ροή ειδήσεων

Στην 13η ΔΕΕ το βαρύτιμο όνομα και η σημαία του ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ



Ηρωικών πολεμιστών η σημαία του Ιερού Λόχου (1942-1945), πολύτιμο κειμήλιο που φυλάσσεται αναρτημένη στο γραφείο και του νυν Διοικητή της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), του καταδρομέα ταξίαρχου Προκόπη Μαυραγάνη, ο οποίος μέχρι πέρυσι 24 Απριλίου 2018 υπηρετούσε στην Κύπρο, υποδειγματικά ικανός Διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

Στην 13η ΔΕΕ ανήκουν μερικές από τις πιο επίλεκτες μονάδες των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων:

Έξι Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ) και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), μεταξύ άλλων, διαρκώς στελεχωμένες, ασταμάτητα εκπαιδευόμενες και ασκούμενες, σε ειδικές επιχειρήσεις άμεσης δράσης, σε κάθε νησί, νησίδα, βραχονησίδα (και… αλλού) στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου μας.

Στην 13η ΔΕΕ απονεμήθηκε το βαρύτιμο όνομα και η σημαία του ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ, ο οποίος θεωρείται ως ο γεννήτορας των μεταπολεμικών ΛΟΚ (Λόχων Ορεινών Καταδρομών) και Δυνάμεων Καταδρομών του ελληνικού στρατού.



Τον ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ συγκρότησαν το 1942, αφού διέφυγαν από την γερμανο-ιταλο-βουλγαρο-κρατούμενη Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, αξιωματικοί απ’ όλα τα όπλα και σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και πολέμησαν μαζί με τις βρετανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, τις ορδές του Ναζισμού και του Φασισμού, στη Βόρειο Αφρική αρχικά, στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο στη συνέχεια.

Στο προαύλιο της 13ης ΔΕΕ βρίσκεται και η προτομή του Διοικητή του Ιερού Λόχου (1942-1945) αντισυνταγματάρχη τότε Χριστόδουλου Τσιγάντε, αείμνηστου από το 1970 υποστράτηγου.

Το 1942 - 1943 ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ έδρασε μαζί με τη νεοσύστατη τότε βρετανική μονάδα SAS, σε καταδρομικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν των γερμανο-ιταλικών δυνάμεων στη Β. Αφρική και από τον Απρίλιο του 1944 έως τον Μάιο του 1945 σε επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών Κατακτητών στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Σύμη, στη Μύκονο, στη Νίσυρο, στην Τήνο, στη Ρόδο και αλλού.

Απώλειες Ιερού Λόχου:

Νεκροί, αξιωματικοί 16, οπλίτες 9.
Τραυματίες, 28 αξιωματικοί 28 οπλίτες.
Αγνοούμενοι 3.
Αιχμάλωτοι 29.

Η 13η ΔΕΕ (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) έλαβε τον «αριθμό 13» ως «μετεξέλιξη καταγωγής» από το 13ο Σύνταγμα Πεζικού που συγκροτήθηκε το 1913, μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Απελευθερωτικούς Πολέμους του 1912-1913, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.



Στις εντοιχισμένες βιτρίνες του Διοικητηρίου της 13ης ΔΕΕ, βρίσκονται περίστροφα, πιστόλια, τυφέκια, οπλοπολυβόλα, υποπολυβόλα και άλλα παρόμοια κειμήλια, «από τους γκράδες μέχρι τα μπρεν και τα μι-τρία», των ιστορικών πολεμικών αγώνων.

Μαζί και η στολή του διατελέσαντος πρώτου Διοικητή της 31 Μοίρας Καταδρομών Κύπρου του 1964 (στις μάχες Λωρόβουνου Τηλλυρίας) τότε ταγματάρχη Γεώργιου Καρούσου.

Όπως και το πορτρέτο του πρώτου δημιουργού των ΛΟΚ στην Ελλάδα, το 1945, συνταγματάρχη Ανδρέα Καλλίνσκη, εκ των πολεμιστών του Ιερού Λόχου (1942-1945).

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/5/19 10:20

    Οι Έλληνες δεν πολέμησαν τις < ορδές του φασισμού και του ναζισμού > πολέμισαν τους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς , όπως θα πολεμούσαν οποιοδήποτε εισβολέα. Ο πόλεμος δεν ήτνα ιδεολογικός αλλά εθνικός εναντίον αυτών που θέλησαν να υποδουλώσουν την χώρα μας. Σταματήστε πλέον οι κομουνιστές να προσπαθείτε να πείσετε τους νέους ότι αγωνιστήκαμε ιδεολογικά . Μη ξεχνάτε ότι το ΚΚΕ όταν άρχισε ο πόλεμος του 40 ήταν αντίθετο στον πόλεμο γιατί ο Στάλιν δεν είχε ακόμη μπεί στον πόλεμο.Διαβάστε ιστορία σύντροφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *