ροή ειδήσεων

Το Λονδίνο «σιγοντάρει» τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ



Ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα υπουργός σερ Άλαν Ντάνκαν ουσιαστικά υιοθέτησε τις τουρκικές απόψεις λέγοντας ότι οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση
Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν την ΑΟΖ της Κύπρου μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Ντάνκαν απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.


Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».


Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν Ντάνκαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο Βρεατν΄ςο υπουργός ρωτήθηκε από τη βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».


Το αρχικό ερώτημα που είχε τεθεί προς το Foreign Office από τον Πάμπο Χαραλάμπους αφορούσε τα διπλωματικά βήματα που έχουν αναληφθεί για να βοηθηθεί η επιδίωξη μίας επίλυσης της διαίρεσης της Κύπρου.

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν απαντώντας αναφέρθηκε στην «παραγωγική» συνάντηση του ιδίου με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 Ιανουαρίου, στις τακτικές επαφές συμβούλων του μαζί της, καθώς και στις συναντήσεις των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου τον Μάρτιο. Καλωσόρισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων» σε περίπτωση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, όπως ρωτήθηκε, κατά πόσο η ακριβής έκταση αυτού του εδάφους έχει συμφωνηθεί.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/5/19 00:03

    Μέχρι πριν από 60 χρόνια οι Βρετανοί απαγχόνιζαν έφηβους μαθητές στην Κύπρο επειδή αγωνίζονταν για την ελευθερία και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Αν περιμένουμε φιλελληνικές θέσεις από αυτά τα αποικιοκρατικά τομάρια που λήστεψαν όλο τον πλανήτη επί 150 χρόνια και ξεγύμνωσαν τον Παρθενώνα, σωθήκαμε. Η Κύπρος θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο προσεχές μέλλον, μόλις αρχίσει να αντλείται το φυσικό αέριο από τα θαλάσσια οικόπεδά της. Ακόμη δεν έχει δει τίποτα από την υποκρισία και τον κυνισμό των Δυτικών. Θεωρώ βέβαιο ότι οι ξένες εταιρείες δεν θα αποδώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία όλο το χρηματικό ποσό που έχουν συμφωνήσει αλλά θα παρακρατούν μεγάλο μέρος του για να το δίνουν στο ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους από τις τουρκικές απειλές. Ήδη Αμερικανοί επίσημοι το λένε ανοιχτά αυτό, ότι δηλαδή "τα έσοδα από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια" μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Και άντε μετά να βρει το δίκιο της η άοπλη Κύπρος όταν θα ληστεύουν τον φυσικό της πλούτο από κοινού Δυτικοί και Τούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/19 00:04

    Σύμμαχοι ή νταβατζήδες? Η Πονηρά Αλβιώνα δεν ήταν ποτέ σύμμαχος κανενός!

    Εισέβαλλαν στην Ελλάδα 4-5 φορές, μας άρμεξαν μέχρι θανάτου, μας έσπρωξαν σε πολέμους τόσο στα βάθυ τις Μικράς Ασίας (για αντιπερισπασμό για Μοσούλη και Κιρκούκ) όσο και με την Ιταλική εισβολή (με τον πράκτορα τους τον Τσιάνο) και με μια ταξιαρχία-δόλωμα για τους Γερμανούς, μας αφήναν να πεθαίνουμε από τη πείνα εμποδίζοντας τον Ερυθρό Σταυρό να φέρει τρόφιμα στη λιμοκτονούσσα Αθήνα, παζάρευαν με τους Τούρκους να τους δώσουν τα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και συνέχιζαν τον αφελληνισμό της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ και κρεμούσαν 16χρονα παιδιά μετά την νίκη κατά των κακών Ναζί εξοπλίζοντας και φανατίζοντας τους Τουρκοκύπριους!
    Ακόμα και στην εισβολή της Κύπρου βομβάρδιζαν τη νύχτα (σαν δειλά πουστ*ριά που είναι) με τα αντιτορπιλικά τους τις θέσεις της Κυπριακής εθνοφρουράς, μετέφεραν Τουρκικά στρατεύματα και ανεφοδίαζαν με το ελικοπτεροφόρο Hermes τα τουρκικά ελικόπτερα...
    Αυτοί είναι οι "σύμμαχοι" που μας βυθίζουν στο πένθος και τη φτώχεια εδώ και 190 χρόνια και οι ημιαυτιστικοί κυνοβουλευτικοί που βαυκαλίζονται ως "δημοκράτες" τους λατρεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/19 00:05

    Οι αιώνιοι και αδιόρθωτοι Αγγλοαμερικάνοι πιστοί φίλοι των Τούρκων και προ-δό-τες του Κυπριακού λαού.Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974΄η Αγγλία γνώριζε πόσο επισφαλής και παράνομη ήταν η θέση της στο θέμα της κατοχής του 3% του Κυπριακού εδάφους και πρωτοστάτησε στις δήθεν διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.και πρότεινε το σχέδιο Χάνευ που μετονομάστηκε σε Σχέδιο Ανάν για να έχει την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών.Με το Σχέδιο Ανάν και με συνημμένο πρωτόκολλο του σχεδίου προβλεπόταν να αναγνωριστεί για το έδαφος που παράνομα κατέχουν οι Άγγλοι ,εναέριος χώρος,χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Επιπρόσθετα οι Άγγλοι αποκτούσαν δικαίωμα διαρκούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης οπουδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο σ΄όλη την επικράτεια της ΚΔ. Ο Κυπριακός λαός καθοδηγούμενος σωστά από τον τότε ηγέτη του τον αείμνηστο Παπαδόπουλο καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το προ-δο-τι-κό σχέδιο των Άγγλων . Η αγωνία των Αγγλοαμερικανών να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους στην Αν Μεσόγειο τα οποία εξασφάλιζε η παραμονή των Αγγλικών βάσεων στο νησί τους οδήγησε στην βεβαιότητα ότι ήταν αναγκαία η διχοτόμηση του νησιού και η δημιουργία 2 κρατιδίων τη πορεία των οποίων θα μπορούσαν να ελέγχουν αποτελεσματικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *