ροή ειδήσεων

Απαράδεκτη η Σύγκλητος θέλει το ένα πόδι του Πανεπιστημίου, τμήμα τουρισμού στη Ρόδο!



Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας την ίδρυση στη Ρόδο τμήματος τουριστικών σπουδών, παρότι υπάρχει ήδη τμήμα με ανάλογο αντικείμενο στη Χίο. Η απόφαση της Συγκλήτου εγείρει σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με τη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών ΑΕΙ, την οποία ακολουθούν τόσο τα ίδια τα Ιδρύματα όσο και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει και τον τελικό λόγο επί της πρότασης. Η πρύτανης του Παν. Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη εξηγεί στην «Κ» το σκεπτικό της απόφασης.

Ειδικότερα, προ ημερών η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Οργάνωσης Εκδηλώσεων, με έδρα στη Ρόδο. Οι πανεπιστημιακοί που ψήφισαν υπέρ της πρότασης ίδρυσης προβάλλουν τα οφέλη που θα μπορούν να έχουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τμήματος από την ανάπτυξη του τουρισμού στη Ρόδου. Μάλιστα, θετικές στην πρόταση φέρεται να είναι τόσο οι αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού όσο και παραγωγικοί φορείς όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η δημιουργία του τμήματος δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να οδηγήσει στην απορρόφηση από αυτό της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, έστω κι αν η Σχολή ανήκει στο υπ. Τουρισμού.

Ωστόσο, η πρόταση για το νέο τμήμα συναντά αντιδράσεις. Και αυτό διότι μόλις το 2017 ιδρύθηκε το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Χίο, το οποίο δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το περασμένο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Το τμήμα, ενταγμένο στη σχολή Επιστημών της Διοίκησης, λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές που διδάσκουν και στα άλλα τμήματα της Σχολής, ενώ για τη συμπλήρωση του ακαδημαϊκού έργου προσλαμβάνονται και συμβασιούχοι με κονδύλια ΕΣΠΑ.

Από την άλλη, ακόμη κι αν θεωρηθεί αναγκαία η ίδρυση τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Οργάνωσης Εκδηλώσεων, το εύλογο θα είναι αυτό να συνδεθεί με το συγγενές του τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.

Η κ. Βιτσιλάκη, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζοντας τη διαχρονική στρατηγική του, θεραπεύοντας διεπιστημονικά καινοτόμα αντικείμενα σε επιστημονικούς τομείς αιχμής και επαγγέλματα του μέλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αποφάσισε να εισηγηθεί την ίδρυση του τμήματος. Το τμήμα θα θεραπεύει από την πλευρά κυρίως των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών τα αντικείμενα της φιλοξενίας και του σύγχρονου φαινομένου της ανάγκης για αναψυχή, καθώς και του σύγχρονου φαινομένου οικονομικής δραστηριότητας, όπως τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων». Το τμήμα θα ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.




Οι πανεπιστημιακοί που αντιτίθενται στην ίδρυση νέου τμήματος θέτουν ευρύτερο θέμα στρατηγικής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που ζητεί από τα ΑΕΙ να ιδρύσουν νέα τμήματα, ενώ σε αυτό συμφωνεί και η «άλλη» πλευρά. Ουσιαστικά υπάρχει σύγκλιση στην άποψη ότι... «στη χώρα γίνονται συγχωνεύσεις ΑΕΙ χωρίς καμία ακαδημαϊκή λογική και βάσει πελατειακών σχέσεων».

Διετή προγράμματα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σπουδαστές (θα είναι απόφοιτοι ΕΠΑΛ και θα εισάγονται βάσει απολυτηρίου) των διετών προγραμμάτων κατάρτισης που θα οργανωθούν από τα ΑΕΙ να μπορούν να έχουν δίοδο στα ΑΕΙ. «Ας αρχίσει η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων στα ΑΕΙ και θα δούμε τι θα γίνει με τους αποφοίτους των για να μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Προφανώς θα υπάρξει μια θετική ρύθμιση», δήλωσε ο υπουργός.

Έντυπη Kαθημερινή

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *