ροή ειδήσεων

Νορβηγία: Πώς αντιμετώπισε το κορυφαίο σύστημα υγείας στον κόσμο τον κορωνοϊό


Όλες οι πληγείσες από κορωνοϊό χώρες στο πλανήτη δοκιμάζουν τα συστήματα υγείας τους καθημερινά από αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση. Κάποιες χώρες κατάφεραν να κινητοποιηθούν γρήγορα, ενώ άλλες χώρες -όπως η Ιταλία- υποτίμησαν με καταστροφικές συνέπειες την κατάσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς κινήθηκε το κορυφαίο σύστημα υγείας στον κόσμο.

Στις 26 Φεβρουαρίου λοιπόν, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ο ασθενής μηδέν επέστρεψε από την Κίνα και ενώ δεν παρουσίαζε συμπτώματα ίωσης, τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό, ενώ η Υπηρεσία ανέφερε πως δεν είναι πιθανό να έχει μολύνει άλλους συμπολίτες του.

Στις 16 Μαρτίου η πρωθυπουργός της χώρας, Erna Solberg, ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί ποτέ στη Νορβηγία εκτός πολεμικής περιόδου, κλείνοντας κυριολεκτικά τα πάντα για δύο εβδομάδες.
Τα αεροδρόμια έκλεισαν για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Νορβηγίας, ενώ η πρωθυπουργός σε διάγγελμα της ζήτησε από όσους έχουν μετακινηθεί προς τα χωριά τους, να επιστρέψουν στα σπίτια τους άμεσα. Λίγες μέρες αργότερα, αυτή η συμβουλή έγινε απαγόρευση. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα έρχονται αντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα ή ακόμα και με φυλάκιση.

Το φαινόμενο μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε μικρότερους δήμους είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο μιας και υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας των μικρών κοινοτήτων.

Στην Νορβηγία έως σήμερα έχουν καταγραφεί 1.555 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, το παράδοξο όμως είναι πως μετράει μόνο 6 θανάτους.
Αυτό αποδεικνύει πως ενώ η εξάπλωση δεν κατάφερε να αποφευχθεί, το σύστημα υγείας λειτουργεί άριστα. Η αναλογία κρουσμάτων/θανάτων είναι η μικρότερη στην Ευρώπη και αυτό μόνο στο άψογο νοσοκομειακό σύστημα μπορεί να οφείλεται.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *