ροή ειδήσεων

Μιρέλα Πάχου: Έπαιζα μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου



Το πιάνο είναι η παντοτινή της αγάπη και το ακορντεόν, αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της. Κάτι σαν προέκταση του σώματός της. Η ταλαντούχα μουσικός και ερμηνεύτρια, με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή της στη Λευκωσία στο πλευρό των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκου Πορτοκάλογλου, μας μιλά για τα παιδικά της χρόνια, τις σπουδές στη Νομική, τις πιο έντονές της αναμνήσεις και μας εξηγεί γιατί η επιτυχία μιας συναυλίας δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοινό.


- Τι μνήμες έχεις από τα παιδικά σου χρόνια στη Ρόδο; Είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος αντικειμενικά για τον τόπο του, όμως πραγματικά πιστεύω ότι η Ρόδος είναι ο ιδανικός τόπος για να μεγαλώσει ένα παιδί. Συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά, το ιδανικό κλίμα, τις ευκολίες της ζωής στην επαρχία με τις ευκαιρίες που παρέχει μια μεγάλη πόλη. Σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον πέρασα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια κι έχω τις πιο γλυκιές αναμνήσεις.

- Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη μουσική; Ένιωσες από την αρχή το «κάλεσμα»; Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με πολλά μουσικά ερεθίσματα και με μουσικό DNA. Έπαιζα μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Οι γονείς μου κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι υπήρχε κάποια ιδιαίτερη κλίση και έτσι βρέθηκα στα πέντε μου να κάνω μαθήματα πιάνου.

- Το ακορντεόν ήταν πάντα η μεγάλη σου αγάπη; Τι σε γοήτευσε σε αυτό; Όταν βρίσκομαι στη σκηνή, όταν τραγουδώ, παίζω ή γράφω μουσική, το ακορντεόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Κάτι σαν προέκταση του σώματός μου! Όμως πρώτη και παντοτινή μου αγάπη είναι το πιάνο. Το ακορντεόν μπήκε στη ζωή μου πολύ αργότερα.

- Πότε έκανες την πρώτη σου εμφάνιση μπροστά σε κοινό; Πώς ένιωσες; Έπαιξα για πρώτη φορά ακορντεόν σε μία σχολική γιορτή και πολλά-πολλά χρόνια μετά τραγούδησα μπροστά σε κοινό στο πλάι του Βασίλη Καζούλη. Και στις δύο περιπτώσεις θυμάμαι την καρδιά μου να χτυπά σαν τρελή!

- Το άγχος υπάρχει μέχρι και σήμερα; Όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά νομίζω αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι δημιουργικό!

- Πώς ορίζεις μια συναυλία επιτυχημένη; Ποιο είναι το δικό σου ζητούμενο; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ούτε συνταγές επιτυχίας. Σίγουρα πάντως δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοινό. Είναι θέμα συναισθημάτων, ατμόσφαιρας και χημείας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν όλοι, καλλιτέχνες και κοινό, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν.

- Τι σε εμπνέει όταν γράφεις μουσική; Οτιδήποτε με εμπνέει, η ζωή μου, οι ζωές των άλλων, τα πάντα! Η έμπνευση για μένα αποκρυσταλλώνει ό,τι ζήσαμε, μάθαμε, αγαπήσαμε και αποχωριστήκαμε.


- Γιατί αποφάσισες να ακολουθήσεις σπουδές στη Νομική και όχι να αφοσιωθείς στη μουσική; Γιατί αγαπώ τη Νομική επιστήμη και οι σπουδές στη Νομική ήταν ανέκαθεν ο στόχος και η προτεραιότητά μου.

- Θεωρούσες (ή θεωρείς ακόμα) πως δεν είναι μια ασφαλής επαγγελματική επιλογή το τραγούδι; Δύσκολη εποχή για να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι κάποιο επάγγελμα είναι ασφαλές. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν νομίζω πως ο καλλιτέχνης σκέφτεται τη δουλειά του με όρους ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων. Ένας σπουδαίος δημιουργός είπε πρόσφατα ότι «το να είσαι καλλιτέχνης δεν είναι καριέρα, είναι μυθοπλασία» και θα συμφωνήσω μαζί του.

- Έγινες ευρύτερα γνωστή στο κοινό μέσα από ένα τραγούδι που τιτλοφορείται με το όνομά σου. Ήταν συνειδητή επιλογή; Δεν ήταν επιλογή, ήταν ένα τραγούδι του Σπύρου Γραμμένου που αγάπησα από το πρώτο άκουσμα.

- Περίμενες ότι θα έχει αυτή την επιτυχία; Δεν περίμενα, αλλά μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά.

- Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που έζησες μέχρι σήμερα στον χώρο; Τον Ιούλιο του 2012, στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο, με τους «Αγγέλους» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: Ανταμό, Κριστόφ, Μπραντουάρντι, Καροτόνε, Σαββόπουλος, Φαραντούρη, Αλιάγας, Πλιάτσικας, Παπακωνσταντίνου κ.ά.




- Τι έχεις ετοιμάσει για την εμφάνισή σου στην Κύπρο με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκο Πορτοκάλογλου; Θα δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Και πιστέψτε με: η φωτιά καίει ακόμη!

- Τι σε ενώνει με τους δύο καλλιτέχνες; Ο Λαυρέντης είναι σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής, αλλά και ένας υπέροχος άνθρωπος. Τον αγαπώ, τον θαυμάζω και τον εκτιμώ απεριόριστα. Έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς στο παρελθόν, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχω αδιάλειπτα στις συναυλίες του. Έχει ντύσει με τη μουσική του 2 στίχους μου στον πρώτο προσωπικό μου δίσκο («Δύο και Κάτι», «Κι Εμείς Καλύτερα») και μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συμμετάσχει στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Λίγο Χρώμα» από τον δεύτερο δίσκο μου. Με τον Νίκο πρώτη φορά φέτος συναντιόμαστε επί σκηνής, αλλά τα τραγούδια του υπήρξαν background σε όλες τις φάσεις της ζωής μου. Μάλιστα ένα από αυτά, το πιο αγαπημένο μου, του ζήτησα να το τραγουδήσω σε επανεκτέλεση. Έτσι το «Τι σε Νοιάζει Εσένα» κυκλοφόρησε πρόσφατα σε single από το Ogdoo Music Group. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη σκηνή με τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους.

- Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι νέο ετοιμάζεις; Πολλές συναυλίες και νέο single. Μείνετε συντονισμένοι!

Info: 6 Μαρτίου, 22:30, Λευκωσία, Down Town Live. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 99810011

Περιοδικό Go, τεύχος 52.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *