ροή ειδήσεων

Σύμη: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός στην Αίγλη της Μεσογείου



Στην άκρη του Αιγαίου, δίπλα στην πολύβουη Ρόδο, υπάρχει ένα τόσο δα μικρό νησάκι που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά και την ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Ο λόγος για τη Σύμη, έναν από τους πλέον δημοφιλέστερους προορισμούς στη Μεσόγειο. Το μικροσκοπικό, αλλά συνάμα μαγικό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, συγκλονίζει με την αρχοντιά και τη κομψότητα του. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα στα χρώματα της ώχρας, σκαρφαλωμένα στα πετρώδη βουνά του νησιού, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Η Σύμη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τον κοσμοπολίτικο αέρα με τη γαλήνια αύρα και την πλούσια ιστορία. Χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί για να ζήσουν την καλύτερη εκδοχή του ελληνικού καλοκαιριού. Η Σύμη τα συνδυάζει όλα. Όμορφο περιβάλλον, υπέροχες παραλίες και αυθεντικούς ανθρώπους με ζεστή καρδιά.
Εξερεύνηση στην πλούσια ιστορία

Η Σύμη φημίζεται για την εκατοντάδων χρόνων ιστορία της. Ο μύθος λέει ότι πήρε το όνομα της από την σύζυγο του πρώτου κατοίκου, του Γλαύκου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες. Η Σύμη κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της ακόμα και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, λέγεται, ότι η ομορφιά του τόπου μάγεψε τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν, ο οποίος δεν δίστασε να χαρίσει στη Σύμη την αυτονομία της. Οι κάτοικοι ανέπτυξαν τη ναυτική τέχνη η οποία σε συνδυασμό με την υπέροχη αρχιτεκτονική οδήγησαν τη Σύμη στο απόγειο της τον 18ο αιώνα. Το 1765 ιδρύθηκε η σχολή της Αγίας Μαρίνας, η οποία δυστυχώς έκλεισε λίγο πριν την επανάσταση. Ακολούθησε η εισβολή των Γερμανών, των Ιταλών και των Άγγλων που τσάκισαν την οικονομία του νησιού. Τελικά, η Σύμη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1947 και κατόρθωσε να επανακτήσει τη χαμένη της αίγλη.

Πηγή εικόνας: stegnakozas.gr

Περιπλάνηση στον πολύχρωμο Γιαλό

Φτάνοντας στη Σύμη θα βρεις τα υπέροχα αρχοντικά του Γιαλού να σε υποδέχονται. Επιβλητικά, στις αποχρώσεις της ώχρας και της τερακότας, απλώνονται αμφιθεατρικά και συνθέτουν ένα πανέμορφο θέαμα. Τα γραφικά σοκάκια, οι καταπράσινες αυλές των σπιτιών και τα παραδοσιακά ταβερνάκια σε ταξιδεύουν στο ένδοξο παρελθόν. Η ιστορία και η αίγλη του νησιού παραμένουν ζωντανές και συναρπάζουν όποιον ταξιδιώτη βρεθεί στη Σύμη. Τα αξιοθέατα του νησιού αμέτρητα. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος θυμίζει την ιταλοκρατία, ενώ λίγο πιο πέρα στέκει αγέρωχο το Κάστρο των Ιπποτών που προσφέρει απερίγραπτη θέα στο νησί. Τέλος, αν ποτέ βρεθείς στη Σύμη, μη φύγεις χωρίς να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης στο Γιαλό.

Πηγή εικόνας : arttravel.gr

Βόλτες στο αρχοντικό Χωριό

Η διαδρομή από το Γιαλό ως την Άνω Σύμη είναι δύσκολη και κουραστική. Θα χρειαστεί να δρασκελίσεις τα πεντακόσια, πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια της Μεγάλης Στράτας για να καταφέρεις να αντικρίσεις την αρχοντική ομορφιά του παραμυθένιου Χωριού. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης θα κάνεις μια βουτιά στην ιστορία της Σύμης και θα έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς ανάμεσα στα διατηρητέα νεοκλασικά της πιο πλούσιας και όμορφης περιοχής. Μικρά καφέ, εμπορικά μαγαζιά και καφενεία γεμάτα κόσμο συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι. Φτάνοντας στο Χωριό, οι ντόπιοι θα σε ξεναγήσουν στη οικεία του Χατζηαγαπητού- Χατζηιωάννου και στην οικεία Φαρμακίδη που πλέον φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο. Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια θα φτάσεις στο κάστρο και θα απολαύσεις την ωραιότερη θέα σε ολόκληρη τη Σύμη. Καθώς ο ήλιος δύει, λούζει το Γιαλό και φέρνει όλο το Αιγαίο στα πόδια σου.

Πηγή εικόνας: symi.gr

Γευσιγνωσία στα παραδοσιακά ταβερνάκια

Η Σύμη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικές, αυθεντικές, νησιώτικες γεύσεις. Οι κρυμμένες ταβερνούλες, τα οικογενειακά μεζεδοπωλεία και τα παραδοσιακά ουζερί προσφέρουν αξέχαστες γευστικές εμπειρίες σε όλους τους επισκέπτες. Πρωταγωνιστές της τοπικής κουζίνας είναι τα ψάρια και τα ψαρικά. Το πιο φημισμένο μεζεδάκι της Σύμης είναι το συμιακό γαριδάκι. Ολόφρεσκο, μικρό και πεντανόστιμο θα το δοκιμάσεις συνήθως τηγανητό, σε όλες τις ταβέρνες του νησιού. Επιπλέον, τα παραδοσιακά εδέσματα, φτιαγμένα από τα χέρια των ντόπιων γυναικών, σίγουρα θα προκαλέσουν εκρήξεις στον ουρανίσκο σου. Από αυτά, ξεχωρίζουν τα ρεβίθια με μανιτάρια και άνηθο, οι λαχανοντολμάδες με φάβα και οι ψαροκεφτέδες με κατσικίσιο τυρί.

Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Βουτιές στις απόκρημνες παραλίες

Η Σύμη περιβάλλεται από μικρές, γραφικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και καλοσχηματισμένα βότσαλα. Ωστόσο, αυτά τα μικρά διαμάντια του νησιού είναι αρκετά δυσπρόσιτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Μόλις λοιπόν, οι πρώτες ζέστες κάνουν την εμφάνιση τους, ξεκινάνε από το Γιαλό μικρά καϊκάκια τα οποία πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές σε όλες τις παραλίες της Σύμης. Άξια θαυμασμού είναι η παραλία Πέδι. Η εξωτική της ομορφιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της την τοποθετούν αρκετά ψηλά στις λίστες των επισκεπτών. Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος. Περιτριγυρισμένη από πανύψηλα πεύκα είναι ιδανική για τους λάτρεις του γυμνισμού, καθώς προσφέρει ευκαιρίες χαλάρωσης μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τέλος, ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Σύμης. Παγωμένα νερά, λευκά βότσαλα και ένας τεράστιος βράχος στη μέση, σου προκαλούν δέος και θαυμασμό για το μεγαλείο της φύσης.

Πηγή εικόνας: discovergreece.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *