ροή ειδήσεων

F-35: Τέλος τα αμερικανικά μαχητικά για την Τουρκία – Παίρνει «κεφάλι» η Ελλάδα στο Αιγαίο



Ανατροπή δεδομένων στη γεωστρατηγική σκακιέρα μετά την αγορά των S-400 από τον Ερντογάν – Κερδίζει χρόνο η Ελλάδα για να βελτιώσει την ισχύ της


Χαρούμενοι μπορεί να πει κανείς πως είναι πολλοί επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εξέλιξη που αφορά τα αμερικανικά μαχητικά F-35, που όπως όλα δείχνουν δεν θα παραλάβει τελικά η Τουρκία από την Αμερική.


Προς το παρόν ο εφιάλτης της 5ης γενιάς αεροσκαφών στο Αιγαίο απομακρύνεται. Αυτό βοηθά τη νέα κυβέρνηση και τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για έναν ουσιώδη αμυντικό σχεδιασμό, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών ν’ αποβάλλει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγοι ήταν εκείνοι που κρατούσαν μικρό καλάθι στο επιτελείο για το αν θα φτάσουν τελικά ή όχι τα F-35 στην γειτονική μας χώρα.

Ανατρέχοντας ανάμεσα σε δεκάδες σημειώσεις και μπλοκάκια, βρίσκουμε πως στο πλαίσιο της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 2017, ο νυν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είχε σημειώσει ερωτώμενος πόσο απειλή είναι για την Ελλάδα τα F-35 μόλις προσγειωθούν στην γείτονα.

Ο Αρχηγός είπε τότε πως «όταν θα τα πάρουν, αν θα τα πάρουν, θα εξετάσουμε τι είδους απειλή είναι. Προς το παρόν όμως απειλή αποτελεί ο στόλος των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας». Δεν θα πούμε ότι ήταν μάντης, αλλά ίσως παρατηρούσε πως οι πράξεις της Τουρκίας έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο την αξία της Ελλάδας ως χώρα σταθερότητας κι έναν υγιή σύμμαχο στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή πάντως, δεν ανατρέπει τον αεροπορικό συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά δίνεται πίστωση χρόνου για την ενίσχυση της ισχύος της χώρας. Με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση που διανύουμε, η Πολεμική Αεροπορία κερδίζει χρόνο, γλυτώνοντας τον πραγματικό εφιάλτη ενός εξελιγμένου αεροσκάφους το οποίο θα δημιουργούσε «τεχνολογικό χάσμα» στον ουρανό του Αιγαίου.

Θα δημιουργούσε πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και πολλά κενά στην άμυνα, με τέτοιο τρόπο ώστε θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή του. Η μια επιλογή εφόσον προχωρούσε κανονικά το πρόγραμμα με την παράδοση στην Τουρκία των F-35 μέσα στο καλοκαίρι ήταν η άμεση ενίσχυση της επίγειας αεράμυνας, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Με το F-35 όμως η χώρα μας θ’ αντιμετώπιζε καθημερινό πρόβλημα από την στιγμή που το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα παραβίαζε το FIR Αθηνών χωρίς να γίνεται τις περισσότερες φορές αντιληπτό.


Παράλληλα το F-35 θα είχε τη δυνατότητα να καταγράφει πολλές πληροφορίες για την Ελληνική αεράμυνα. Η ορθή προσέγγιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο Όπως σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές του Ελληνικού επιτελείου, ορθώς έπραξε η Αμερικανική πολιτεία και ιδιαίτερα το Κογκρέσο, διότι είναι απολύτως βέβαιο πλέον ότι η αμυντική επαφή που υπάρχει με τον Ρωσικό παράγοντα και τους S-400, θεωρείται βέβαιη η διαρροή τεχνολογίας και αφορά κυρίως το ίχνος «RCS» που έχει το αεροσκάφος στο ραντάρ.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως από τη στιγμή που το S-400 θεωρείται αυτή τη στιγμή το σύστημα πρώτης γραμμής αεράμυνας, είναι δεδομένο πως από την στιγμή που το έχει η Τουρκία, σε αεροπορικές ασκήσεις θα μπορούσε σαφέστατα να το δοκιμάσει και μάλιστα σ’ ένα πλήθος σεναρίων, άρα και οι Ρώσοι θα είχαν πρόσβαση στο τι βλέπει και πως βλέπει το ραντάρ του S-400 το μαχητικό F-35.

Αυτό άμεσα σημαίνει πως θα είχαν την πλέον πολύτιμη βοήθεια για να σχεδιάσουν και ν’ αναπτύξουν την τεχνολογία που θέλουν για το επόμενο αντιαεροπορικό- αντιβαλλιστικό σύστημα τους S-500, στους οποίους όπως έχει πει αρκετές φορές ο κος Ερντογάν, θέλει να είναι συμπαραγωγός χώρα και η Τουρκία.


Το κέρδος της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper

Συμπέρασμα είναι πως παραμένουμε στο γνωστό επίπεδο απειλών στο Αιγαίο, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52 Adv & Block 52 plus στο επίπεδο Viper προχωρά κανονικότατα χωρίς ημέρα καθυστέρησης και σε λίγα χρόνια από σήμερα, πρωτοπόρος στον συσχετισμό των αεροπορικών δυνάμεων σε ποιοτικό επίπεδο θα είναι η χώρα μας.

Ταυτόχρονα το πάγωμα της προμήθειας ανταλλακτικών από την Αμερική προς την Τουρκία (παρά το γεγονός πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο stock) αργά ή γρήγορα θα δείξει ελλείψεις και κάπου εκεί ξεκινά ο γνωστός «κανιβαλισμός» αεροσκαφών ώστε κάποια από τον στόλο της να παραμείνουν ενεργά και μάχιμα με ανταλλακτικά από τα καθηλωμένα αεροσκάφη.

Τα Ελληνικά F-16 Viper, θα έχουν τεχνολογία πολλές σκάλες ανώτερη από αυτά της Τουρκίας στο ραντάρ και κατά συνέπεια στην αξιοποίηση των όπλων που θα μεταφέρουν. Άρα η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κρίνεται υπέρ μας σ’ αυτή την φάση.

Το γεγονός ωστόσο πως οι συζητήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τον Μάρτιο του 2020 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη υπάρχουν έτοιμα αεροσκάφη και μπορεί να βρεθούν σε αποθήκευση μακράς διαρκείας, αλλά θα είναι εκεί περιμένοντας…

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *