ροή ειδήσεων

Τροχαίο στη Ρόδο: Ήταν σωστά τοποθετημένες οι μπάρες που «σούβλισαν» το αυτοκίνητο;



Σε ελάχιστα σημεία του οδικού δικτύου οι μπάρες πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές - Πώς πρέπει να είναι κατασκευασμένες ώστε να προστατεύουν πραγματικά - Πέρασαν ξυστά από το κεφαλι της οδηγού και το παιδικό κάθισμα
To συγκλονιστικό τροχαίο στην Ρόδο αναδεικνύει τις κακοτεχνίες στις προστατευτικές μπάρες των δρόμων, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιτελούν το έργο τους.
Το τροχαίο έγινε σήμερα το πρωί στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ρόδου- Λίνδου, λίγο μετά τη διασταύρωση για Ασγούρου.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα έπεσε πάνω σε προστατευτικές μπάρες οι οποίες στην κυριολεξία «σούβλισαν» το αυτοκίνητο μπαίνοντας από το παρμπρίζ και βγάινοντας από το πίσω μέρος.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η οδηγός είχε πραγματικά άγιο, καθώς η μπάρα πέρασε ανάμεσα στο κάθισμά της και αυτό του συνοδηγού, ενώ ακόμη πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι στο πίσω κάθισμα βρισκόταν παιδικό καθισματάκι το οποίο και αυτό έμεινε άθικτο.

Απο τα συντρίμια του αυτοκινήτου, διερχόμενοι οδηγοί έβγαλαν σε κατάσταση σοκ τη νεαρή οδηγό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο της Ρόδου για προληπτικούς κυρίως λόγους.
Ευτυχώς δεν είχε μαζί της παιδί ή άλλον συνεπιβάτη που θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί έως και θανάσιμα.

Προδιαγραφές για τις μπάρες ασφαλείας

Το θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με το πόσο οι συγκεκριμένες μπάρες (αλλά και άλλες σε πολλά σημεία του οδικού μας δικτύου) είναι σωστά κατασκευασμένες.
Οι προδιαγραφές σε όλη την Ευρώπη είναι αυστηρές και τονίζουν πως για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα πρέπει στο τελείωμά τους να είναι καμπυλωτές και να καταλήγουν μέσα στη γη και όχι να προεξέχουν σαν «σούβλες». Ήταν έτσι στο συγκεκριμένο σημείο;


Επίσης και πάλι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένες στο δρόμο, ούτως ώστε να έχουν και ένα περιθώριο ανοχής όταν αυτοκίνητο ακουμπήσει πάνω τους, αλλά παράλληλα να μην υποχωρούν με το παραμικρό.
Στην Ελλάδα βλέπουμε πολλές φορές «ξεκοιλιασμένες» μπάρες να προβάλουν μέσα στο δρόμο, αφού κανείς δεν έσπευσε να τις επισκευάσει μετά από κάποιο ατύχημα.
Η όποια επισκευή βέβαια, τις περισσότερες φορές γίνεται ή με ηλεκτροκόληση των σπασμένων τμημάτων ή αντικατάστασή τους με άλλες διαφορετικού υλικού κάτι που διαφοροποιεί το όριο ανοχής τους σε παραμορφώσεις.



Τέλος, ο τρόπος που πακτώνονται πολλές φορές στο δρόμο είναι και αυτός εκτός προδιαγραφών, με τις περισσότερες των περιπτώσεων τα κάθετα τοποθετημένα σκέλη τους ή να βρίσκονται στον αέρα, ή να μην έχουν τη σωστή μεταξύ τους απόσταση, στοιχεία που μειώνουν την αντοχή σε μια ενδεχόμενη πρόσκρουση πάνω σε αυτές. Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής είναι η σωστή απόστασή τους από το έδαφος για να αποφεύγονται φαινόμενα σαν αυτό που είδαμε σήμερα στη Ρόδο. Από τις φωτογραφίες φαίνεται σαν μπάρες να είναι πολύ πιο ψηλά από ότι συνήθως αφού έφτασαν στο ύψος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου.


Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για ένα ατύχημα μπορεί να βαρύνει τον οδηγό πουγια διάφορους λόγους ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, αλλά οι δρόμοι πρέπει να είναι κατασκευασμένοι έτσι, που να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία σε οδηγούς και επιβάτες.
Είναι άγνωστο αν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μπάρες πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

protothema

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/5/19 23:45

    Τώρα με τις εκλογές όλοι ψήφους ζητάνε και μαλακιες. Να ενδιαφερθούν που έχουμε τόσα τροχαία ατυχήματα λίγο. Να φτιάξουν τους δρόμους όλοι αυτοί, τα φανάρια στο Ζέφυρος που θα κλείσει χρόνο που δεν λειτουργούν, να φτιάξουν τα πεζοδρόμια και τις τρύπες από τις βροχές. Να βάλουν καθρέφτες, πινακίδες, να κλαδεψουν τα δέντρα και τα χόρτα που κλείνουν δρόμους και μετά ας έρθουν να ζητήσουν ψήφο. Και η κουτσή Μαρία κατεβαίνει. Ας σοβαρευτούμε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *