επικαιρότητα

Το χωριό που ο χρόνος δεν έχει καταφέρει ακόμη να αγγίξει (φωτο)Είναι από τα ελάχιστα χωριά της χώρας που τηρεί με ευλάβεια τις παραδόσεις κι αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε πολιτισμική «επιδρομή», που μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της. Είναι η Όλυμπος, το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Καρπάθου, που η χάρη του και η πρωτόγνωρη καθημερινότητα για τα δεδομένα της εποχής, των κατοίκων του έγινε πρόσφατα αφιέρωμα στη δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα του Βερολίνου, την Berlinger Morgenpost. Αλλά εκθειάστηκε μαζί με το ολόκληρο το νησί από τη μεγάλη βρετανική τουριστική ιστοσελίδα Allaboutshipping. Και πως να μην εντυπωσιαστούν; Η Όλυμπος είναι μοναδική. Και όποιος την επισκέπτεται, στέκεται με δέος μπροστά στη φυσική και άγρια ομορφιά της, αλλά και στην ευλαβική τήρηση των παραδόσεων.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων, ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου και είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού – και πιθανώς ολόκληρης της Ελλάδας.
Το σημείο επιλέχθηκε καθώς οι κάτοικοι αναζητούσαν καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους παραλιακούς οικισμούς για πιο δυσπρόσιτα και ορεινά μέρη. Έτσι «γεννήθηκε» η Όλυμπος, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των νησιωτικών οικισμών του μεσαίωνα, εικόνα που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη έως και σήμερα

Η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει κυριαρχεί στο χωριό, με την ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως γυναίκες της Ολύμπου φορούν ακόμα έως σήμερα την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής ενώ μπορεί κανείς να ακούσει και την τοπική διάλεκτο.

Αποκομμένη μέχρι τη δεκαετία του ’80 ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο, καθώς ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το νησί ήταν πολύ δύσβατος και δεν ευνοούσε τις μετακινήσεις, η επικοινωνία της Ολύμπου με την υπόλοιπη Κάρπαθο γινόταν κυρίως από τη θάλασσα και το λιμάνι του Διαφανίου.
Το όνομά της το πήρε από το ψηλό βουνό, στην πλευρά του οποίου έχει χτιστεί. Σήμερα το βουνό λέγεται Άη Ηλίας, επειδή στην κορυφή του χτίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Στην αρχαία εποχή όμως, λεγόταν Όλυμπος.

Η Κάρπαθος είναι ένας προορισμός που αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περίοδο του Πάσχα, με τις γυναίκες του χωριού να τηρούν τις παραδόσεις της Γιορτής, ενώ το κλίμα κατάνυξης παρασύρει και τον επισκέπτη σε ένα υπέροχο ταξίδι.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ασυνειδητος στην οδό Σαμου έχει αφήσει ,εδώ και δεκα ημερες, τον βόθρο του σπιτιου του να ξεχειλίζει.
Τα βόθρο λύματα εχουν κατακλυσει το οδοστρομα της οδου Σαμου,και το πεζοδρομιο στην διασταυρωση με την οδο Δ.Αναστασιαδη. Μετά από πορεία μερικών μέτρων στον δρόμο και στο πεζοδρομιο,αυτά καταλήγουν στον υπόνομο της οδού Αναστασιαδη.
Σε ερώτηση γειτόνων προς Δήμο Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, ΕΛΑΣ, υγειονομειο, όλοι δηλώνουν αν αρμόδιοι ενώ ο συνειδητος ιδιοκτήτης ως γνήσιος Ελληναρας υβριζει όποιον του κάνει παρατήρηση!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά