ροή ειδήσεων

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους - Τι προβλέπει



Διευκρινίσεις επί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με αριθμ. 23102/477/12-6-2020 (Β΄ 2268) «Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων-Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά», παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α της αριθμ. 23102/477/12-6-2020 ΚΥΑ:

A) i) α) Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται, κατά την επαναλειτουργία τους, να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019, που συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιονδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη, έως την ημερομηνία

επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

β) Οι εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται, κατά την επαναλειτουργία τους, να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019, που συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιονδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη, έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Η επαναπρόσληψη υλοποιείται με την υποβολή του σχετικού εντύπου Ε3: « Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ii) α) Οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι τις 30/9/2020, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας απασχόλησής τους, κατά την προηγούμενη περίοδο. Σε αναστολή σύμβασης εργασίας δύναται να τεθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων που απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και, κατ' ανώτατο όριο, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.

β) Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή κατά τα ανωτέρω, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A' 76), εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

γ) Επισημαίνεται ότι εργαζόμενοι σε εργοδότες-επιχειρήσεις της παρ. i) της παρούσας εγκυκλίου, που θα επαναλειτουργήσουν εντός των μηνών Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου,καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Για παράδειγμα:

I. Εργαζόμενος υποχρεωτικώς επαναπροσληφθείς σε εργοδότη-επιχείρηση π.χ. τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας της παρ. i) της παρούσας, που επαναλειτουργεί στις 25 Ιουνίου, υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι 24/6/2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Β του άρθρου 4 του Κεφαλαίου Α της ανωτέρω ΚΥΑ. Από τις 25/6/2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του εποχικού τουριστικού καταλύματος και, σε κάθε περίπτωση, μετά την επαναπρόσληψη του εν λόγω εργαζομένου, υπεύθυνος υποβολής δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ο εργοδότης, δηλαδή το τουριστικό κατάλυμα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος, μετά τις 25/6/2020, δεν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης δύναται για τον εν λόγω εργαζόμενο είτε να θέσει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή είτε να τον απασχολήσει, υποβάλλοντας το έντυπο Ε4-συμπληρωματικός ωραρίου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε περίπτωση που η ανωτέρω επιχείρηση του παραδείγματος επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουλίου 2020, ο εργαζόμενος, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δύο μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, μία για το διάστημα από 1/6/2020 έως 30/6/2020 και μία για το διάστημα από 1/7/2020 έως14/7/2020.

δ) Στην περίπτωση που εργοδότες-επιχειρήσεις της παρ. i) της παρούσας εγκυκλίου που επαναλειτουργούν, αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν από το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε αυτές, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησης έως τις 30/9/2020. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία υποβολής των σχετικών μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων.

iii) Εργοδότες-επιχειρήσεις της περίπτωσης i) της παρούσας εγκυκλίου που θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, σύμφωνα με την

περίπτωση ii) της παρούσας, υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και, σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Β) i) α) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά, ως εξής: i) με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, ii) με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, iii) με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.

β) Εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας που επαναλειτουργούν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ανάλογα με τη λειτουργική πληρότητά τους.

γ) Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή, δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

ii) Οι ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις δύνανται:

α) Να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1/5/2020 ΠΝΠ (A' 90) και, σε κάθε περίπτωση, μετά την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν στο έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ, ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ, ΜΗ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ», σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί, πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

β) Να κάνουν χρήση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (A' 104) σύμφωνα με την άριθμ. 23103/478/13.06.2020 ΚΥΑ (Β΄ 2274), δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις αυτών και πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στο μηχανισμό και εφεξής.

Γ) Εργαζόμενοι των εργοδοτών-επιχειρήσεων κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, οι ως άνω εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Β του άρθρου 4 του Κεφαλαίου Α της ανωτέρω ΚΥΑ.

Δ) Οι εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

Ε) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων εποχικής λειτουργίας που δεν θα επαναλειτουργήσουν, έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΣΤ) Το ποσοστό του 17% των πρακτικά ασκούμενων στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στους πραγματικά απασχολούμενους.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/6/20 12:34

    ΔΩΣΤΕ ΡΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΡΕ Ε ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *