ροή ειδήσεων

Μεγαλώνει και δυναμώνει ο ελληνόκτητος στόλος



Νέα αύξηση παρουσίασε την περσινή χρονιά η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία, η οποία διευρύνει σταθερά το αποτύπωμά της στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση


Αποκαλυπτικά της δυναμικής που εμφανίζει η εγχώρια ναυτιλία είναι τα στοιχεία της έρευνας της Petrofin Research, σύμφωνα με την οποία τα πλοία που ανήκουν σε Ελληνες εφοπλιστές έφθασαν τα 5.508 το 2018, από 5.281 το 2017 (+4,3%), ενώ και η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 6,47%, ανερχόμενη στα 412.310.405 dwt, τη στιγμή που η αντίστοιχη χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου αυξήθηκε κατά 2,5%.

Το μοναδικό «μελανό» σημείο είναι η αύξηση της μέσης ηλικίας των πλοίων πάνω από 20.000 dwt, η οποία ανήλθε στα εννέα χρόνια, από 8,6 χρόνια που ήταν το 2017 και 8,4 χρόνια το 2016. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Petrofin, κατά πάσα πιθανότατα αυτό οφείλεται στη σχετική επιβράδυνση στις παραδόσεις νέων πλοίων, οι οποίες πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 129 και 156 πριν από δύο χρόνια, αλλά και στη μείωση των παραγγελιών από τους Ελληνες πλοιοκτήτες σε 248 το 2018, από 502 το 2016 και 326 το 2017.

6,47% αυξήθηκε η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου, φτάνοντας στα 412.310.405 dwt τη στιγμή που η αντίστοιχη χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου αυξήθηκε κατά 2,5%

Παροδική τάση

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως η τάση μείωσης των νέων παραγγελιών είναι παροδική και αποτυπώνει τη βούληση των Ελλήνων εφοπλιστών να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να πιέζεται. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, οι φρενήρεις ρυθμοί ναυπήγησης νέων πλοίων και οι αγοραπωλησίες δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν επ’ αόριστον.


Η μέση ηλικία των πλοίων αυξήθηκε από 8,6 χρόνια το 2017 σε 9 χρόνια το 2018


Από τις κατηγορίες που ξεχωρίζουν είναι ο κλάδος του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), που έχει και τις μεγαλύτερες προοπτικές, και τα τάνκερ. Και στους δύο κλάδους αυξάνεται η χωρητικότητα του στόλου, παρά την ελαφρά αύξηση της ηλικίας του. Στον αντίποδα, κάμψη παρατηρείται στον κλάδο μεταφοράς ξηρού φορτίου στις αρχές του 2019, κάνοντας αρκετούς να είναι επιφυλακτικοί. Από την άλλη, οι αναλυτές της Petrofin υπογραμμίζουν πως οι οδηγίες του IMO για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τη χρήση καυσίμων που περιέχουν λιγότερο θείο από την 1η Ιανουαρίου 2020 επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των ναυτιλιακών, ενώ προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης scrubbers (συστήματα καθαρισμού) στα πλοία.


5.508 είναι τα πλοία που ανήκουν σε Ελληνες εφοπλιστές, από 5.281 που κατείχαν το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Petrofin Research


Σημειώνουν, ωστόσο, πως οι Ελληνες πλοιοκτήτες παραμένουν αφοσιωμένοι στη ναυτιλία, θεωρώντας πως έχουν την ικανότητα να διακρίνουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη, όταν αυτή παρουσιαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο το επόμενο διάστημα, καθώς και κυρώσεις που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επέκτασή τους. Η κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών επιβεβαιώθηκε και στη Lloyd’s list για τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας για την περσινή χρονιά.




Οι Ελληνες εμφανίζονται να έχουν διευρύνει την επιρροή τους και να ηγούνται του κλάδου, ο οποίος διέρχεται μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, εξαιτίας των νέων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων (διαχείριση θαλάσσιου έρματος, νέα αποθειωμένα καύσιμα ΙΜΟ 2020, στόχοι για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 το 2050). Ειδικότερα, στην περίφημη λίστα, από την Ελλάδα προέρχεται το 14% και ακολουθούν η Κίνα με 12%, η Βρετανία (10%), η Νορβηγία (8%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (7%), η Κορέα (6%) και η Γερμανία (5%).
Οι εταιρίες - Λιγότερες, αλλά ισχυρότερες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τάση συγκέντρωσης της ναυτιλίας σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα. Σύμφωνα με την Petrofin Research, στη διάρκεια του 2018 ο αριθμός των ναυτιλιακών μειώθηκε στις 588, από 597 το 2017. Ωστόσο, υπήρξαν και μερικά καινούργια ξεκινήματα. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των μικρών ναυτιλιακών που ελέγχουν ένα με δύο πλοία, καθώς περιορίστηκαν σε 218 την περσινή χρονιά, από 233 δύο χρόνια πριν και 265 πριν από τρία χρόνια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *