ροή ειδήσεων

Πότε θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)



Αιγαίο, Κύπρος αλλά και Κωνσταντινούπολη με Σμύρνη καθορίζουν το μέλλον στην περιοχή μας...
του Κίμωνα Χαραλάμπους


Ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Έρτζιγές, στέλνοντας μήνυμα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι του Ερντογάν απειλούν με νέο Αττίλα στην Κύπρο, ενώ
ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δηλώνει πως:


«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους».

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως «νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», όπως φυσικά την φαντάζεται η Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο», το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία και το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Ποιος είναι το βασικό πρόβλημα της Άγκυρας; Το Καστελόριζο!

Θυμίζουμε εν τάχει τι ισχύει:


Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.

Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.

Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.






Ως εκ τούτου οι Τούρκοι ζητούν
Λύση στο Κυπριακό που να ικανοποιεί τις επιδιώξεις τους σε σχέση με την «πίτα» των υδρογονανθράκων
Να μην υπάρχει δυνατότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με βάση τα νησιά, τα οποία ζητά να αποστρατικοποιηθούν (Ανατ. Αιγαίο) και να οδηγηθούμε τελικά στα δικαστήρια για διμερείς… διαπραγματεύσεις, ενώ νομικά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τα νησιά μας.






Η ελληνική ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθούν με βάση το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, το οποίο όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, άρα ΠΑΥΕΙ κάθε διμερής συζήτηση πάνω στο θέμα.

Τι έχει πει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Να εφαρμοστεί μοντέλο Συμφωνίας Πρεσπών και στο Αιγαίο και γιατί όχι και στην Κύπρο.

Τι θέλει η Νέα Τάξη (Ο.Η.Ε., ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση);

«Ειρηνική» διευθέτηση στο Αιγαίο, θέλοντας να χωρίσει την ευρύτερη περιοχή σε διοικητικές περιφέρειες (Περιφέρεια Ιωνίας με την Σμύρνη ως πρωτεύουσα και το ανατολικό Αιγαίο να φύγει από την Ελλάδα, Περιφέρεια Κρήτης κτλ.), ενώ στην Κύπρο θέλουν την προώθηση ενός σχεδίου τύπου Ανάν για την ομοσπονδοποίηση του νησιού.

Πότε μπορεί να γίνει πόλεμος;

Τα τέσσερα κορυφαία σενάρια, αυτή την στιγμή:
Αν η Τουρκία στραφεί 100% προς την δεξιά Ρωσία, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε σύγκρουση Εθνικής Δεξιάς (Ρωσία) με την Νέα Τάξη (ΝΑΤΟ, Αριστερή κυβέρνηση Ελλάδας) με αρχή το Αιγαίο ή την Κύπρο.
Αν η ελεγχόμενη κρίση που επιθυμεί η Νέα Τάξη καταλήξει σε κάποιο ατύχημα.
Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να κάνει (υπό άλλες πολιτικές συνθήκες) κάτι καλό στην περιοχή, καθώς ως γνωστόν τους Έλληνες τους θέλουν με το κεφάλι κάτω.
Αν η κόντρα Ερντογάν (ισλαμιστές, ελληνικής καταγωγής δεν το παραδέχεται) – Ιμάμογλου (κοσμικοί, ελληνικής καταγωγής το παραδέχεται) που έχει ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Τουρκία και καταλήξει στο Αιγαίο.



Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *