ροή ειδήσεων

Πτώση των εσόδων αλλά και των αξιών ακινήτων στα ξενοδοχεία



Μέχρι και 20% κάτω θα είναι τα έσοδα των ξενοδοχείων σε σύγκριση με πέρυσι, είτε λόγω μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων που προσφέρουν οι μονάδες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, είτε λόγω μειωμένων κρατήσεων. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά και μεγάλα resort σε περιοχές όπως τη Ρόδο, την Πελοπόννησο και αλλού, θα πυροδοτήσει ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές οι οποίοι προσδοκούν πτώση των αξιών των μονάδων.

Ο φρενήρης αριθμός ανόδου των αφίξεων τα τελευταία χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα και την άνοδο των εσόδων και κερδών «τίναξε» στα ύψη τις αξίες των ξενοδοχειακών μονάδων και αποθάρρυνε τους αγοραστές, παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες μεταβιβάσεις.

Οι πτωτικές τάσεις που καταγράφονται φέτος θα επαναφέρουν τις αξίες των ξενοδοχειακών μονάδων σε πιο λογικά επίπεδα και συνεπώς αναμένεται άνοδος του αριθμού των αγοραπωλησιών, εξηγεί στη «Ν» ξενοδοχειακός παράγοντας.

Πάντως, η εικόνα πτώσης των εσόδων δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επίσης δεν αφορά όλα τα ξενοδοχεία, όπως σημειώνουν άλλοι ξενοδοχειακοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ξενοδόχων είναι ότι η φετινή χρονιά παρουσιάζει μια στασιμότητα σε σύγκριση με πέρυσι και το ζητούμενο είναι να παραμείνει καλύτερη από το 2017.

Οι εκπτώσεις που δίνουν πολλά ξενοδοχεία φτάνουν το 20%-30%, αναφέρει στη «Ν» ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Και σημειώνει ότι η πολιτική αυτή θα αποτυπωθεί στους ισολογισμούς χρήσης 2019 των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θα δείξουν μειωμένα έσοδα.

Διαφορετική εικόνα στην Κρήτη
Στην Κρήτη η εικόνα που καταγράφεται είναι ελαφρώς διαφορετική. Πιο πολύ είναι άγχος, που δημιουργείται από έναν συνδυασμό αρνητικών παραγόντων, αναφέρει στη «Ν» ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, επιχειρηματίας ξενοδόχος και εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης. Πολλοί είχαν προϋπολογίσει πολύ υψηλά έσοδα, τα οποία όμως δεν έρχονται για διαφόρους λόγους και συνεπώς εμφανίζονται αγχωμένοι, ενώ επί της ουσίας η χρονιά εξακολουθεί να είναι καλή και πάντως πιο καλή από το 2017.

Το 2018 ήταν μία «ακραία χρονιά» όσον αφορά τις αφίξεις, σημειώνει ο ίδιος και συγκρίνει τη φετινή χρονιά πιο πολύ με το 2017, επίσης μία πολύ καλή χρονιά. Πάντως και ο ίδιος σημειώνει ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο παρατηρείται μια μείωση κρατήσεων κατά 10.000 περίπου, όμως ο αριθμός είναι μικρός σε ένα σύνολο 5 εκατ. τουριστών που φτάνει στην Κρήτη. Ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμά ότι τελικά με τη λήξη της σεζόν μπορεί τα αποτελέσματα να είναι μία η άλλη σε σχέση με πέρυσι.

Για τον κ. Παπαβασιλείου, όπως και για τον κ. Βαμιεδάκη, υπάρχει θέμα με τις συζητήσεις ξενοδόχων-tour operators για το 2020, κατά τις οποίες κανείς σχεδόν tour operator δεν δέχεται αύξηση τιμών. Όμως ο περιορισμός των εσόδων σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση θα έχει επιπλέον αρνητική συνέπεια στα οικονομικά αποτελέσματα των μονάδων.

Αιτίες προβλημάτων
Αναφερόμενοι οι δύο συνομιλητές μας για τις αιτίες που η φετινή χρονιά παρουσιάζεται προβληματική σε σχέση με πέρυσι, και οι δυο συμφωνούν ότι ο ανταγωνισμός από τις άλλες μεσογειακές χώρες είναι ένα παράγοντας, καθώς Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.ά επανήλθαν δυναμικά, ενώ ειδικά η Τουρκία είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική στις τιμές.

Επίσης, ένας ακόμη λόγος ήταν ο πολύ καλός καιρός που επικρατούσε στη Βόρεια Ευρώπη που απέτρεπε τους πολίτες των χωρών αυτών να σκέφτονται τις διακοπές σε θερμότερα κλίματα.

Το Brexit έπαιξε και αυτό το ρόλο του, ενώ μια ακόμη αιτία είναι η απόσυρση των Boeing 737 MAX. Εξέλιξη που υποχρέωσε τους tour operators να ναυλώσουν μικρότερα αεροσκάφη, ιδιαίτερα σε περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης με αποτέλεσμα και τον περιορισμό των αεροπορικών θέσεων.

Τέλος, μια πληγή για τα έσοδα του ξενοδοχειακού κλάδου αποτελούν οι μισθώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb, κ.λπ.) οι οποίες στερούν σημαντικά έσοδα από τα ξενοδοχεία.

Προβλέψεις 2019 βάσει έρευνας του ΞΕΕ
Η αλλαγή τάσης που κατ’ άλλους είναι στασιμότητα, κατ’ άλλους πτώση εκφράστηκε και στην έρευνα συγκυρίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.
Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπει πτώση στις τιμές. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές κατά το 2019.
Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα συμπεραίνει ότι:
Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.
Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές.
Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *