ροή ειδήσεων

6G: Τι θα φέρει η επόμενη γενιά δικτύων, μετά το 5G



Τα δίκτυα 5G τίθενται σε υπηρεσία ανά τον πλανήτη, ωστόσο ταυτόχρονα κάποιοι εργάζονται πάνω στο επόμενο βήμα- και συγκεκριμένα στους παράγοντες που θα ωθήσουν την ανάπτυξη της έκτης γενιάς δικτύων φορητού Ίντερνετ και τις διαφορές της από το 5G.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, κάποιες απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η δουλειά των Ραζβάν Αντρέι Στόικα και Τζιουζέπε Αμπρό στο Jacobs University Bremen στη Γερμανία. Οι δύο ερευνητές έχουν «χαρτογραφήσει» τους περιορισμούς του 5G και τους παράγοντες που θεωρούν ότι θα ωθήσουν την ανάπτυξη του 6G. Το συμπέρασμά τους είναι πως ο βασικός εξ αυτών θα είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της mobile τεχνολογίας, και ότι θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από μια εντελώς νέα γενιά εφαρμογών για machine intelligence.

To 5G αποτελεί, από κάθε άποψη, πολύ σημαντικό βήμα σε σχέση με το 4G: Τα πρώτα δίκτυα 5G ήδη παρέχουν ταχύτητες download μέχρι και 600 megabits/ δευτερόλεπτο, και μπορούν να πιάσουν ακόμα μεγαλύτερες, τη στιγμή που τα 4G πιάνουν τα 28 Mbits/s. Από αυτή την άποψη, το 5G φαίνεται ικανό να αντικαταστήσει ακόμα και πολλές ενσύρματες συνδέσεις.

Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα οφέλη: Οι σταθμοί 5G, για παράδειγμα, είναι σχεδιασμένοι να διαχειρίζονται μέχρι και ένα εκατομμύριο συνδέσεις, συγκριτικά με τις 4.000 των 4G. Αυτό θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε μεγάλα περιστατικά όπως αθλητικές διοργανώσεις κ.α, ενώ θα άνοιγε νέους ορίζοντες και στο Internet of Things. Επίσης, υπάρχει και το latency- ο χρόνος που χρειάζονται τα σήματα για να ταξιδέψουν στο δίκτυο. Το 5G είναι σχεδιασμένο να έχει latency ενός μιλισεκόντ, συγκριτικά με τα 50+ του 4G. Ακόμη, όλες αυτές οι δυνατότητες θα απαιτούν λιγότερη ενέργεια (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι συσκευές 5G θα έπρεπε να έχουν 10 φορές τη διάρκεια ζωής μπαταρίας των συσκευών 4G).


Το ερώτημα που προκύπτει είναι εμφανές: Πώς θα μπορούσε το 6G να γίνει ακόμα καλύτερο από αυτό; Προφανώς θα μπορούσε να παρέχει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες download- εκτιμάται πως θα μπορούσαν να πλησιάζουν το 1 terabit ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, πέραν αυτού, τι άλλο θα μπορούσε να δίνει; Σύμφωνα με τους Στόικα και Αμπρό, αυτό που θα φέρει θα είναι η δυνατότητα για ταχύτατες και πολύ ευμετάβλητες συνέργειες/ συνεργασίες μεγάλης κλίμακας μεταξύ «έξυπνων» δρώντων, που θα επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα σε πραγματικό χρόνο- όπως, για παράδειγμα, ο συντονισμός αυτόνομων οχημάτων που κινούνται σε μια μεγάλη πόλη. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη δημιουργία δικτύων μεταξύ αυτοκινήτων επί τόπου- πχ όταν τα αυτοκίνητα πλησιάζουν σε μια διασταύρωση- και μετά διάλυσή τους, σε πολύ μικρό χρόνο. Ταυτόχρονα, θα ανήκουν σε ευρύτερα δίκτυα, υπολογίζοντας διαδρομές κλπ.

Οι αλληλεπιδράσεις σε τεράστιες κλίμακες θα είναι απαραίτητες, για την ομαλή λειτουργία τεράστιων, πολύπλοκων συστημάτων, πέρα από τις δυνατότητες του 5G. Και αυτός είναι μόνο ένας τομέας: Άλλοι που θα επωφελούνταν πολύ από το 6G αναμένεται να είναι το network optimization, οι χρηματαγορές, η υγεία και το nowcasting – η δυνατότητα πρόβλεψης και αντίδρασης σε γεγονότα που είναι σε εξέλιξη- σε βαθμούς άνευ προηγουμένου.

Τα συστήματα/ δρώντες τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον: Όπως τονίζουν οι δύο ερευνητές, «για να αξιοποιηθεί η πραγματική δύναμη τέτοιων συστημάτων, η συνεργατική τεχνητή νοημοσύνη είναι κλειδί. Και εκ της φύσεως της κοινωνίας του 21ου αιώνα, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί μόν μέσω ασύρματων επικοινωνιών».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *