ροή ειδήσεων

Περιμένοντας το ασθενοφόρο: Όσα δεν ήξερες για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ



Το News 24/7 συζήτησε με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γ. Μαθιόπουλο για το πώς λειτουργεί το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τους χρόνους αναμονής, το ωράριο των εργαζομένων, τις ελλείψεις.


Εκνευριζόμαστε με τις καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ όταν έχουμε ανάγκη από γρήγορη και ασφαλή μεταφορά στο νοσοκομείο - και έχουμε δίκιο. Έχουν το δίκιο τους όμως και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που υποφέρουν καθημερινά από τις ελλείψεις και τους περιορισμούς στις υποδομές αλλά και στα δικαιώματά τους.

Συζητήσαμε με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γ. Μαθιόπουλο και μια σύνοψη είναι κάπως έτσι:
- Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι κάτω από 4.000 σε όλη τη χώρα.
- Ένας πρωτοδιόριστος χωρίς παιδιά, μαζί με το επίδομα ανθυγιεινού, παίρνει μισθό 680 ευρώ καθαρά, μετά από 21 χρόνια, με δύο παιδιά, φτάνει στα 970. Οι μισθοί τους προ μνημονίου ανέρχονταν στα 1300-1400 ευρώ το μήνα.
- Το ωράριο είναι τουλάχιστον οκτάωρο, με την έννοια ότι δεν αφήνουν ένα επείγον περιστατικό στο δρόμο ούτε μπορούν να παραδώσουν το όχημα λερωμένο. Το ωράριο είναι κυλιόμενο, με συνεχείς εναλλαγές, δεν είναι σταθερά τα ρεπό κι αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.




- Ένα μεγάλο ποσοστό των διασωστών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, κυρίως μυοσκελετικά λόγω της μεταφοράς των ασθενών. Δημιουργούνται επίσης πολλά ψυχολογικά προβλήματα. “Βλέπουμε καθημερινά τροχαία, κρεμασμένους, καμμένους ό,τι μπορείτε να φανταστείτε”.
- Μερικές κατηγορίες, κυρίως οι παλιοί, δεν ανήκουν στο καθεστώς βαρέων-ανθυγιεινών ώστε να βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 και μπορεί να φτάσουν στα 67.
- Οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα παραμένουν παρόλο που έχει αλλαχτεί το 60% του στόλου των επειγόντων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
- Γύρω στα 100 ασθενοφόρα επιχειρούν στην Αττική, από αυτά ως ασθενοφόρα επειγόντων επιχειρούν 45-55. Ο πληθυσμός ξεπερνάει τα 4,5 εκατ. μαζί με τους τουρίστες. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προβλέπει ένα απλό ασθενοφόρο ανά 30.000 πολίτες, μια κινητή μονάδα ανά100.000. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε 130 ασθενοφόρα στην Αττική μόνο για τα επείγοντα.
- Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Το 40% των περιστατικών μπορεί να περιμένει μισή ώρα και το 60% πάνω από μία ώρα. Για ένα μικρό ποσοστό η ανταπόκριση είναι στο δεκάλεπτο.
- Οι εργαζόμενοι ζητούν νέα ασθενοφόρα και γρήγορες διαδικασίες για την αγορά ανταλλακτικών. Ζητούν να τους αναγνωριστεί ότι κάνουν ένα δύσκολο επάγγελμα, με έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που δεν αντέχει ένας οργανισμός να το ασκεί για πάνω από 20 χρόνια.
- Περιμένουν στο ακουστικό τους όπως και οι περισσότεροι από εμάς όταν ζητάμε ασθενοφόρο…
news247

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *