ροή ειδήσεων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ..



Η Προσαρμογή της Ελλάδας στην σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα Α.Μ.Ε.Α ως ευκαιρία δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας
Γράφει ο Γιώργος Καντής
Κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη, εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Λίγες μέρες λοιπόν, πριν την ανατολή του 2020 και με αφορμή την τελευταία περιοδική έκθεση του Ο.Η.Ε για τα άτομα με αναπηρία η οποία εκδίδεται κάθε πέντε χρόνια, ας δούμε ορισμένα στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα του σήμερα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι ΑΜΕΑ.
Ας δούμε συνοπτικά μερικά στοιχεία γύρω από την κοινωνική διάσταση της αναπηρίας:

Τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν στη ζωή της οικογένειας ενός ΑMEΑ είναι:
1. το πόσο έγκαιρα θα εντοπιστεί η αναπηρία από τους γονείς και το περιβάλλον τους.
2. που θα αποκατασταθεί – θα εκπαιδευθεί, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που εντοπίζονται.
3. το πόσο το κράτος θα υποστηρίξει την οικογένεια στη επαγγελματική της ενασχόληση και την καθημερινότητα της (προσβάσιμο σπίτι)
4. που θα αφήσει η οικογένεια το ΑMEΑ όταν πεθάνουν οι γονείς.

Οι οικογενειακοί δεσμοί, ναι μεν όπου υπάρχουν υποστηρίζουν τα μέλη ΑMEA, αλλά δοκιμάζουν σε καθημερινή βάση τις σχέσεις των μελών της οικογένειας, χωρίς να δίνουν διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η διατήρηση ενός αξιοπρεπούς ατομικού επιπέδου διαβίωσης για την κάλυψη των ατομικών αναγκών φροντίδας, ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο όποιας άλλης κατηγορίας στην κοινωνία. Θα πρέπει όλοι να έχουν υπόψιν τους πως τα ΑMEΑ πέρα από τα καθημερινά και τυπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών οικογενειών σε μία χώρα που βγήκε μέσα από μία δεκαετή οικονομική κρίση έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που η αναπηρία τους, δημιουργεί.

Σε χώρες της ΕΕ με ανεπτυγμένο το κοινωνικό κράτος η απασχόληση του κλάδου των υπηρεσιών σε ΑΜΕΑ ξεπερνά το 11% της απασχόλησης, ποσοστό ίσο με την απασχόληση του κλάδου του Τουρισμού και των Μεταφορών μαζί. Ο κλάδος αυτός και η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, μπορεί να απορροφήσει μέρος απο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση από την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Βλέπουμε λοιπόν, πως εαν η Ελλάδα εναρμονίσει την νομοθεσία, τις διαδικασίες και τις πρακτικές της σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ και ακολουθήσει την σύμβαση του, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αυτό μπορεί να γίνει η αφορμή να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης γύρω από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα είναι οι ιατρικές και οι παραιατρικές αλλά και οι νομικές και άλλες υπηρεσίες.
Ας δούμε επιγραμματικά, ποιοι είναι κάποιοι τομείς στους οποίους πρότεινε η έκθεση του ΟΗΕ πώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις:

Ισότητα και μη διάκριση
Γυναίκες και παιδιά με αναπηρίες
Προσβασιμότητα κτιρίων και υποδομών
Πρόσβαση στη δικαιοσύνη
Ατομικές ελευθερίες και ασφάλεια
Ανεξάρτητη διαβίωση και συμμετοχή στην κοινωνία
Προσωπική κινητικότητα
Ελευθερία έκφρασης και γνώμης
Εκπαίδευση
Υγεία
Εργασία και απασχόληση
Επαρκές βιoτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία
Συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, και στα αθλήματα

Και φανταστείτε πως δεν έχουμε καν μιλήσει για τον προσβάσιμο τουρισμό, όπου απο ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενα άτομα δαπανώνται εκατοντάδες δις € ετησίως, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν καρπώνεται σχεδόν τίποτα, γιατί στις Παγκόσμιες Εκθέσεις περιγράφεται ως μη προτεινόμενη χώρα, λόγω έλλειψης προσβάσιμων υποδομών και κτιρίων αλλά και αντίστοιχων υπηρεσιών.
Συνοψίζοντας λοιπόν βλέπουμε πως πέρα από την κοινωνική πλευρά της αναπηρίας, στην οποία ελπίζω πως όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμβάλουν με κάθε τρόπο ούτως ώστε να γίνει η ζωή των ανθρώπων αυτών πιο εύκολη, η προσαρμογή της χώρας μας στις επιταγές του Ο.Η.Ε, μπορεί να βοηθήσει την ίδια την κοινωνία προσφέροντας τις αναπτυξιακή ώθηση με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ευτύχης συγκυρία το ότι για πρώτη ίσως φορά, υπάρχει η πολιτική βούληση που απαιτείται, και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις αλλά και τις πράξεις των στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες εκτελούνται υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλείνω λοιπόν με την πεποίθησή, πως στην επόμενη έκθεση του Ο.Η.Ε, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Καντής είναι τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης στην Νο.Δ.Ε, Δωδεκανήσου.

notosmedia

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *