Thomas Cook: Κινδυνεύουν με «λουκέτο» μεγάλα ξενοδοχεία -Πάνω από μισό δισ. το κόστος στον ελληνικό τουρισμό
Ζημιές πάνω από μισό δισ. ευρώ θα αφήσει σε ξενοδόχους και ταξιδιωτικά γραφεία το «κανόνι» της Thomas Cook, ενώ τεράστιο αναμένεται να είναι το πλήγμα και για την ελληνική οικονομία λόγω της ακύρωσης των αφίξεων των τουριστών.
Ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr πως η ζημιά είναι τόσο μεγάλη για τις ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν αποκλειστικά συμβόλαια με την Thomas Cook, που ίσως δεν καταφέρουν να επιβιώσουν.
Μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το «φέσι» για τους Έλληνες ξενοδόχους υπολογίζεται χοντρικά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες για τον Σεπτέμβριο που ακόμα «τρέχει» αλλά και τον Οκτώβριο. Και φυσικά τινάζονται στον αέρα και όλα τα μελλοντικά πακέτα της Thomas Cook, η οποία έφερνε στην Ελλάδα περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.
Η κατάρρευση της Thomas Cook οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες ξενοδόχους που είχαν συμβόλαια για το 2020.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το συνολικό «κανόνι» στην Κρήτη μπορεί να προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και άλλη τόση είναι η επίπτωση για τη Ρόδο, όπως και για την Κω. Ακολουθούν η Κέρκυρα και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Σημαντικές θα είναι επίσης και οι παράπλευρες απώλειες για τους προμηθευτές των ξενοδοχείων (τρόφιμα, ποτά κλπ.)…
Ήδη τα αρμόδια υπουργεία πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).
Προς ώρας αναλυτικά στοιχεία για τις απώλειες ανά ξενοδοχειακή μονάδα δεν υπάρχουν.
Ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πιέσεις στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.
«Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν μεμονωμένοι επιχειρηματίες που είχαν το μεγαλύτερο όγκο των συμβολαίων τους με την Thomas Cook» αναφέρουν πηγές της αγοράς στο mononews.gr.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου, ο οποίος έχει αυτήν τη στιγμή πάνω από 400 πελάτες της Thomas Cook, ο οποίος και δήλωσε στους FT ότι η Thomas Cook τού χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και πως μετά την κατάρρευση της εταιρείας, η οποία του εξασφάλιζε το 80% των κρατήσεών του, θα κλείσει πιθανότατα για τη σεζόν τον Οκτώβριο, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη γραμμή πίστωσης των 40 εκατ. ευρώ που είχε «ανοίξει» η Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments, κύκλοι της Πειραιώς αναφέρουν ότι έχουν εκταμιευθεί 22 εκατ. ευρώ και το ποσό είναι πλήρως καλυμμένο με collaterals σε μετοχές και δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω.
Να σημειωθεί ότι το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook: την Ισπανία και την Ελλάδα.
Θεοχάρης: Πρέπει να δούμε πώς θα ανακτήσουμε μερίδιο της αγοράς
Στην εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από τη χρεοκοπία της Thomas Cook θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης καθώς όπως επισήμανε «υπάρχουν συμβόλαια και 7ετιας με την Thomas Cook».
«Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε είναι το άμεσο κόστος που θα προκαλέσει προβλήματα γιατί σε βάθος χρόνου μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.
Όπως εξήγησε τα επόμενα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:
– η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί
– ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων τουριστών οι 25.000 εκ των οποίων είχαν φτάσει με τη βρετανική Thomas Cook
– οι άμεσες ακυρώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε. «Είμαστε σε συνεννόηση με αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια και θα εστιάσουμε το διαφημιστικό πρόγραμμα σε αγορές και πόλεις που έχουν πληγεί από την υπόθεση αυτή» είπε ο κ. Θεοχάρης.
– Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε πώς θα ανακτήσουμε μερίδιο της αγοράς και πώς θα το μεγαλώσουμε
Κληθείς να ονοματίσει τις περιοχές στην Ελλάδα που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη χρεοκοπία της Thomas Cook ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «οι περιοχές που είχαν το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, λιγότερο η Κρήτη και η Κως» καθώς όπως διευκρίνισε «στη Ζάκυνθο ήταν περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι σε σχέση με όλη την Κρήτη, όμως η σεζόν της Κρήτης είναι για ένα μήνα ακόμα ενώ η Ζάκυνθος σε λίγες ημέρες κλείνει άρα μεσομακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί περισσότερο η Κρήτη και οι μεγάλοι προορισμοί».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.