ροή ειδήσεων

Greek dream: Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τους «θησαυρούς» της ελληνικής γης



Αυτά είναι τα 20 κορυφαία ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ για το 2017 (Πίνακας)


Ιδιαίτερα… εύφορο αποδεικνύεται το έδαφος για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίµων στην αµερικανική αγορά. Με «όχηµα» το γιαούρτι, το οποίο εκτόξευσε τη φήµη των ελληνικών προϊόντων και κατέστησε σαφή την ποιοτική ανωτερότητα των εγχώριων παραγωγών, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ενδιαφέρονται να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους τους διατροφικούς «θησαυρούς» της ελληνικής γης.

Ενδεικτική του θετικού κλίµατος που επικρατεί στη µεγαλύτερη αγορά του πλανήτη ήταν η ενθουσιώδης ανταπόκριση του αµερικανικού επιχειρηµατικού κόσµου στο πλαίσιο του Ελληνοαµερικανικού Αγροδιατροφικού Φόρουµ που πραγµατοποιήθηκε στις ΗΠΑ µε την αρωγή και τη στήριξη του Αµερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Οι Αµερικανοί φίλοι µας θεωρούν την Ελλάδα µια ξεχωριστή ευκαιρία για επενδύσεις, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα µπήκε µε ασφάλεια σε µια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τον µνηµονιακό εφιάλτη» επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές. Κατά τη διάρκεια του φόρουµ εκπρόσωποι επιµελητηρίων και αγροτικών συνεταιρισµών, αλλά και µεµονωµένοι επιχειρηµατίες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε εκπροσώπους σηµαντικών επιχειρήσεων και επενδυτικών οµίλων των ΗΠΑ, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας. Στο Φόρουµ παραβρέθηκαν σηµαντικοί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο σύµβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ελµο Ρινάλντι, καθώς και υπουργοί Γεωργίας Πολιτειών της Αµερικής, οι οποίοι χαιρέτισαν τις εργασίες του.
Όλα τα λεφτά στην κάνναβη

Το µεγαλύτερο ενδιαφέρον των Αµερικανών επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε φαρµακευτική και βιοµηχανική κάνναβη. Μετά τις νοµοθετικές παρεµβάσεις που έγιναν, η Ελλάδα, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για την παραγωγή προϊόντων φαρµακευτικής και βιοµηχανικής κάνναβης, καθώς έχει περιθώρια υψηλής κερδοφορίας.

Στο «µικροσκόπιο» βρίσκεται και η τεχνογνωσία που διαθέτουν τα ελληνικά οινοποιεία, την οποία φάνηκε να αναζητούν οι αντίστοιχες αµερικανικές επιχειρήσεις. «Είναι µια ευκαιρία, όπως επισηµαίνουν αρµόδιες πηγές, «να εξαγάγουµε το εξαιρετικό έργο των Ελλήνων οινοποιών και να ανοίξουµε δρόµο συνεργασίας µε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Ενδιαφέρον υπήρχε και για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού σε επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών, για τα αρωµατικά φυτά (π.χ. ρίγανη, τσάι του βουνού κ.λπ.), όπως και για το προϊόν που αποτελεί σταθερή αξία στις ελληνικές εξαγωγές, τις επιτραπέζιες ελιές.
Πλεόνασμα

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στη θετική συγκυρία που διέπει πλέον τις ελληνοαµερικανικές εµπορικές σχέσεις. Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, το εµπορικό ισοζύγιο µε τις ΗΠΑ εµφανίζεται πλεονασµατικό τα τελευταία χρόνια (τη διετία 2015-2017), και µάλιστα µε αυξητική τάση. Σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίµων προς τις ΗΠΑ, έναντι των εξαγωγών (23,8% το 2015 και 28,9% το 2016 και το 2017 των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αφορούσε σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιµα). Με άλλα λόγια, 1 στα 3 εξαγώγιµα ελληνικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ είναι προϊόν του αγροτικού τοµέα.




Οι ΗΠΑ απορροφούν, µε βάση τα στοιχεία του 2017, το 5,32% των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιµα προς όλο τον κόσµο, καταλαµβάνοντας την 5η θέση ως εξαγωγικός προορισµός και τη 19η θέση, µε µερίδιο 1,05%, όσον αφορά στις εισαγωγές. Οι κύριες εισαγωγές περιλαµβάνουν αµύγδαλα χωρίς κέλυφος, οινοπνευµατώδη, σόγια και όσπρια, ενώ, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, κυριαρχούν οι µεταποιηµένες επιτραπέζιες ελιές, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα νωπά ψάρια, η φέτα, τα ακατέργαστα καπνά ανατολικού τύπου, καθώς και οι πιπεριές.

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραµµίζουν πως πρόθεσή τους είναι να βελτιώσουν το επιχειρηµατικό κλίµα και να µειώσουν τη γραφειοκρατία, ώστε να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης ξένων επενδύσεων, ενώ σπεύδουν να επισηµάνουν πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς. Επικαλούνται, µάλιστα, τη δήλωση του ιδιοκτήτη της εταιρείας PENDA, Κρις Σουόλφερ, ο οποίος θα υλοποιήσει επένδυση ύψους 40 εκατ. δολαρίων στη χώρα µας, στον τοµέα της φαρµακευτικής κάνναβης, στην οποία ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αµεσότητα προώθησης των διαδικασιών αδειοδότησης, αναφέροντας ότι αυτές στη χώρα µας ήταν µόλις δύο µήνες όταν στο Μίσιγκαν εκκρεµούν έναν χρόνο, προτρέποντας τους συµπατριώτες του να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ethnos.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *