ροή ειδήσεων

Thomas Cook: Ο ξαφνικός της θάνατος και πως επήλθε εν μία νυκτί

Πώς αφέθηκε να χρεοκοπήσει η Thomas Cook το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο στον κόσμο



Ισχυρούς κλυδωνισμούς στον παγκόσμιο τουριστικό κλάδο προκαλεί η κατάρρευση της Thomas Cook. Τα πρώτα θύματα ασφαλώς είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες κυρίως από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τα καταλύματά τους και ξέμειναν με τις βαλίτσες στο χέρι στις ηλιόλουστες χώρες – μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η χρεοκοπία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο έχει όμως αλγεινές επιπτώσεις σε αμέτρητες τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 και πλέον χώρες και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους – πλέον των περίπου 21.000 της ίδιας της εταιρείας.


Δεν ήταν για λουκέτο

Πέραν όμως του διεθνούς οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου, οι εξελίξεις με την Thomas Cook εγείρουν το ερώτημα εάν και κατά πόσον η άτακτη χρεοκοπία και η άμεση ρευστοποίηση της εταιρείας ήταν σκοπούμενες και προσχεδιασμένες. Μια ματιά στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης γεννά την απορία πώς αυτή κατέρρευσε εν μιά νυκτί. Διότι δεν φαίνεται ότι ήταν για λουκέτο. Και αν προ δεκαετίας οι συνωμοσιολογικές θεωρίες σχετικά με την κατάρρευση της Lehman Brothers άνθησαν, στην περίπτωση της Thomas Cook είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα… οργιάσουν.

Η (εξοργιστικά καλοπληρωμένη) διοίκηση Thomas Cook δεν ζήτησε τη δικαστική προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της, δεν την οδήγησε σε μια εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ η μεγαλομέτοχος κινεζική Fosun, που πρόσφατα επένδυσε 450 εκατ. στερλίνες για να «μπει» στην επιχείρηση, ήταν πρόθυμη να βάλει έως και 900 δισ. στερλίνες προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το ταξιδιωτικό γραφείο και η θυγατρική αεροπορική εταιρεία.

Επίσης η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλησε να στηρίξει την Thomas Cook, αλλά θα έλεγε κανείς ότι την άφησε να καταρρεύσει για… παραδειγματισμό.

Πέρα από τις ισχυρές ενδείξεις ότι ο «ξαφνικός θάνατος» της Thomas Cook αποτελεί πολιτική απόφαση, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάρρευση της εταιρείας συνιστά, ως έναν βαθμό, και αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ρεπορτάζ του Bloomberg για τους ευνοημένους από τις εξελίξεις αποκαλύπτει πονταρίσματα εκατομμυρίων δολαρίων από τα hedge funds στην προοπτική κατάρρευσης της εταιρείας. Μέσω των διαβόητων CDS, των συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, τα «όρνια» («buitres» κατά τους επιρρεπείς στις χρεοκοπίες Αργεντίνους) προσδοκούσαν κέρδη 250 εκατ. δολαρίων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *