ροή ειδήσεων

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Στο 30% του εισοδήματος το "χτίσιμο" του αφορολογήτου



Το σενάριο για αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών συναλλαγών επί του εισοδήματος για όλους στο 30%, προκρίνεται ως το επικρατέστερο. Δείτε παραδείγματα

Με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να ενισχυθούν αυτόματα τα δημόσια έσοδα χωρίς να επιβάλλονται νέα μέτρα, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα.

Με τα σημερινά χαμηλά όρια που ισχύουν για το ελάχιστο των ηλεκτρονικών δαπανών που "χτίζουν" το αφορολόγητο, οι οκτώ στους δέκα φορολογουμένους δηλώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται. Το υπουργείο οικονομικών έχει εξετάσει τέσσερα διαφορετικά σενάρια και καταλήγει μάλλον στο ότι το επικρατέστερο είναι αυτό που προβλέπει την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας, με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα (10% ως τα 10.000 ευρώ, 15% από τα 15000 ευρώ έως και τα 30.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον) και στο να επιβάλει ένα οριζόντιο ποσοστό για τις ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο στο 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 3.000 ευρώ, όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ η Εφορία θα απαιτεί ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα ο συγκεκριμένος μισθωτός αρκεί να έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ, τις οποίες μάλιστα συνήθως εξασφαλίζει από τους πρώτους μήνες του έτους. Εναλλακτικά υπάρχει ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου ένα παρόμοιο καθεστώς, κατά το οποίο το αφορολόγητο μειώνεται εικονικά αλλά θα μπορεί να παραμένει στα σημερινά επίπεδα με μεγαλύτερα ποσά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το εξασφαλισμένο αφορολόγητο όριο θα είναι 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ, το οποίο θα κατοχυρώνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ενός χαμηλού ορίου. Το αφορολόγητο αυτό, όμως, θα διευρύνεται στο ισχύον 8.636 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές πληρωμές. Για να κερδίσει, δηλαδή, ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα πέραν αυτών που προβλέπονται για το αφορολόγητο των 6.500 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται, αλλά το χτίσιμό του θα κοστίζει ακριβότερα σε όρους ηλεκτρονικών πληρωμών στους φορολογουμένους. Στο σενάριο αυτό οι θεσμοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις καθώς έχει πολλά στοιχεία πολυπλοκότητας.

Επίσης, εξετάζεται σοβαρά και η επιβολή κόφτη στις συναλλαγές με μετρητά. Το όριο των 500 ευρώ μέχρι του οποίου επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300 ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *