ροή ειδήσεων

Τι υπήρχε πριν από το κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο


Το εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό παρελθόν της πόλης και οι πολιορκίες που έζησε το προηγούμενο φρούριο (drone) 

Ένας περίπατος στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο χρόνο. Μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες, στενά δρομάκια, μιναρέδες, παλιά σπίτια με μπαλκόνια, μικρές πλατείες, όλα δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση μιας άλλης εποχής. Όμως η στρατηγική θέση της πόλης και του κάστρου δεν ήταν μια επιλογή των Ιπποτών, αλλά των Αρχαίων Ελλήνων κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Ήλιος ζήτησε το νησί από το Δία. 

Έτσι έσμιξε με τη Ρόδο, την κόρη του Ποσειδώνα και εκεί γέννησαν εφτά γιους, τους Ηλιάδες. Οι Ηλιάδες ήταν φιλομαθείς και γνώστες της αστρολογίας. Εισήγαγαν νέες πρακτικές στη ναυτιλία και διέταξαν τον διαχωρισμό της μέρας σε ώρες. Ένας από αυτούς ο Κέρκαφος έγινε ηγεμόνας, παντρεύτηκε την Κυδίππη (κόρη του αδελφού του) και έκαναν τρεις γιούς: τον Κάμιρο, τον Ιάλυσο και τον Λίνδο. Τα τρία αδέλφια μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας έκτισε μια πόλη με το όνομά του. Αργότερα αυτές οι τρεις πόλεις συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πόλη της Ρόδου, την οποία οχύρωσαν. 

Ιστορικά αυτό σχετίζεται με την κάθοδο των Δωριέων οι οποίοι τον 11ο αι. π.Χ αποίκισαν τα Δωδεκάνησα. Το νησί διαχωρίστηκε σε τρία κράτη: Ιαλυσός στα βορειοδυτικά, Κάμιρος στα δυτικά και Λίνδος στα ανατολικά. Σχημάτισαν τη λεγόμενη Δωρική Εξάπολη μαζί με την πόλη της Κω και την μικρασιατική Κνίδο και Αλικαρνασσό. Το έτος της 93ης Ολυμπιάδας (408 π.Χ.) αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Ρόδου, καθώς οι πολίτες της Ιαλυσού, της Καμίρου και της Λίνδου δημιούργησαν τον λεγόμενο Συνοικισμό χτίζοντας την πόλη της Ρόδου, η οποία έγινε το κέντρο μιας νέας ισχυρής πολιτείας. Η αρχαία πόλη οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο σχέδιο του «πατέρα» της πολεοδομίας Ιππόδαμου του Μιλήσιου. Δείτε τη Ρόδο, μέσα από την ματιά του συνεργάτη μας myhelis που πέταξε πάνω από την μεσαιωνική πόλη, το κάστρο και το αρχαίο λιμάνι...

mixanitouxronou.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *