επικαιρότητα

Ζήτημα ασφάλειας τούρκων διπλωματών εγείρει η Άγκυρα και στη Ρόδο

Αποκάλυψη – φωτιά από τα «ΝΕΑ» λίστας με 14 άγνωστες υποθέσειςΤην ώρα που η Τουρκία συνεχίζει απτόητη να προκαλεί με τη γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με την άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την ημέρα όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας, έρχεται στο προσκήνιο έγγραφο με το οποίο οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα ασφάλειας για διπλωμάτες στηριζόμενοι σε μία λίστα «αγνώστων περιστατικών» που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από το 2016 έως και σήμερα.


Τη λίστα με τις 14 άγνωστες υποθέσεις που αφορούν ληστείες, διαρρήξεις, επιθέσεις και εμπρησμούς αυτοκινήτων και επικαλείται η τουρκική πλευρά φέρνει στο «φως» η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου, στάλθηκε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπάρχει αναφορά σε αυτά τα 14 περιστατικά επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους στην Ελλάδα – την τελευταία τριετία – όπως τα κατέθεσαν τούρκοι διπλωμάτες.


Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα μετά το μπαράζ των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Άγκυρα να εγείρει ουσιαστικά ζήτημα ασφάλειας των μελών τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, επικαλούμενη μία σειρά περιστατικών που έγιναν την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το απόρρητο έγγραφο έχει παραδοθεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ζητείται με επιτακτικό τρόπο η διαλεύκανση αυτών των επιθέσεων (σ.σ. μία περίπτωση αφορά και την ανεξέλεγκτη δράση του «Ρουβίκωνα»), ενώ ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των τούρκων διπλωματών αλλά κι όλων των εγκαταστάσεων της γειτονικής χώρας.
Τα «άγνωστα» περιστατικά

Το πρώτο περιστατικό της τουρκικής λίστας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορά την κλοπή – στις 22 Ιανουαρίου 2016 – του αυτοκινήτου διοικητικού στελέχους του στρατιωτικού τμήματος της πρεσβείας στο Παλαιό Φάληρο. Ακολουθεί η κλοπή του οχήματος υψηλόβαθμου στελέχους της πρεσβείας, επίσης στο Παλαιό Φαληρο, στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ακολουθεί στη λίστα η διάρρηξη διαμερίσματος – στις 28 Φεβρουαρίου 2017 – όπου διέμενε άλλο σημαντικό στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στον Νέο Κόσμο από το οποίο φέρεται να αφαιρέθηκε ένας χαρτοφύλακας που περιείχε εξωτερικό σκληρό δίσκο, κινητό τηλέφωνο αλλά και πλάκα χρυσού!

Επιπλέον καταγράφεται διάρρηξη διαμερίσματος τον Απρίλιο του 2017 ενός από τους συμβούλους της πρεσβείας στον Αλιμο με «λεία» έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαίρεση κοσμημάτων κι άλλων «πολύτιμων αντικειμένων».

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι δύο διαδοχικές διαρρήξεις τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2018 του οχήματος άλλου τούρκου διπλωμάτη στο Παλαιό Φάληρο όπου φέρεται να εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα. Ακόμη στο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνεται η διάρρηξη διαμερίσματος – στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στη Φιλοθέη – διπλωμάτη του τουρκικού προξενείου στον Πειραιά, με μικρή λεία και μια κλοπή – τον ίδιο μήνα του 2018 – πινακίδας αυτοκινήτου άλλου διπλωμάτη στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Στην επίμαχη λίστα, έχει ενταχθεί και μια αναφερόμενη «είσοδος αγνώστων στην κατοικία σημαντικού τούρκου διπλωμάτη στη Ρόδο, στις αρχές του 2019», χωρίς να δίνονται όμως περισσότερες λεπτομέρειες . Ειδική επισήμανση υπάρχει από την τουρκική πλευρά για τον εμπρησμό οχήματος – στις 16 Φεβρουαρίου 2019 – του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Διαδηλωτές μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία

Στη λίστα γίνεται επίσης μνεία για «διαμαρτυρία διαδηλωτών μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία τον Μάρτιο του 2018 επί 30 λεπτα χωρίς να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας»

Με έγγραφο λοιπόν που στάλθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προ ολίγων 24ωρων ζητείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες «να προβούν στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας προσώπων κι εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας . Τα μέτρα προστασίας πρεπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή» ενώ ζητείται από υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «να δημιουργήσουν δίκτυα πληροφοριών για απειλές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος «στόχων» τουρκικού ενδιαφέροντος».

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ροδίνι ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όπλο ευτυχώς πρόλαβαν οι θαμώνες να τον αφοπλίσουν γρήγορα .
Αυτά και άλλα πολλά γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση στο συγκεκριμένο καφέ που μόνο καφέ δεν σερβίρει.
Έχουμε φτάσει στα όρια απελπισίας στην γειτονιά η αστυνομία κοιμάται και κανένας δεν κάνει τίποτα .
Έχουμε φτάσει σε βαθμό να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. βίντεο...

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά