ροή ειδήσεων

Έξι στους δέκα Έλληνες μιλούν μία ξένη γλώσσα – Ποιοι Ευρωπαίοι δεν είναι γλωσσομαθείς


Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 66% οι Έλληνες μιλούν μία ξένη γλώσσα, όπως προκύπτει από νέα μελέτη για τη γλωσσομάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα βρετανικής εκπαιδευτικής εταιρίας «Theknowledgeacademy.com», είναι εντυπωσιακό ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να μιλήσουν άλλη γλώσσα στο μεγαλύτερο ποσοστό (65,4%) ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. Αντίθετα, οι επιδόσεις των Ελλήνων είναι πολύ καλές, καθώς, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, το ποσοστό όσων δεν μιλούν μία ξένη γλώσσα ανέρχεται σε 33,5%.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Theknowledgeacademy.com, τα σκήπτρα της γλωσσομάθειας σε όλη την Ε.Ε. κρατούν οι Σουηδοί, καθώς μόνο ένα 3,4% δεν μιλά άλλη γλώσσα. Γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσοστό 96,6% των Σουηδών μπορεί να μιλήσει το λιγότερο μία ξένη γλώσσα. «Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα», σχολιάζει η ανακοίνωση της ιστοσελίδας που αφορά στην εκπαίδευση.

Το παράδειγμα της Σουηδίας αναφορικά με το πόσοι κάτοικοι δεν μιλούν καμία άλλη γλώσσα ακολουθούν στενά η Δανία (4,2%), η Λετονία (4,2%) και η Λιθουανία (4,5%). Λίγο πίσω από αυτές τις τρεις χώρες, αλλά με αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά, είναι το Λουξεμβούργο (5,5%) και η Φινλανδία (8%). Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι 94,5% των ντόπιων στο Λουξεμβούργο μπορεί να μιλήσει μία δεύτερη γλώσσα. Αντίστοιχα, το 92% των Φινλανδών -που είναι γνωστό ότι μιλούν άπταιστα φινλανδικά, σουηδικά και αγγλικά μεταξύ άλλων- μπορούν να μιλούν τουλάχιστον μία άλλη γλώσσα. Υψηλά ποσοστά γλωσσομάθειας καταγράφονται και στην Κύπρο, καθώς μόλις το 10,5% δεν μιλά καμία ξένη γλώσσα.

Στον αντίποδα, το αρνητικό ρεκόρ των Βρετανών ακολουθούν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι σε ποσοστό 64,2% δεν μιλούν καμία άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους, οι Ούγγροι (57,6%) και οι Βούλγαροι (50,5%).


Η χώρα μας διαφοροποιείται κατά πολύ από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Από μικρά τα Ελληνόπουλα ξεκινούν να μαθαίνουν αγγλικά, ενώ ήδη από το δημοτικό ξεκινούν και μία δεύτερη ξένη γλώσσα, γαλλικά ή γερμανικά. Τα ανεβασμένα ποσοστά γλωσσομάθειας στην Ελλάδα αποτυπώνονται διαχρονικά από τις έρευνες. Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat το 2015, εκτός από τα αγγλικά που διδάσκεται το 99% των παιδιών στην Ελλάδα, η χώρα μας κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό εκμάθησης στα γαλλικά (15%) μετά το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, χώρες όπου τα γαλλικά είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών τους. Η χώρα μας, άλλωστε, είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πηγαίνει φροντιστήριο ή κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για ξένες γλώσσες.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Μεγάλη Βρετανία – 65,4%

Ρουμανία – 64,2%

Ουγγαρία – 57,6%

Βουλγαρία – 50,5%

Ιρλανδία – 49,2%

Ισπανία – 45,8%

Γαλλία – 39,9%

Ιταλία – 34,0%

Ελλάδα – 33,5%

Πολωνία – 32,9%

Πορτογαλία – 31,0%

Κροατία – 26,8%

Βέλγιο – 21,5%

Γερμανία – 21,3%

Τσεχική Δημοκρατία – 21,0%

Σλοβενία – 15,9%

Αυστρία – 13,8%

Ολλανδία – 13,7%

Σλοβακία – 11,8%

Κύπρος – 10,5%

Εσθονία – 8,8%

Μάλτα – 8,2%

Φινλανδία – 8,0%

Λουξεμβούργο – 5,5%

Λιθουανία – 4,5%

Λετονία – 4,2%

Δανία – 4,2%

Σουηδία – 3,4%

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *