ροή ειδήσεων

Έκρηξη πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια



Την τελευταία δεκαετία, οι διαθέσιμες κλίνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11%, από 763.407 το 2010 σε 847.610 πέρσι. Από αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπως αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, οι 179 χιλιάδες ανήκαν στην κατηγορία των πέντε αστέρων, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 75% σε σύγκριση με το 2010 (όταν είχαν καταμετρηθεί 102 χιλιάδες κλίνες). Αντίστοιχα, από 197 χιλιάδες που ήταν οι κλίνες τεσσάρων αστέρων το 2010, έφτασαν τις 236 χιλιάδες πέρσι.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ, μειώθηκε ο αριθμός των κλινών των χαμηλών κατηγοριών (ένα και δύο αστέρια), όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, εξέλιξη που αφενός αναβαθμίζει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, αφετέρου θέτει τις βάσεις για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, σύμφωνα με φορείς της αγοράς.







Η έκθεση τονίζει πως η βελτίωση είναι αισθητή και σε όρους όγκου και σε όρους ποιότητας και πως οι θετικές προοπτικές για τον Τουρισμό φαίνεται ότι οδήγησαν σε επενδύσεις για αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2019 η χώρα μας αριθμούσε 9.917 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 430.402 δωματίων και 847.610 κλινών, με τη μέση ξενοδοχειακή μονάδα να έχει 43 δωμάτια και 86 κλίνες. Όμως, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη η μέση ξενοδοχειακή μονάδα είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας, αφού διαθέτει 54 δωμάτια και 107 κλίνες.

Την ίδια ώρα, το 78% της συνολικής δυναμικότητας των κλινών της χώρας βρίσκεται σε πέντε περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Μακεδονία και Αττική), που αποτελούν και τους κύριους προορισμούς ξένων επισκεπτών.


Τα πολυτελή ξενοδοχεία διαμοιράζονται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ η συμμετοχή των πολυτελών ξενοδοχείων στους κύριους προορισμούς υπερβαίνει το 20%, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου. Στους δευτερεύοντες προορισμούς φαίνεται ότι κυριαρχούν τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, ενώ ορισμένες περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος παρουσιάζουν χαμηλή προσφορά σε αριθμό ξενοδοχειακών κλινών στο σύνολο των κατηγοριών, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Ακολουθεί η Αθήνα

Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Ικανοποίησης Τουριστών & Απόδοση Ξενοδοχείων στην Αττική που διενήργησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, την τελευταία πενταετία ο αριθμός των ξενοδοχείων πέντε αστέρων αυξήθηκε κατά 16%, ενώ των τεσσάρων κατά 25%.







Όπως αναφερόταν μάλιστα στην έρευνα, παρόλο που ο συνολικός αριθμός ξενοδοχείων και δωματίων στην Αττική αυξήθηκε κατά 1% και 3% αντίστοιχα την περίοδο 2015 - 2019, περαιτέρω ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των δωματίων 4 και 5 αστέρων στην Αττική αυξήθηκε κατά 24% και 3% , ενώ οι άλλες κατηγορίες μειώθηκαν. Στο κέντρο της Αθήνας οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν 26% και 11% αντίστοιχα.

Παράγοντες του χώρου τονίζουν εντούτοις πως οι επενδύσεις στον Τουρισμό και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων θα πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει τα μερίδια της σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Τουρκία, Ισπανία, Αίγυπτος) είναι έντονος, αλλά λόγω της διαρκούς ανόδου των αφίξεων (με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τις περισσότερες αφίξεις κατά τους

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *