ροή ειδήσεων

Στέρεψαν τα νησιά από διασώστες του ΕΚΑΒ - Δεν ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις για το καλοκαίρι



Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) “μαγειρεύει” επί μήνες τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS.



Με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες, καλείται το ΕΚΑΒ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στα νησιά του Αιγαίου.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως το υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις (μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό) οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση.

Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους.

Το ερώτημα είναι γιατί, αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών με εξειδικευμένο προσωπικό, δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) “μαγειρεύει” επί μήνες τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ τεράστιες: περιμένουν να υπογράφουν συμβάσεις 104 διασώστες, εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16). Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι θα έχει περάσει.

Από την ΠΟΕΔΗΝ θεωρείται “σταγόνα στον ωκεανό” η προκήρυξη 5Κ/2018 με 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ. Οι 8 θέσεις αφορούν υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4). Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές. Η πρόσληψη τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι.

Τα νησιά με τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι τα εξής:

Μύκονος

Αν και η δύναμη είναι δέκα διασώστες, εργάζονται στο νησί σήμερα οι έξι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες οι οποίες καλύπτονται με υπερεργασία και με εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Ούτε λόγος για δεύτερο ασθενοφόρο έστω και κάποιες φορές σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.
Πάρος

Στο ΕΚΑΒ εργάζονται εννέα διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και κομμένα ρεπό υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλους δύο τουλάχιστον μόνιμους διασώστες.
Κως

Στο νησί επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Πολλές ημέρες το μήνα η βάρδια 3 – 11 μένει ακάλυπτη. “Απαγορεύεται” τις απογευματινές ώρες να υπάρξει έκτακτο περιστατικό. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει πέντε διασώστες και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης. Οι πέντε διασώστες εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.

Το ΕΚΑΒ της Κω καλείται να καλύψει ανάγκες μεγάλου πληθυσμιακά νησιού, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες. Επισημαίνεται ότι το νησί έχει μεγάλες αποστάσεις και αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου είναι να υπάρχει δεύτερο τουλάχιστον ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια με κάλυψη από πληρώματα ασθενοφόρων σε υποσταθμό στο καινούργιο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας που είναι φάντασμα.
Χίος

Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που επιβαρύνονται και λόγω της έναρξης τουριστικής περιόδου και της ύπαρξης του προσφυγικού καταυλισμού απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο ασθενοφόρα το απόγευμα και την νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, υπάρχει μόνον ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά! με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.
Λέσβος

Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες.
Ρόδος

Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα τρία ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν. Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.
Κάλυμνος

Απέμειναν τέσσερις διασώστες. Χρειάζονται άλλοι επτά. Με εθελοντικές μετακινήσεις, με την συνδρομή του νοσοκομείου και με κομμένα ρεπό υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

Δημ.Κ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *