ροή ειδήσεων

Ελλάδα η χειρότερη χώρα για να εργάζονται οι γυναίκες – Ποια η καλύτερη



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που πλησιάζει, ο οργανισμός InterNations διεξήγαγε μία έρευνα που αποκαλύπτει ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να εργαστούν οι γυναίκες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση (57η) και οι ΗΠΑ κάπου στη μέση (29η).

Η κατάταξη των χωρών στις οποίες οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την καριέρα τους (αλλά και αυτών στις οποίες είναι περισσότερο ικανοποιημένες) βασίζεται σε στοιχεία 8.855 απόδημων γυναικών, οι οποίες έλαβαν μέρος στην ετήσια έρευνα του «Expat Insider Survey».


Το κομμάτι της έρευνας που αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στο εξωτερικό, καλύπτει διάφορες πτυχές, όπως οι προοπτικές ανέλιξης στη δουλειά, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το πόσο ασφαλής είναι η θέση εργασίας τους.

Τελευταία και… καταϊδρωμένη κατατάχθηκε η Ελλάδα, ενώ ακριβώς από πάνω βρέθηκε η Ιταλία. «Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν βλέπουν προοπτικές εξέλιξης στον εργασιακό τους τομέα», υποστηρίζει στο «Forbes» η Κάθριν Τσουντόμπα, επικεφαλής του τμήματος περιεχομένου και επικοινωνιών της «InterNations», του μεγαλύτερου οργανισμού αποδήμων στον Κόσμο.

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, όσον αφορά τις γυναίκες από το εξωτερικό που εργάζονται στη χώρα.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθείσες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τις προοπτικές εξέλιξής τους στην Ελλάδα, με το 37% να της δίνει τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία (έναντι ενός 10%, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως).

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη: Το 81% των ερωτηθέντων γυναικών σκέφτονται μάλλον αρνητικά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η «δυσχερής οικονομική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για ασφάλεια ή σταθερότητα», δήλωσε μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Προοπτικές εξέλιξης: 23% ικανοποίηση (έναντι 31% των ανδρών).


Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: 45% ικανοποίηση (έναντι 62% των ανδρών).

Ούτε όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες πήγαν καλά στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς βρέθηκαν στην 29η θέση. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 53% των γυναικών από το εξωτερικό που δουλεύουν στις ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες με την ασφάλεια που τους παρέχει η εργασία τους, σε σχέση με το 58% κατά μέσο όρο παγκοσμίως.

Επίσης, μόνο το 54% των αποδήμων γυναικών στις ΗΠΑ βλέπουν θετικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έναντι του 60%, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως. Υπάρχει όμως και κάποιο φως στο βάθος του τούνελ, ανάλογα πάντα με την οπτική του καθενός.

Οσον αφορά τις προοπτικές καριέρας, οι γυναίκες που εργάζονται στις ΗΠΑ είναι πιο ικανοποιημένες από τις γυναίκες παγκοσμίως (63% στις ΗΠΑ, έναντι 53% παγκοσμίως). Αλλά εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα. Οι άνδρες, αντιστοίχως, χαίρουν ακόμα καλύτερων προοπτικών, με το 72% να απαντά πως είναι ικανοποιημένοι σε αυτόν τον τομέα.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Τσεχία, η οποία ψηφίστηκε ως η καλύτερη χώρα. «Η Τσεχία αναρριχάται συνεχώς στην κατάταξη με τις καλύτερες χώρες για τις απόδημες γυναίκες» λέει η Τσουντόμπα.

Αν και βρέθηκε στην 26η θέση το 2015, φέτος ψηφίστηκε η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες που εργάζονται στο εξωτερικό στην έρευνα της «Expat Insider».


Ψηλά στην λίστα συναντάμε επίσης την Νορβηγία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Νέα Ζηλανδία. «Αυτές οι χώρες κατατάσσονται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών για τις απόδημες γυναίκες για τέσσερα συναπτά έτη», δηλώνει η Τσουντόμπα.

«Οι δείκτες ικανοποίησης των γυναικών στις συγκεκριμένες χώρες, όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, το ωράριο και την διασφάλιση της θέσης τους είναι υψηλότεροι από τις μέσες τιμές».




Οι 10 χειρότερες χώρες της λίστας:

57. Ελλάδα, 56. Ιταλία, 55. Σερβία, 54. Αργεντινή, 53. Τουρκία, 52. Μιανμάρ, 51. Νότιος Αφρική, 50. Ρουμανία, 49. Κουβέιτ, 48. Αίγυπτος.

Οι 10 καλύτερες χώρες της λίστας:

1.Τσεχία, 2. Μπαχρέιν, 3. Ταϊβάν, 4. Νορβηγία, 5. Δανία, 6. Λουξεμβούργο, 7. Νέα Ζηλανδία, 8. Ολλανδία, 9. Μάλτα, 10. Αυστραλία.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *