό μας». «Δεν μου αρέσει να ανακοινώνω κάτι που δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει, όμως, τώρα πλέον έχουμε βρεθεί σε ένα καλό σημείο συνεννόησης με τις αεροπορικές εταιρείες», γνωστοποίησε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ -το οποίο ανακοίνωσε από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτση και το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για την εκπόνηση ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών για την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση των λιμενικών υποδομών- ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε:

«Η χώρα μας είναι η πλέον πολυνησιακή χώρα, αλλά ταυτόχρονα έχει και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά λιμάνια και πάρα πολλές ανάγκες. Δυστυχώς, στο τρέχον προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπάρχουν πολλές χρηματοδοτήσεις για τα λιμάνια μας. Εμείς έχουμε προσπαθήσει κι έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από εθνικούς πόρους κι έχουμε χρηματοδοτήσει -για παράδειγμα το 2018- 156 μικρά έργα για επισκευές, για να μπορέσουν τα λιμάνια να είναι λειτουργικά. Όμως, αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη των λιμανιών μας με συγκροτημένο σχέδιο και ακριβώς αυτό κάνουμε».

«Το σχέδιο που ανακοινώσαμε χθες από τον “ Φιλόδημο”», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «αφορά την εκπόνηση μελετών, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα λιμάνια μας, θα τα κάνουν απολύτως λειτουργικά και θα βοηθάνε στην ανάπτυξη των νησιών και των παράκτιων περιοχών».

«Με την ελάχιστη γραφειοκρατία έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα πλαίσιο στο οποίο ένα λιμενικό ταμείο θα έχει τη δυνατότητα για όλα τα λιμάνια του νησιού του να καταθέσει μία πρόταση, με όλες τις απαραίτητες μελέτες. Ταυτόχρονα -κι επειδή πάρα πολλά δημοτικά λιμενικά ταμεία είναι αρκετά υποστελεχωμένα- δίνουμε τη δυνατότητα να προσληφθεί ένας τεχνικός σύμβουλος, με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα κάνει τις μελέτες, αλλά θα είναι αυτός που θα επιβλέψει την εκπόνηση των μελετών και στη συνέχεια την εκπόνηση των έργων», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε: «Αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης. Το σχέδιο αυτό έχει διπλό στόχο. Το ένα είναι να μπορέσουμε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και το δεύτερο να μειωθούν τα “κόκκινα” δάνεια που αποτελούν διαχρονικά απειλή για τις τράπεζες. Από τη στιγμή που τα δύο μέρη συμφωνούν ότι μπορεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση να επιτελέσει αυτόν τον διπλό στόχο, νομίζω ότι και οι θεσμοί θα αποδεχθούν αυτή τη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα τις τεχνικές λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε, όμως το πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί, καλύπτει το 90% των περιπτώσεων και αυτό είναι σημαντικό, γιατί κάποιος πρέπει να νομοθετεί για τη μεγάλη και συντριπτική πλειοψηφία».




Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια με την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν δόση των περί τα 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις εκτίμησε: «Πιστεύω ότι δεν θα κινδυνεύσει η εκταμίευση [...] έπρεπε να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης γι' αυτό το ζήτημα, αυτή έχει επιτευχθεί, η νομοθετική ρύθμιση στις τεχνικές της λεπτομέρειες τις επόμενες 2-3 μέρες θα ολοκληρωθεί και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ γύρω από το ύψος των πλεονασμάτων επισήμανε: «Ποτέ δεν έχουμε σταματήσει την προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους βασικούς υπουργούς σε μία κυβέρνηση που υπέγραψε πλεονάσματα 4,5% για την οικονομία και μέχρι και 4% μέχρι το 2030. Άρα ο κ. Μητσοτάκης ας πάψει να παραποιεί εσκεμμένα δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου. Ας αναλογιστεί με ποια πολιτική πορεύτηκε όταν ήταν στην κυβέρνηση και τώρα μας τάζει λαγούς και πετραχήλια».



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/2/19 10:19

    κ.ΥΠΟΥΡΓΕ μειωστε εμμεσους και αμεσους φορους για να αυξηθουν τα εσοδα του κρατους ωστε να μην εχετε την αναγκη των Ευρωπαιων ,οι οποιοι σας πιεζουν συνεχως , και στη συνεχεια εσεις εφαρμοζετε οτι σας λενε σφιγγοντας τη θηλεια στο λαιμο των των δυστυχων δανειοληπτων και των υπολοιπων -μικρομεσαιων .και φτωχοποιημενωνελληνων.εξ αιτιας των μνημονιακων πολιτικων.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *