ροή ειδήσεων

Με αφορμή τον «Γλαύκο»: εκμάθηση της αντοχής



Του Αντώνη Παπαγιαννίδη



Έτσι που, πλέον, με την ανακοίνωση από την ExxonMobil (προσοχή! μαζί με την QatarPetroleum…) θα πληροφορηθούμε ό,τι το πιο έγκυρο για την δυνητική απόδοση του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ – σημειώστε πόσο η Exxon Mobil φάνηκε ρεαλιστική για την απογοήτευση από τον στόχο «Δελφύνη» στο ίδιο Οικόπεδο, τώρα θα μιλήσει συνολικότερα με αφορμή τον στόχο «Γλαύκος» – κι έτσι που φαίνεται ότι από την ίδια πλευρά εκδηλώνεται ενδιαφέρον και για τα ευρήματα του Οικοπέδου 12 – το κοίτασμα «Αφροδίτη» των ΙσραηλοΑμερικανών – θα χρειαστεί ένας νέος κύκλος εκμάθησης της αντοχής. Παράξενο πράγμα για μια μεσογειακή χώρα, μια μεσογειακή πολιτική τάξη, μια μεσογειακή κοινή γνώμη όπως η δική μας η αντοχή, αλλά… θα χρειαστεί.

Τι πάμε να πούμε; Ότι μπροστά μας, παραδίπλα από μας – προσοχή και πάλι!- η Κύπρος ΔΕΝ είναι «Ελληνικής μέριμνας» όπως κατά καιρούς φαντασιωνόμαστε, όμως ασφαλώς και μας επηρεάζει η πορεία της – εκτυλίσσεται μια πτυχή του καινούργιου ενεργειακού Great Game. Που εμπλέκει άμεσα την Τουρκία, δηλαδή τον αγκαθωτό πυρήνα των ΕλληνοΤουρκικών. Εμπλέκει και συνολικά τον γεωπολιτικό σχεδιασμό που πήγε να στηθεί τα τελευταία χρόνια: άμα όντως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο παραβρεθεί στην συνάντηση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τον East Med (με Ιταλία/ΕΕ στο φόντο), το θέμα δεν θα είναι θέμα ερμηνείας πλέον…

Καθώς όμως, μετά τον Πορθητή/Φατίχ (πρώην DeepSea Metro-2) που δεν τα πήγε και τόσο καλά στην δική του απόπειρα γεώτρησης στον στόχο «Αλάνια-1» στα ανοιχτά της Αττάλειας, τώρα αποκτάται και βαφτίζεται το DeepSeaMetro-1 για έρευνες στα ΝΟΤΙΑ της Κύπρου («αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται να μοιραστεί τίποτε με τους Τουρκοκυπρίους, εμείς θα κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως» κατά Μεβλούτ Τσαβούσογλου), τώρα το θερμόμετρο ανεβαίνει. Και θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Και όσο στα – ρηχά – παρασκήνια της Ελληνικής πολιτικής σκηνής (το 2019-20 θα είναι ένα διαρκές προεκλογικό continuum, ούτως ή άλλως) θα επικρατεί ένα είδος αχλύος για τα μετά-την-συνάντηση-Τσίπρα/Ερντογάν Ελληνοτουρκικά, τόσο οι αντοχές που θα πρέπει να χτισθούν στην (μικρή) Ελλάδα για το (μεγάλο) ενεργειακό παιχνίδι θα χρειαστεί να αναβαθμιστούν.

Πού καταλήγει το επιχείρημα; Ότι άμα όντως στην ευρύτερη περιοχή αρχίσει να γίνεται αισθητός ο βηματισμός των Μεγάλων/Majors του ενεργειακού τομέα, τόσον οι έρευνες στον Νότο της Κρήτης – και μάλιστα ανατολικά της Γαύδου… – όσο και η παρουσία στον διαβόητο «κώνο του Καστελόριζου» είναι στάσεις που θα αποκτήσουν ουσιαστικό και όχι απλό διακηρυκτικό/διεκδικητικό νόημα – από πλευράς Τουρκίας.




Γι αυτό μιλούμε για «αντοχή». Διότι όποιος για παράδειγμα πιστεύει ότι η απλή επανάληψη της πάγιας θέσης ότι το σύμπλεγμα Καστελόριζο/Μεγίστη – Στρογγύλης – Ρω έχουν προβολή πλήρους ΑΟΖ που «αποκλείει» την μεγάλη Τουρκική εδαφική μάζα και φθάνει να ενωθεί (seamless contact) , με την Κυπριακή ΑΟΖ, αρκεί για να διαμορφώσει γεωοικονομική πραγματικότητα, έχει περιορισμένη επαφή με την… πραγματική πραγματικότητα.

Ούτε στην Χάγη αν καταφεύγαμε δεν θα είχαμε επικράτηση των Ελληνικών θέσεων, όπως τις έχουμε συνηθίσει. Στην Ανατολική Μεσόγειο – ας αφήσουμε κατά μέρος το Αιγαίο – και στις περιοχές των μεγάλων βαθών της θάλασσας (εδώ μπαίνουν στην μέση και τα ΝοτιοΑνατολικά της Κρήτης) η συζήτηση θα έχει νόημα μόνον στο μέτρο που στην συζήτηση θα προσέλθουν οι Μεγάλοι.

Πολιτικά, αυτά είναι δύσκολα πράγματα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *