ροή ειδήσεων

Στις πόσες λιποθυμίες παιδιών και εξώσεις θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση;



«Στις πόσες λιποθυμίες παιδιών, εξώσεις, διακοπές ηλεκτροδότησης θα νομοθετήσετε;». Το ερώτημα αυτό απευθύνει στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, με αφορμή και το χθεσινό θλιβερό περιστατικό στη Ρόδο, όπου ένα παιδί 9 ετών λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο, περιμένοντας τη μητέρα του, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο, να αγοράσει έστω ψωμί.

Ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θ. Σταμούλης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, περιέγραψε την «κατάντια του νησιού», όπως τη χαρακτήρισε, καθώς 20.000 συνάδελφοί του είναι στον αέρα, οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και μόνο το 20% των ξενοδοχείων του νησιού έχουν ανοίξει. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το Εργατικό κέντρο της Ρόδου θυμίζει κατοχικές περιόδους αφού ξενοδοχουϋπάλληλοι έρχονται για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους. Η Ρόδος είναι μία πόλη νεκρή».


«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι θύματα της αναλγησίας της κυβέρνησης και των ξενοδόχων» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου, στο tvxs.gr. «Το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε με κοινή υπουργική απόφαση πως θα γίνει η διαδικασία επαναπρόσληψης και αναστολής σύμβασης και οι ξενοδόχοι αρνούνται να την εφαρμόσουν. Και στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, μήνες χωρίς εισόδημα, δίχως πλέον να έχουν καν τα απαραίτητα, με αποτελέσματα, όπως αυτό που είδαμε στη Ρόδο. Και δεν είναι μόνο η Ρόδος. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, για παράδειγμα στα νησιά του Ιονίου, όπου δεν έχει ανοίξει ούτε περίπτερο και ούτε πρόκειται να ανοίξει. Δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε αφίξεις, ούτε τουρίστες. Αυτά που λένε από την κυβέρνηση περί αναπλήρωσης 20-25% της περασμένης σεζόν, εμείς τα ακούμε και γελάμε. Μέχρι, τουλάχιστον, στις 25 Ιουλίου δεν υπάρχουν κρατήσεις στην Ελλάδα, υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για τον Αύγουστο, βλέπουμε όμως ότι η πανδημία αναζωπυρώνεται σε πολλές χώρες και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι η επιβίωσή μας είναι στον αέρα, η χρονιά για μας είναι χαμένη και τα λέγαμε από τέλη Μάρτη αυτά. Γι αυτό και ζητάγαμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα εργασιακά μας δικαιώματα και το εισόδημά μας. Η κυβέρνηση δεν το έκανε, βρήκε σύμμαχους τους ξενοδόχους και οι ξενοδόχοι βρήκαν σύμμαχο την κυβέρνηση. Θα μας βρουν λοιπόν απέναντι και οι δυο. Lockdown δεν μπορεί να κάνει μόνο η κυβέρνηση, μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι».

Σε ό,τι αφορά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν, οι εργαζόμενοι θα μπούνε μόνοι τους στην πλατφόρμα από την 1η Ιουλίου και θα κάνουν τη σχετική δήλωση για αναστολή της σύμβασης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα είναι με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις που ανοίγουν. Γιατί όμως αρνούνται οι ξενοδόχοι να εφαρμόσουν την προβλεπόμενη από το υπουργείο Εργασίας διαδικασία για τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο;

«Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση οι επαναπροσλήψεις του συνόλου του προσωπικού του έτους 2019 σε όσες επιχειρήσεις ανοίγουν έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, ώστε 1η Ιουλίου να τους βάζανε αναδρομικά σε αναστολή σύμβασης για 1η Ιουνίου, έτσι δεν θα έχαναν οι εργαζόμενοι το εισόδημα του Ιουνίου και θα έπαιρναν αυτά τα 534 ευρώ. Οι ξενοδόχοι αρνούνται να το κάνουν αυτό, επικαλούμενοι κενά στην υπουργική απόφαση. Το υπουργείο λέει ότι είναι σαφής η απόφαση και δεν πρόκειται να βγάλει ερμηνευτική εγκύκλιο. Και στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν εισόδημα από τον Μάρτιο, πολλοί δε είναι χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019. Στο σύνολό τους οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας».

Την ίδια ώρα στον αέρα φαίνεται πως βρίσκονται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων. Πέντε μέρες πριν το πλήρες άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών, το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, αλλά και της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων του κορονοϊού, βρίσκεται στον αέρα. Ούτε τα ξενοδοχεία και δωμάτια καραντίνας που απαιτούνται έχουν δηλωθεί, ούτε γιατροί που θα πρέπει να συνεργάζονται με τα ξενοδοχεία έχουν βρεθεί. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία καραντίνας συγκέντρωσε λιγότερες από τις μισές αιτήσεις από αυτές που χρειάζονται, οι ενώσεις ξενοδόχων πολλών νησιών που ετοιμάζονται για άνοιγμα δηλώνουν πως δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα, καθώς δεν έχουν γιατρούς και οι ιδιώτες γιατροί δεν δέχονται να αναλάβουν αυτή την ώρα την ευθύνη, σύμφωνα με τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο.

«Για να μην είμαι άδικος σε αυτό έχουν ένα δίκιο οι ξενοδόχοι, σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα υγείας. Τους ζητάνε να έχουν δωμάτια καραντίνας, να έχουν γιατρούς και διάφορα άλλα. Δεν μπορούν να μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία», σημειώνει ο Γ. Χότζογλου. «Και επειδή αρχίζουν όλοι πλέον να συνειδητοποιούν ότι η χρονιά είναι χαμένη, οι ξενοδόχοι είναι μπροστά στην απόφαση να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους. Διότι δεν φτάνει που δεν θα έχουν πληρότητα, τους επιβάλλονται και αυτά τα πρωτόκολλα. Από τη δική μας δε πλευρά, τι να τα κάνουμε τα πρωτόκολλα υγείας όταν δεν έχουμε να φάμε. Θα πεθάνουμε από τον ιό ή από την πείνα. Το 2020».

Και δεδομένων των συνθηκών ποιο είναι το αίτημα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων; «Εμείς διεκδικούμε εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος γι αυτούς που δεν θα βρουν δουλειά και για όσους εργαστούν να διατηρηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, η αναπλήρωση να είναι στο επίπεδο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Δεν θα αφήσουμε η πανδημία να μας γυρίσει στις συνθήκες του 2012. Η κυβέρνηση θέλει να δουλέψουμε 30 μέρες τον μήνα, 12 ώρες τη μέρα για 600 ευρώ, γι αυτήν την αναπλήρωση μισθού μιλάει. Εμείς τις επόμενες μέρες έχουμε γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία. Εάν συνεχίσουν κυβέρνηση και ξενοδόχοι να μην δίνουν λύση, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, δεν θα επιτρέψουμε εμείς να ανοίξουν οι τουριστικές μονάδες».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *