ροή ειδήσεων

Ο Ερντογάν αγνοεί τις προειδοποιήσεις και εντείνει τις προκλήσεις - Προς το λιμάνι της Αττάλειας το Γιαβούζ



Ανεβάζει κι άλλο το «θερμόμετρο» στα μέτωπα που έχει ανοίξει με Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη βαριά ήττα που υπέστη με τη σαρωτική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Κι ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει προς το λιμάνι της Αττάλειας, ο Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει ακόμα και την ΕΕ, απαντώντας στο τελεσίγραφο των «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, όχι μόνο εντείνει την επιθετικότητά της, αλλά εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από προκλητικές ενέργειες και απειλές.

Στην Αττάλεια κατευθύνεται το «Γιαβούζ»

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει προς το λιμάνι της Αττάλειας, και όχι στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Με βάση την πορεία του, όπως φαίνεται στον χάρτη το «Γιαβούζ» πλέει προς την Αττάλεια, συνοδευόμενο από την φρεγάτα F 490 Gaziantep του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.



Το militaire.gr δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν το τουρκικό πλοίο μεταξύ Ρόδου και Σύμης. Το γεωτρύπανο παρακολουθείται από το πρωί από πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου.

Η Τουρκία απειλεί και την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, παρά την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της από την ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να τραβά το «σχοινί».

Σε ένα νέο προκλητικό κρεσέντο η Τουρκία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμπλακεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, απειλώντας με επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών επίλυσης του Κυπριακού.



Σε απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη (η Άγκυρα εξαιρεί την Κύπρο) και που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα διαμηνύει ότι τυχόν αποφάσεις εναντίον των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο «θα ήταν λάθος», ενώ επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ζήτημα ως διμερές.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν θα ήταν «συνετό» η ΕΕ να ενεργήσει ως «δικαστήριο» για τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα και κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Μάλιστα, η Τουρκία θεωρεί ότι μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά της δραστηριότητάς της στην ΑΟΖ θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

«Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα», γράφει το έγγραφο, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» και να αμφισβητήσει την κυπριακή κυριαρχία στην περιοχή.



Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η στάση της ΕΕ «εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας»

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, βάσει των οποίων οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε δήθεν νόμιμα δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004» αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου, που προσθέτουν ότι όλα τα άλλα νησιά, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper, που καταλήγει λέγοντας ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/6/19 17:21

    Εγώ περιμένω να δω πότε θα τον ξοφλήσει ο Πούτιν για το Ρώσικο μαχητικό αεροπλάνο που έριξαν.

    Γιατί παίζει πολύ το σενάριο να νομίζει ο βλάκας ότι τον συγχώρεσαν....Περιμένετε και θα δείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *