Ρόδος: Για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες αυτό το ψάρι – Έκπληκτοι στο πέλαγος πατέρας και γιος [pics]
Ούτε λαγοκέφαλος, ούτε λεοντόψαρο. Πατέρας και γιος ανοίχτηκαν και έπιασαν ένα ψάρι που δεν είχαν ξαναδεί. Η απάντηση των ειδικών επιβεβαίωσε τις υποψίες τους...
Στα νερά της Ρόδου, αλιεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ερασιτέχνη ψαρά Σάββα Βερύκιο το ξενικό ψάρι «Sillago suezensis» ή «Silver_sillago», στη θαλάσσια περιοχή της Παναγίας Τσαμπίκας.
Στο πλαίσιο προγράμματος, συλλέχθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 περισσότερα από 185 ξενικά είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων και το «Sillago», που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ελλάδας.
Η καταγραφή ξενικών ειδών είναι αναγκαία και συμβάλλει στην εκπλήρωση των ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, πρέπει να υπάρχει πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης των χωροκατακτικών ειδών.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Δημοκρατική” ο ερασιτέχνης ψαράς Σάββας Βερύκιος, περιέγραψε ότι είχε πάει για ψάρεμα με τον γιο του και μεταξύ των άλλων ψαριών, αλίευσε και δύο ψάρια τα οποία δεν είχε ξαναδεί, γι’ αυτό και ενδιαφέρθηκε περαιτέρω.
Αρχικά, όπως δήλωσε, απευθύνθηκε σε φίλους και στο κατάστημα απ’ όπου προμηθεύεται τα είδη αλιείας αλλά κανείς δεν το είχε ξαναδεί αυτό το ψάρι. Ένας φίλος με τον οποίον συνηθίζουν να ψαρεύουν μαζί, τον ενημέρωσε για μια σελίδα στο facebook την οποία διαχειρίζονται υδροβιολόγοι, όπου και απευθύνθηκε.
Ένας από τους υδροβιολόγους της οργάνωσης “iSea”, ανταποκρίθηκε και μέσω ενός Ιταλού υδροβιολόγου, έλαβαν την απάντηση ότι πιθανότατα πρόκειται για το ψάρι «Sillago».
«Οι υδροβιολόγοι μού ζήτησαν να στείλω τα ψάρια στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι η έδρα της Οργάνωσης “iSea” για να τα εξετάσουν. Μετά από αρκετό καιρό που βγήκαν τα αποτελέσματα, με ειδοποίησαν ότι πρόκειται για ένα ξενικό ψάρι, που δεν υπάρχει στα νερά μας.
Ειμαι ο πρώτος που καταγεγραμμένα σε όλη την Ελλάδα, αλίευσα αυτό το ψάρι και απ’ ότι με πληροφόρησαν είναι βρώσιμο και δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα το λεονταρόψαρο που κι αυτό εισέβαλε στα νερά μας στα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Σάββας Βερύκιος.
Όπως έκανε γνωστό, αλίευσε δύο ψάρια τα οποία έστειλε στην οργάνωση και μάλιστα η περίπτωση αυτή δημοσιεύθηκε προσφάτως σε ερευνητικό διεθνές επιστημονικό περιοδικό που ασχολείται με τα νέα και τις ανακαλύψεις της θαλάσσιας ζωής.
Το Sillago ανήκει στην οικογένεια ψαριών Sillaginidae. Ζουν σε ρηχά, προστατευόμενα νερά, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ευδοκιμεί στην ανατολική ακτή της Αφρικής, στην Ιαπωνία και στη νότια Αυστραλία, με τα περισσότερα είδη να είναι συγκεντρωμένα γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία, το ινδονησιακό αρχιπέλαγος και την Αυστραλία.
newsit.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.