ροή ειδήσεων

Ταυτόχρονο «μέτωπο» στο Αιγαίο – Απειλεί την Ελληνική ΑΟΖ η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)



Νέα επιστολή των Τούρκων στον Ο.Η.Ε. βγαίνει στην δημοσιότητα ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής.

Η εν λόγω επιστολή μετατρέπει την Ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τουρκική.


Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας που παράνομα γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ , σχετίζονται δήθεν με περιοχές της … τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η επιστολή είναι από την 13η Μαρτίου, αλλά διέρρευσε σήμερα στην δημοσιότητα!

Ο τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Φ.Σινιρίογλου (A/74/757 ) απαντά ουσιαστικά στην επιστολή με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταγγείλει στον ΟΗΕ τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της.

Ο τούρκος πρέσβης ξεκαθαρίζει πως για την Τουρκία τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της είναι η μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτής.

Επιπλέον, επαναλαμβάνει στην Επιστολή τις συντεταγμένες που αφορούν την γραμμή «οριοθέτησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης νοτιοανατολικά της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά καταχώρηση στον ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική άποψη πως νησιά, όπως το Καστελόριζο, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Με την θεωρία αυτή η Τουρκία θεωρεί ότι ούτε το Καστελόριζο αλλά ούτε και όλα τα άλλα νησιά (που βρίσκονται ανατολικά της μέσης γραμμής στο Αιγαίο) μπορούν να έχουν θαλάσσιες ζώνες ενώ ούτε η Κρήτη μπορεί να παρεμβληθεί και να αποκόψει την προβολή των τουρκικών ακτών με τις «απέναντι» λιβυκές ακτές.

Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.

Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους.

Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες .

Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.






Σε ότι αφορά στην Κύπρο ,η Άγκυρα υποστηρίζει ότι με βάση την θεωρία της ότι η Κύπρος δεν έχει ουσιαστικά θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων της και με τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν εκπροσωπεί το νησί», θεωρεί ότι όλες οι δραστηριότητες της σχετικά με υδρογονάνθρακες (έρευνες και γεωτρήσεις ) βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα:




Αναφορικά με την επιστολή του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου της 13ης Νοεμβρίου 2019 (Α/74/549-S/2019/881), και κατόπιν εντολής της Κυβέρνησής μου, Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Σε πολλές περιπτώσεις, μέσω των διακοινώσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, (σ.σ. κάνει αναφορά σε μια σειρά ρηματικές διακοινώσεις και επιστολές που έχει καταθέσει) , η Τουρκία υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη τα αυτοδίκαια και εξ υπαρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την επιστολή μου της 13ης Νοεμβρίου 2019 (A/74/550), καταγράφηκε ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ακολουθούν την μέση γραμμη μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, μέχρι του σημείου στα δυτικά του 28° 00′ 00 “Ε, που θα καθορισθεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, και με αρχές της ευθυδικίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαίτερες και σχετικές περιστάσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα θέση της Τουρκίας, υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας του κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και στη συνέχεια τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Έχω την τιμή να μεταφέρω τις γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ του σημείου ΣΤ (34° 16′ 13.72″Β – 026° 19′ 11.64″Ε) και του σημείου Ε (34° 09′ 07.90″Β – 026° 39′ 06.30″Ε), όπως συμφωνήθηκε με τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης (βλέπε παράρτημα). Το Μνημόνιο ,ακολουθώντας διάφορες αποφάσεις των διεθνών δικαστικών οργανισμών βασίζεται στις Αρχές ότι : α) τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν (cut off effect) την προβολή της ακτής της Τουρκίας , της χώρας με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου· β) τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μεσης γραμμης μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορεί να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και γ) το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Εκτός από το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν είναι αρμόδια να εκπροσωπεί ολόκληρη τη νήσο της Κύπρου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει de jure ή/και de facto δικαιοδοσία ή κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές, σε νομικό πλαίσιο εξηγείται ανωτέρω ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων που ασκεί η Τουρκία βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, τονίζει ότι είναι έτοιμη σήμερα, όπως έκανε και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, και ειρηνικής λύσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι δυνατή μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή και το παράρτημά της κυκλοφορούσαν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα σημεία 41 και 74 της ημερήσιας διάταξης, και δημοσιευόταν στον δικτυακό τόπο του Τμήματος Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin.


Με πληροφορίες από to liberal.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *