ροή ειδήσεων

Τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα: Δείτε τα πρώτα στοιχεία!



Πώς θα κυμανθεί ο καιρός τους επόμενους μήνες; Η επιστήμη απαντά... και όχι μόνο για αυτό!


Χρήσιμα στην πρόληψη και στη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μπορούν να φανούν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, όπως αναλύθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.


Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου, μιλώντας στο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τις προγνώσεις των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρίου αποκάλυψε ότι «όσον αφορά στη θερμοκρασία, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά 1 βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο».

Σχετικά με τη βροχή είπε ότι «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ' όλη την προαναφερόμενη περίοδο.»

Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα δεδομένα του προγράμματος μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μιας πυρκαγιάς. «Η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους επιτρέπει τον εντοπισμό των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της».

Εκτός όμως από την πρόληψη και τη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα στοιχεία του προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Τι είναι το Copernicus

Το πρόγραμμα Copernicus, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνθέτει πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και παρατηρήσεις δορυφόρων, δημιουργώντας επιχειρησιακά προϊόντα παρατήρησης της ξηράς, της θάλασσας και του αέρος, όπως επίσης του κλίματος και της αλλαγής του, υποστηρίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία.

Μέλη του προγράμματος είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.


Τέλος, ο Αθανάσιος Αργυρίου αναφέρθηκε και στον ρόλο του Εργαστήριου Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο πρόγραμμα Copernicus, επισημαίνοντας τα εξής:

«Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας αφενός μεν χρησιμοποιεί δεδομένα του προγράμματος Copernicus στις διάφορες ερευνητικές του δραστηριότητες και αφετέρου είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Copernicus. Η Ακαδημία Copernicus συνδέει μεταξύ τους Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ιδιωτικούς και μη - κερδοσκοπικούς φορείς με έδρα στα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη - μέλη. Στόχος του δικτύου είναι η διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων με τις αρχές και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, να διευκολύνει την συνεργασία στην έρευνα, να αναπτύξει διδακτικό υλικό και θέσεις πρακτικής άσκησης, με στόχο να δώσει στην επόμενη γενιά ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών τα απαραίτητα εκείνα εφόδια ώστε να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό που προσφέρουν τα προϊόντα και οι πληροφορίες του Copernicus.»

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *