ροή ειδήσεων

«Μαϊμού» δικηγόρος απέσπασε με απάτη 39.000 ευρώ από αλλοδαπούς στη Ρόδο



Έταζε στα θύματά του ότι θα τους εξασφαλίσει νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής

Με τις κατηγορίες της απάτης κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα, με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 39.000 ευρώ, της πλαστογραφίας, της υπεξαγωγής εγγράφων και της αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος, θα απολογηθεί αύριο Τρίτη ένας 58χρονος ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατική», ο κατηγορούμενος φέρεται να εξαπάτησε τουλάχιστον 17 Αλβανούς υπηκόους, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία τους να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ελλάδα, ενώ ως συνεργός του σε δύο υποθέσεις φέρεται να είναι μια δικηγόρος Αθηνών, που θα απολογηθεί σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα που διεξήχθη από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και οδήγησε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων.

Ο 58χρονος κάτοικος Παραδεισίου είχε συλληφθεί στις 2 Ιουνίου 2016 για υπεξαγωγή εγγράφων, πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη διαμονή των αλλοδαπών στη χώρα και είχε αφεθεί ελεύθερος, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την πλήρη εξιχνίαση της δράσης του. Ο κατηγορούμενος που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, προσποιούμενος το δικηγόρο με το πρόσχημα διεκπεραίωσης των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, εξαπατούσε συστηματικά Αλβανούς, από τους οποίους αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά, υπεξαιρώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και προμηθεύοντάς τους με πλαστά πιστοποιητικά.


Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου προσήχθη στις 28 Μαΐου 2016 από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ ένας 26χρονος Αλβανός, που δεν είχε διαβατήριο. Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατήγγειλε τον 58χρονο, υποστηρίζοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2015 του συστήθηκε ως δικηγόρος και ότι τον έπεισε, ότι θα μεριμνούσε για την έκδοση νόμιμης άδειας διαμονής. Υποστήριξε ακόμη, ότι του κατέβαλε συνολικά 1.500 ευρώ, ενώ του παρέδωσε και το διαβατήριό του, το οποίο παρακρατεί παράνομα, χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την έκδοση άδειας παραμονής.

Ακολούθως αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου παριστάνοντας τον Πακιστανό, τηλεφώνησε στον 58χρονο και του ζήτησε να τον βοηθήσει, για να εκδώσει νόμιμη άδεια διαμονής. Ο 58χρονος φέρεται να συστήθηκε στον αστυνομικό-«πελάτη» ως δικηγόρος και έκλεισε ραντεβού μαζί του στο ΙΚΑ Ρόδου, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις σχετικές λεπτομέρειες. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και τον προσήγαγαν.

Από την έρευνα που ακολούθησε, φέρεται να προέκυψε, ότι θύματα του την διετία 2015–2016 είναι 17 αλλοδαποί. Του αποδίδεται ειδικότερα, ότι τους έπεισε, ότι ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου και ότι έχει τη δυνατότητα έναντι αμοιβής να διεκπεραιώσει τις νόμιμες διαδικασίες, για να εξασφαλίσουν έγγραφα διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα.

Η συνολική ζημία που προξένησε στα φερόμενα ως θύματα του, υπολογίστηκε στις 39.400 ευρώ. Του αποδίδεται επιπλέον, ότι κατήρτισε δύο πλαστά έγγραφα και έκανε χρήση αυτών και συγκεκριμένα «αποδείξεις παραλαβής αιτήματος» στις οποίες είχε θέσει εθνόσημο που φέρουν δημόσια έγγραφα. Τέλος του αποδίδεται, ότι υπεξήγαγε τα διαβατήρια πέντε Αλβανών υπηκόων.

Ο 58χρονος υποστήριξε, ότι ενώ παρείχε κάρτες υγείας μέσω εταιρείας του ιδιωτικών ασφαλίσεων που λειτουργούσε στη Ρόδο, γνώρισε αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να συμβληθούν με την εταιρεία του, για να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι του ζήτησαν κι εκείνος ανέλαβε, να διεκπεραιώσει μέσω δύο Αθηναίων δικηγόρων (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) αιτήματά τους προς την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης, για να εξασφαλίσουν την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι κατηύθυνε τους αλλοδαπούς σε συμβολαιογράφους, για να υπογράψουν σχετικά πληρεξούσια προς τους δικηγόρους και ανελάμβανε να διαβιβάσει τους φακέλους τους προς διεκπεραίωση σ’ αυτούς. Οι δικηγόροι με τους οποίους συνεργαζόταν, δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα, λόγω της γραφειοκρατίας στην διεκπεραίωση των υποθέσεων των αλλοδαπών, ενώ σε δύο περιπτώσεις απεστάλησαν στους αλλοδαπούς πλαστά έγγραφα, πράγμα για το οποίο ο ίδιος δηλώνει, ότι δεν φέρει ευθύνη.

news.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *