επικαιρότητα

Μνημείο στους Συμιακούς σφουγγαράδες για την ανέλκυση του μηχανισμού των Αντικύθηρων, από την περιφέρεια ΑττικήsΜε την πρόκριση του γλυπτού έργου της εικαστικού Νικολίτσας Λεοντίτση, ολοκληρώθηκε ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του μνημείου, το οποίο θα ανεγερθεί προς τιμήν των δυτών που με αυτοθυσία ανέλκυσαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε από την περιφέρεια Αττικής και το έργο το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί τον επόμενο χρόνο, αναπαριστά δύτη που έχει ανασύρει και παραδίδει τον σπουδαίο μηχανισμό.

Με την πράξη αυτή, η Πολιτεία αποδίδει φόρο τιμής και μνήμης στους σφουγγαράδες από την Σύμη, για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων του ναυαγίου και του εκπληκτικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων. «Μετά από 120 χρόνια και εντατικές προσπάθειες», όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος, τόσο του ιδίου όσο και του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη καθώς και του πρόεδρου της κοινότητας Αντικυθήρων Ανδρέα Χαρχαλάκη «θα εκτελέσουμε όλοι το καθήκον μας, προς εκείνους τους γενναίους σφουγγαράδες».

Η προσφορά τους στο έθνος, σημειώνει ο αντιπερειφερειάρχης, είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού αυτού θησαυρού, έθεσαν την ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας «αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, υπενθυμίζει, ότι κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης, έχασε τη ζωή του, ο σφουγγαράς Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος, απέμειναν δια βίου παράλυτοι δύο δύτες ενώ τμήμα της περιουσίας του για την χρηματοδότηση της αποστολής, διέθεσε ο καπετάνιος Δημήτριος Κόντος.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας και του θάρρους των σφουγγαράδων, να αποτολμήσουν την επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου από βάθους περίπου 55 μ, αποτελεί η έκφραση θαυμασμού που αποτυπώνεται στο ημερολόγιο του καπετάν Λυκούδη που προσέπλευσε με το πλοιάριο του, προς βοήθεια:«{…} Εύρομεν εκεί τους φιλοπάτριδας τους τιμίους Συμαίους.. Δεν γνωρίζω τι επώνυμον να δώσω εις τον χαρακτήρα των, χαρακτήρα, δια των οποίων και αυταπάρνησης και αφιλοκέρδεια και αυτοθυσία είναι λέξεις ανεπαρκείς και ωχραί {…}

είναι ακατάληπτος των αγαθών νησιωτών η φιλοπατρία, οι οποίοι αποσπούν από βάθους μέχρι 35 οργιών και προσφέρουν εις το έθνος{…}.

Είναι όλοι φυσιογνωμίαι άδολαι, ειλικρινείς, ανδρικαί, κεραμόχρωοι μορφαί τας οποίας έψησεν η άλμη και ο ήλιος. Παραδίδω τα άσημα των μετριοφρόνων τούτων ηρώων ονόματα εις την δημοσίαν συμπάθειαν.

Είθε πάντοτε τόσον άσημα ονόματα να ηξιούντο της αναγραφής εν τω τύπω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια


Ακολουθήστε τα Παράπονα Ρόδου στο Google News! Κάντε κλικ εδώ
παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Βγάλτε στη φορα τούς βιασμους των κοριτσιών γιατι σιωπά η αστυνομια και η εισαγγελέας ντροπή

M M S

M M S