ροή ειδήσεων

Αβάσιμες οι αξιώσεις της Τουρκίας στις εξορύξεις!



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την ομιλία που πραγματοποίησε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χθες βράδυ.

Θέμα της ομιλίας ήταν “η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο . Γεωπολιτική ανάλυση των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου”

Την ομιλία παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), Αντιστράτηγος Γεώργιος Δημητρόπουλος, διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Ν. Φλάρης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοίδης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός, ο κ. Φώτης Κωστόπουλος η πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μ Χατζηλαζάρου η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Λίτσα Φτακλάκη ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ν Αιγαίου” κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Λιμενικού κ. Γιάννης Αργυράκης, ο Λιμενάρχης κ. Σπύρος Τάτης εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλος που εκ μέρους του δημάρχου κ. Καμπουράκη, χάρισε στον κ. Μάζη ένα βιβλίο και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοίδης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στη σημασία που πάντα είχε η περιοχή μας στη Μέση Ανατολή .

Με τη χρήση ηλεκτρονικού υλικού ο καθηγητής περιέγραψε ουσιαστικά την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία από την εποχή του … Νιχάτ Ερίμ μέχρι σήμερα.

Μίλησε για τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η γειτονική χώρα με τους χάρτες που εμφανίζει κάθε τρεις και λίγο και τις διεκδικήσεις της, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική .

Αυτή η πολιτική, όπως τόνισε ο καθηγητής δεν άλλαξε, παραμένει σταθερή και όλα τα άλλα που υποστηρίζονται κατά καιρούς , είναι περιτυλίγματα.

Υπογράμμισε δε πως τα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι δικά τους επιβάλλεται να είναι οχυρωμένα!

Ακόμη με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας!

Αναφερόμενος στα Δωδεκάνησα μίλησε για τους χάρτες που συνόδευαν την συμφωνία παραδόσεως της περιοχής, στην Ελλάδα και αποτελούν διπλωματικά ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανένα. Οι χάρτες αυτοί περιλαμβάνουν όλα τα Δωδεκάνησα και τη Στρογγύλη. Εκτός από την Ελλάδα ανήκουν και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας , στο Βρετανικό Foreign Office που στα έγγραφα τους έχουν σαφώς περιγράψει τα νησιά .

«Με βάση αυτούς τους χάρτες δεν νομιμοποιείται κανείς να χρησιμοποιεί άλλη ορολογία. Διαφορετικά είναι αγράμματος ή κάτι άλλο» , τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ορισμό των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου για να ενημερωθεί όπως τόνισε ο κόσμος και να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

« Η Κύπρος έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων. Κάθε παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδος. Δεν χρειάζεται ιδιαιτέρα νομική πράξη για να υπάρξουν και να διεκδικηθούν αυτά. Η ανακήρυξη καθιέρωση θαλάσσιας ζώνης αποτελεί μονομερή πράξη κυριαρχίας κάθε παρακτίου κράτους. Άλλο η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που διαθέτει η Ελλάδα, με αφορμή και τις συζητήσεις ο κ. Μάζης αναφέρθηκε σε ομιλία που είχε γίνει παλαιότερα όπου είχε πει το εξής:

“Μονομερώς γίνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Στη συνέχεια στέλνονται τα στοιχεία στον ΟΗΕ για να ενημερωθούν οι άλλες παράκτιες χώρες που ενδιαφέρονται και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσέρχονται, αν είναι πολιτισμένες σε διάλογο, για να γίνει οριοθέτηση. Σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα σε ένα από τα δύο διεθνή δικαστήρια ( Χάγη και Αμβούργο που ειδικεύεται στο δίκαιο της θάλασσας)”.

Σε εκείνο το event ο κ.Μάζης χαριτολόγησε με τον καθηγητή κ. Ροζάκη που επίσης συμμετείχε και του είπε ότι: «Διεθνές Δίκαιο καλείται το εθνικό μας συμφέρον εφοδιασμένο με στρατό ναυτικό και αεροπορία» θέλοντας να καταστήσει σαφές τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα τόσο σοβαρό θέμα καταλήγει στα Διεθνή Δικαστήρια.

«Στα Διεθνή Δικαστήρια δεν σερβίρεται σκέτος καφές αλλά καφές με γάλα . Το γάλα είναι οι πολιτικές πιέσεις. Στο τέλος θα φθάσεις να πίνεις… γάλα αντί για καφέ», τόνισε θέλοντας να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζητήματα και λαμβάνονται αποφάσεις που δεν πάντα θετικές για τα προσφεύγοντα κράτη.

«Για την Κύπρο τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με ένα τρίτο υγρό Αττίλα» .

Εν συνεχεία περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο απάντησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αξιώσεις της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και τον τρόπο που αντέδρασε η γειτονική χώρα. Τόνισε πως σωστές κινήσεις για την μεγαλόνησο έγιναν από τις ΗΠΑ.

«Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004. Υπέβαλε την τεκμηρίωση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με βάση τη σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας. Έφτασε να ορίσει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Σε ένα πρόσφατο economist event είπα τη φράση ότι η Ελλάδα, είναι μια χώρα που σέβεται το Δίκαιο. Ως σεβόμενη αυτό πρέπει να το υπηρετεί και να απαιτεί από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Στη περίπτωση μας είναι το δίκαιο της θαλάσσης», τόνισε ο κ. Μάζης.

Εκεί ετέθη είπε ο κ. Μάζης ζήτημα από τον πρέσβη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες που αναρωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα υποστηρίζει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που δεν έχουν υπογράψει για το δίκαιο της θάλασσας.

Ο κ. Μάζης του απάντησε:

«Όταν ένα διεθνές κείμενο έχει κυρωθεί από 60 χώρες υπέχει θέση εθνικού δικαίου. Στην περίπτωση μας η agglos 2 έχει κυρωθεί από 160 κράτη. Η Τουρκία το εφήρμοσε στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν το έχει υπογράψει αλλά το εφαρμόζει γιατί έτσι συμβαίνει. Το Ισραήλ το εφάρμοσε στην Κύπρο με τον κανόνα της μέσης γραμμής. Επίσης το ίδιο συμβαίνει με την Αίγυπτο»

Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Μάζης έψεξε τον πρέσβη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες γιατί την υποστήριξη που παρέχει η χώρα του στην Τουρκία.

«Του απάντησα πως δεν έχετε ανάγκη για τη Συρία. Το μόνο που θέλετε είναι να τινάξετε στον αέρα τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μάζης θέλοντας να περιγράψει τις καλές σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας .

Υπογράμμισε πως δύο αυτοκρατορίες, ένθεν και ένθεν μιας λίμνης και μιας διώρυγας δεν μπορούν να συνυπάρξουν .

Οι ΑΟΖ και ο πονοκέφαλος της Τουρκίας

Έπανερχόμενος στο θέμα της Κύπρου και παρουσιάζοντας χάρτη είπε ότι η μεγαλόνησος ανακήρυξε και τη ζώνη των 24 μιλίων.

Τον συγκεκριμένο χάρτη όπως είπε χρησιμοποίησε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε αντιπαραβολή με το χάρτη του ναυάρχου Τζιχάντ Γιακσί .

Ο καθηγητής έδειξε στο χάρτη το σημείο που φθάνει η επιρροή της ΑΟΖ της Τουρκίας για να υπογραμμίσει την τεράστια σημασία που έχει το σύμπλεγμα του Καστελορίζου ιδιαιτέρως δε, η Στρογγύλη.

Έδειξε επίσης το σημείο που η ΑΟΖ της Ελλάδος γειτνιάζει με αυτή της Κύπρου γεγονός που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Τουρκία .

«Η ΑΟΖ είναι ουσιαστικά σε ότι αφορά το βυθό και υποθαλάσσιο χώρο ότι και η υφαλοκρηπίδα. Αλλά έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Τη θαλάσσια υγρή στήλη όπως την αποκαλούν, στο Δίκαιο πάνω από το βυθό. Εκεί ο κάτοχος της ΑΟΖ έχει αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας, εκμεταλλεύσεως της χλωρίδας, πανίδας και έρευνας και τους υπερκειμένους της επιφανείας της θαλάσσης της ΑΟΖ ανέμους. Τα ύδατα που ξεπερνούν την γειτνιάζουσα ζώνη του οποιουδήποτε παρακτίου κράτους είναι διεθνή. Εκεί δεν έχουν κανένα κυριαρχικά δικαίωμα» , υπογράμμισε ο κ. Μάζης.

Χρησιμοποιώντας τον χάρτη που δημιουργήθηκε με μεγάλη ακρίβεια και αποτυπώνει τα πάντα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα υποβρύχια όπως είπε όρη «Αναξίμανδρο» «Αναξιμένη» και « Αναξαγόρα».

«Τα υποθαλάσσια όρη που σας περιέγραψα έχουν τα λεγόμενα ηφαίστεια ιλύος. Από αυτά προκύπτουν ιδρίτες μεθανίου δηλαδή καθαρή ενέργεια που ψύχεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και βγαίνει από τα ηφαίστεια», είπε.

Περιέγραψε στο χάρτη τα σημεία όπου υπάρχει όπως είπε άφθονη και καθαρή ενέργεια

Από το χάρτη φαίνεται πάντως ξεκάθαρα η επιρροή του Καστελόριζου γεγονός που ενοχλεί ιδιαιτέρως την Τουρκία.

Που εκτείνονται οι ΑΟΖ των παρακτίων κρατών

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όρια που μπορεί να έχουν οι ΑΟΖ των παρακτίων κρατών.

«Η ΑΟΖ ενός παρακτίου κράτους ξεκινάει μετά από τα χωρικά ύδατα και προχωράει μέχρι 200 ναυτικά μίλια και αν το επιτρέπει η γεωμορφολογία και άλλα 100. Αυτά όμως δεν αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει πως τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα γιατί ανήκουν …στην τεκτονική πλάκα της Μικράς Ασίας. Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Ερντοαν και των προκατόχων του. Να θυμίσω τι είπε για το Βαρώσι;», τόνισε ο κ. Μάζης.

Κάνοντας χρήση άλλου χάρτη ο κ. Μάζης θέλησε να δείξει τα όρια που καταλήγουν τα υπό κατοχή της Τουρκίας εδάφη στη μεγαλόνησο και αυτά της Κύπρου .

«Από την απόληξη αυτών ξεκινάει μια διάστικτη γραμμή η οποία είναι μια άκρως μετριοπαθής τουρκική προσέγγιση για την ΑΟΖ του τμήματος που κατέχουν στην Κύπρο», τόνισε.

«Η Τουρκία τι ήθελε με την εισβολή ; Γιατί είναι ακόμη τα στρατεύματα της γειτονικής χώρας εκεί;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής θέλοντας να δείξει τα κίνητρα που είχε η Τουρκία με την εισβολή στην Κύπρο.

Μίλησε ο κ. Μάζης και για το επιχείρημα της γειτονικής χώρας σε ότι αφορά …μοίρασμα των ΑΟΖ.

«Για να μοιράσουμε όμως τις ΑΟΖ πρέπει σιωπηρά να δεχθούμε ότι αναγνωρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου. Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες έχουν τα κράτη. Η αναγνώριση όμως της ΑΟΖ εκεί όμως σημαίνει ταυτόχρονα και αναγνώριση του τμήματος που κατέχουν οι Τούρκοι στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Μάζης.

Όσο για τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας είπε:

«To Fatih άρχισε εργασίες στις 04.05.19 εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα σημεία εξορύξεων είναι 36,6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου ,30 από τη μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών των δύο κρατών της μεγαλονήσου 83, από την ακτή της Τουρκίας και προειδοποίηση πλεύσεως για εργασίες του σκάφους από 3 Μαΐου έως 3 Σεπτεμβρίου»

Ψυχολογικός πόλεμος με χάρτες

Με τη χρήση άλλου χάρτη περιέγραψε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Τουρκία την ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μη αναγνωρίζοντας διόλου την ύπαρξη και τα δικαιώματα της Κύπρου!

«Η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο τα δικαιώματα του τμήματος που κατέχει στη βόρεια Κύπρο. Η θεωρία τους είναι πως τα νησιά μεταξύ των οποίων και η Κύπρος δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα . Έχουν στείλει το δικό τους χάρτη με τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ . Αυτά που υποστηρίζει η γειτονική χώρα δεν έχουν ισχύ. Δημιουργούν όμως ένα κλίμα. Οι χάρτες που δείχνουν είναι οι διεκδικήσεις που έχουν. Αυτό είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου και μιθριδατισμού. Προσπαθούν να επηρεάσουν και να διαβρώσουν συνειδήσεις με την καθημερινή προβολή των αξιώσεων τους. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας που είναι εδώ και παραμένει στη συνείδηση όλων αρχηγός του στρατού και οι αξιωματικοί που παρίστανται επίσης, γνωρίζουν, πως λειτουργεί ο ψυχολογικός πόλεμος. Τα στοιχεία στους χάρτες των γειτόνων, έχουν εκχωρηθεί στην Τουρκική εταιρεία πετρελαίων», είπε ο κ. Μάζης.

Αναφερόμενος στο ερευνητικό Barbaros ανέφερε πως είναι στο βυθοτεμάχιο 9 .

«Η Τουρκία δηλώνει δεν έχει υπογράψει την agglos και ως εκ τούτου δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και δεν ενδιαφέρεται για τη διαμεσολάβηση τρίτου μέρους. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορούν να ελεγχθούν οι αξιώσεις της», τόνισε.

Δεν αναιρούνται τα δικαιώματα της Κύπρου

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως τα δικαιώματα της Κύπρου δεν μπορούν να αναιρεθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο από τις αξιώσεις άλλου κράτους και εν προκειμένω της Τουρκίας.

«Βάση του Διεθνούς Δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ δεν αναιρούνται από τη διακήρυξη αξιώσεων από άλλο κράτος . Δεν αρκεί η διακήρυξη για να αναιρεθούν τα δικαιώματα της μεγαλονήσου. Ακόμη και η έγερση αμφισβητήσεως εκ μέρους άλλου κράτους απαιτεί, ότι αυτό υποβάλλει νόμιμη και βάσιμη αξίωσης επί της περιοχής στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Δεν πάει όμως η Τουρκία εκεί . Αβάσιμες, αντιθετικές αξιώσεις δεν στερούν ένα παράκτιο κράτος των δικαιωμάτων του με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ούτε επιτάσσουν την παύση ασκήσεως στον εν λόγω δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης Μάζης.

Ο καθηγητής τόνισε πως επειδή η Τουρκία διαθέτει μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Κύπρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να της αποδοθεί μεγαλύτερος χώρος από αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή της μέσης γραμμής.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει μεγαλύτερη ακτογραμμή σε σχέση με την Κύπρο δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να της αποδοθεί μεγαλύτερος θαλάσσιος χώρος από αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή της μέσης γραμμής .Η Αίγυπτος έχει ακόμη μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο. Παρόλα αυτά η Αίγυπτος, δέχθηκε να ορίσει ΑΟΖ με την Κύπρο, βάσει της θεωρίας της μέσης γραμμής. Η Τουρκία, αυτό δεν το δέχεται. Είναι άκρως εκνευριστικό να έχει τελεστεί ένα δεδικασμένο και να έρχονται Έλληνες υπουργοί εξωτερικών και να λένε ανοησίες και να υποστηρίζουν στην ουσία τη γειτονική χώρα. Έπρεπε να κρατήσουν τις απόψεις αυτές για τον εαυτό τους» , τόνισε ο καθηγητής για να στηλιτεύσει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης που κόντεψαν να φέρουν την Ελλάδα σε αδιέξοδο.

Με άλλη διαφάνεια ο καθηγητής περιέγραψε με το μοναδικό του τρόπο το πως χειρίζονται ΗΠΑ και Ρωσία τέτοιου είδους ζητήματα.

«Δυστυχώς είμαστε εμείς ένα από σημεία που είναι ύποπτα για θραύση του δακτυλίου γης που κλείνει τη Ρωσία μακριά από τα θερμά νερά . Είναι αυτό που ονομάζω δίαυλο Δαρδανελίων -Αιγαίου τον οποίο θέλουν από καιρό να τον κάνουν …διεθνή αφού δημιουργηθεί πρώτα ένα θερμό ή μια αλυσίδα θερμών (επεισοδίων;) στην περιοχή. Εδώ στοχεύουν .Αν πέσει η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ τότε θα έχει έδαφος η Ρωσία στην περιοχή. Αυτό δεν το θέλουμε», τόνισε ο κ. Μάζης .

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον τρόπο κινούνται μεγάλα κράτη όπως η Κίνα που θέλει να συνδεθεί με τη Γερμανία μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης!

«Βλέπουμε ένα ανταγωνισμό χερσαίων και θαλασσίων δυνάμεων. Μα η Ελλάδα είναι θαλάσσια δύναμη. Δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο. Το κατάλαβε μέχρι και ο Ιωάννης Μεταξάς το 1930 που ήταν αρχηγός επιτελείου. Αυτό εξηγεί και τη συμπεριφορά του μετά. Είχε καταλάβει πως η θέση της Ελλάδας είναι στη θάλασσα», τόνισε.

Τα νησιά μας πρέπει να είναι οχυρωμένα

«Αν το Ισραήλ είχε 3000 νησιά φαντάζεστε σε τι κατάσταση θα ήταν; Αυτά τα 18 νησιά που η Τουρκία θεωρεί δικά της ,οφείλουμε να είναι οχυρωμένα!», τόνισε ο κ.Μάζης που αναφέρθηκε εκτενώς στο Ισραήλ και τον τρόπο που χειρίζεται την ομογένεια του.

Δύναμη μας οι ομογενείς

«Ελπίζουμε και η κυβέρνηση εδώ να κάνει το ίδιο με τους ομογενείς. Το Ισραήλ έδεσε τους ομογενείς του. Εμείς έχουμε υπέροχο ελληνισμό που είναι ήταν συσπειρωμένος γύρω από την εκκλησία. Πήγαμε όμως και ιδρύσαμε το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού . Μόλις έγινε γίναμε χιλιάδες κομμάτια. Μια χαρά δεν ήμασταν γύρω από την εκκλησία ; Η ομογένεια μας είναι οικονομικά και αριθμητικά ίση με την Ισραηλιτική. Τι κάναμε για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο αυτό που έχει ένα από τα ισχυρότερα λόμπι στις ΗΠΑ ώστε να λειτουργήσει με ομόνοια και αγάπη;», τόνισε ο κ. Μάζης και τόνισε πως όλοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την πατρίδα.

Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

«Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει καλά δείγματα γραφής. Καταλαβαίνει τη σημασία της συσπείρωσης για το καλό της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειαζόμαστε ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Πήραμε έναν ικανότατο αξιωματικό τον τοποθετήσαμε στην πιο καίρια θέση. Κάποια στιγμή όμως θα του βάλουμε το μουτζούρη. Να με θυμηθείτε ότι θα γίνει αυτό. Όσο ικανός και να είναι ο κ.Αλκιβιάδης Στεφανής ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Διακόπουλος από κάτω χρειάζεται μια δομή», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο καθηγητής.

«Βυθίσατε το … Χόρα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας ο κ. Μάζης δήλωσε πως δεν έχει αποτέλεσμα η θεωρία του κατευνασμού.

Θύμισε τότε που οι Τούρκοι με το πρόσχημα των ερευνών, αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα δύο φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρώτα το 1976 με το ωκεανογραφικό Χόρα και άλλη μια το 1987 με την έξοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο. Ήταν οι δύο κρίσεις που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου

«Θύμισε δε τι έκανε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με την εντολή που έδωσε να βυθιστεί σκάφος της γειτονικής Τουρκίας . Αποτέλεσμα είχε η αντι-navtex της Ελλάδας. Μόνο έτσι θα τα μαζεύει η γειτονική χώρα. Με τις σωστές απαντήσεις και κινήσεις από τη χώρα μας» , είπε.




skyrodos

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *