ροή ειδήσεων

"Επίδομα κορονοϊού" σε εργαζόμενους δήμων - Έρχονται και προσλήψεις



Δήμαρχοι και Ομοσπονδία εργαζομένων συμφώνησαν να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση το εν λόγω επίδομα για όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας – Τα βρήκαν και στο θέμα των προσλήψεων

Κοινό μέτωπο για την διεκδίκηση του επιδόματος κορονοϊού για τους εργαζόμενους στους δήμους, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, όπως των κοινωνικών υπηρεσιών και της καθαριότητας, συγκροτούν Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ).


Η ηγεσία της ΚΕΔΕ συμφώνησε να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την καταβολή του επιδόματος, αναγνωρίζοντας ότι την προσφορά των εργαζομένων σε χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους την περίοδο της καραντίνας, αλλά ακόμη και σήμερα.

Συμφωνία όμως υπήρξε και στο αίτημα της Ομοσπονδίας για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της διασφάλιση παραμονής και μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυξημένη μοριοδότηση.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την Ε.Ε της ΠΟΕ - ΟΤΑ που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμφώνησε να ζητήσει από την κυβέρνηση τη διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του σε κλάδους εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.

Δήμαρχοι και ΠΟΕ ΟΤΑ συμφώνησαν ακόμη να προχωρήσει η σύσταση υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους δήμους της χώρας, με πρόβλεψη για την πρόσληψη νέων Δημοτικών Αστυνομικών και για την εκπαίδευσή τους.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε στην ΚΕΔΕ η ΠΟΕ –ΟΤΑ είναι:

*Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Μάλιστα αποφασίστηκε από κοινού να ζητήσουν από την κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

*Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων και μάλιστα είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

*Άμεση κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει ένας δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα).

*Η διασφάλιση παραμονής και μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυξημένη μοριοδότηση. Αίτημα με το οποίο η ΚΕΔΕ συμφώνησε από κοινού να ζητήσουμε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Η τακτοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια μέσω ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

*Την παραμονή και μονιμοποίηση, με ειδική διάταξη, των περίπου 190 εργαζομένων της Προκήρυξης 3Κ που αν και προσλήφθηκαν με τους οριστικούς πίνακες, μετά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας απολύθηκαν.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *