ροή ειδήσεων

Τσαρλς Έλληνας: Οι 3+1 στόχοι της Τουρκίας με τον «Πορθητή»



«Η Τουρκία γκριζάρει περιοχές και αντιστρέφει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


Έτοιμη να κατεβάσει τρυπάνι με τον «Πορθητή» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάζεται η Τουρκία, παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται με δημοσιεύματα να το επιρρίπτουν στην έλλειψη τεχνογνωσίας του προσωπικού του τούρκικου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της E-C Natural Hydrocarbons Company, Τσαρλς Έλληνα, η Τουρκία δεν έχει ως αυτοσκοπό την γεώτρηση αλλά ως πρώτο στάδιο να εδραιώσει την παρουσία της και τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.


Όπως δήλωσε στην Offsite ο κ. Έλληνας, αυτή τη στιγμή η Τουρκία σε πρώτο στάδιο αφουγκράζεται τις αντιδράσεις που υπάρχουν διεθνώς, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο ισχυρές για να επηρεάσουν τους τούρκικους σχεδιασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, μετά και τις δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, ενδυναμώθηκαν περισσότερο οι θέσεις που προβάλλει διεθνώς η Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο κ. Έλληνας, η Τουρκία έχει καταφέρει να δημιουργήσει σάλο, ενώ πριν προχωρήσει σε γεώτρηση ξεκίνησε μία διπλωματική εκστρατεία με παρουσίαση χαρτώνπροκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τις διεκδικήσεις που προβάλλει σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, η αντίδραση που φαίνεται να υπάρχει από τη διεθνή κοινότητα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά η οποία θα πρέπει να επιλυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Τουρκία δημιουργεί γκρίζες ζώνες και επιχειρεί να «αντιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σε μία προσπαθεί να πιέσει προς συμβιβασμό σχετικά με τις υφαλοκρηπίδες Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας, κάτω από τους δικούς της όρους.

Σχετικά με το κατά πόσο τελικά ο «Πορθητής» θα προχωρήσει σε γεώτρηση ή αν αντιμετωπίζει προβλήματα τεχνογνωσίας, ο κ. Έλληνας επεσήμανε πως η Τουρκία δεν κάνει ποτέ βεβιασμένες κινήσεις πριν μελετήσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας στα θέματα υδρογονανθράκων τόνισε πως, μέσα στο επόμενο διάστημα με την προσέλευση και του δεύτερου γεωτρύπανου του «Γιαβούζ», η Τουρκία αναμένεται πως θα προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παρόλα αυτά, επεσήμανε πως το στάδιο της γεώτρησης εξαρτάται και από την αντίδραση που θα υπάρχει από τους εταίρους της Κύπρου, και κατά πόσο η ΕΕ θα προχωρήσει με τη λήψη κυρώσεων κατά της Άγκυρας.



Καταληκτικά, θέση του κ. Έλληνα είναι πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά το Αιγαίο και συγκεκριμένα τις επιδιώξεις της Άγκυρας σε Καστελόριζο και Στρογγύλη.


Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, Καστελόριζο και Στρογγύλη βρίσκονται στο επίκεντρο των τούρκικων επιδίωξαν, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα που έχουν τα νησιά για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους με μία ηπειρωτική χώρα με βάση τη μέση γραμμή. Παράλληλα, η Τουρκία με βάση και τον χάρτη που υπέβαλε στον ΟΗΕ το 2006 παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θαλάσσης, υποστηρίζει πως η ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι την Αίγυπτο, και παραγνωρίζει το Καστελόριζο, την Κρήτη, και τα σύνορα των υφαλοκρηπίδων Κύπρου – Ελλάδας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *