
«Θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία και για την ίδια την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για τον τρόπο που οραματιζόμαστε το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Anadolu.
Την άποψη ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικών θρησκειών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί την Πέμπτη στην Αττάλεια όπου και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
«Τουρκία και Ελλάδα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές χώρες στην προσπάθεια να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να έχουμε καλή συνεργασία μεταξύ χωρών διαφορετικών θρησκειών», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Αναφερθείς στην απόφαση για επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι αποτελεί «αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα».
«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία», εξήγησε.
Αναφορικά με το Αιγαίο, είπε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν «να αποκλιμακώσουν την ένταση που έχει οικοδομηθεί κατά την πρόσφατη περίοδο».
Για το θέμα της ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο και σε ερώτηση του Anadolu περί αποκλεισμού της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από μια περιοχή όπου έχει ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος. Είπαμε από την αρχή ότι η Κύπρος έχει δικαιώματα στην ΑΟΖ της. Και φυσικά αυτό δεν σηματοδοτεί ένα μονοπώλιο σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ακριβώς λόγω του κυπριακού προβλήματος, θα ήταν απαραίτητο να έχουμε ένα ταμείο για μελλοντικό εισόδημα, για όλους τους κατοίκους του νησιού. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη ψηφίσει για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου».
Τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με την Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση η οποία λαμβάνει υπόψη τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου των αντίστοιχων αξιώσεων».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφύγουμε μονομερείς κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Δήλωσε, επίσης, ότι είχε διάλογο με τον Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες και πως οι δύο εργάζονται για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία.
«Θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία και για την ίδια την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για τον τρόπο που οραματιζόμαστε το μέλλον της Ευρώπης», επισήμανε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη και είπε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «θα ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό στη συζήτηση με τις άλλες θρησκείες».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε οι δύο χώρες να αφήσουν πίσω τις δύσκολες εποχές και να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον ευημερίας.
Ερωτηθείς, τέλος, για την αγορά των S-400 από την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εμείς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχοντας στο μυαλό μας το πολιτικό μας σπίτι. Το πολιτικό μας σπίτι είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε να γίνουμε γέφυρα με άλλες χώρες τη Ρωσία, την Κίνα, τον αραβικό κόσμο».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.