ροή ειδήσεων

Τα βήματα για το πλήρες comeback του ελληνικού τουρισμού



Τονωτική ένεση η δυναμική προβολή της καμπάνιας τουρισμού και η ανακοίνωση της Γερμανίας για το άνοιγμα των πτήσεων


Το χάος που επικρατεί για την ώρα στις αερομεταφορές σε αρκετές χώρες δεν φαίνεται να απαλύνει την αγωνία και να απαντά στο βαρύ δίλημμα μεγάλου συνόλου ξενοδόχων ως προς την επαναλειτουργία των καταλυμάτων στην Ελλάδα. Από τη μια, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα των πτήσεων, από την άλλη, έντονη ανησυχία φέρνει η εμφάνιση κρουσμάτων σε πτήση της Qatar Airlines προς την Αθήνα, με αποτέλεσμα να ανασταλούν προσωρινά οι πτήσεις από το Κατάρ, παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες ήταν γνωστό πως το αεροδρόμιο του εμιράτου μετρούσε άπειρα περιστατικά με COVID-19.


Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια από τα διεθνή αεροδρόμια προς την Ελλάδα και κυρίως από τις χώρες που αποτελούν τους βασικούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού -και που έμελλε να συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες επιδημιολογικά λίστες- αναγκάζει τους επιχειρηματίες του κλάδου να παραμένουν σε αδράνεια, με το επικρατέστερο σενάριο να δείχνει κινητικότητα προς τον Αύγουστο. Οι αποφάσεις πάντως στο γερμανικό Κοινοβούλιο επηρεάζουν και την TUI, έναν από τους βασικότερους ταξιδιωτικούς tour operator, με καταλυτικό ρόλο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Οπως πρώτο δημοσίευσε το parapolitika.gr, από την 1η Ιουλίου ανοίγουν νέες πτήσεις από τη Γερμανία προς τη Ρόδο, την Κρήτη και ενδεχομένως την Κω, με τους ξενοδόχους να αδημονούν να μάθουν με τι πληρότητα και συχνότητα θα συμβεί αυτό.

Πηγές των «Π» αναφέρονται σε εκτιμήσεις της τάξης του 40% χαμηλότερα συγκριτικά με το 2019. Η Ελλάδα αποφασίζει αυτές τις ημέρες υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξει τα σύνορά της για τους τουρίστες που μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν τον ελληνικό τουρισμό (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία και Σκανδιναβία) και αν θα τηρηθούν ξεχωριστές οδηγίες για κάθε χώρα. Τι θα ισχύσει αν η Ιταλία, η Γαλλία ή άλλη χώρα που κατατάσσεται στη λίστα με τα επικίνδυνα επιδημιολογικά αεροδρόμια δώσουν το ελεύθερο για να πραγματοποιούνται ταξίδια στη χώρα μας;

Το υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο για εφαρμογή της λεγόμενης λίστας της European Agency for the Safety of Aviation, η οποία θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα, αποφεύγοντας έτσι τον περιορισμό των πτήσεων, αλλά εφαρμόζοντας αυστηρότερα πρωτόκολλα για τους επισκέπτες που φθάνουν από τα «επικίνδυνα» αεροδρόμια.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι εκφράζουν φόβους για το γεγονός ότι η ψυχολογία των τουριστών έχει επηρεαστεί από τους αυστηρούς περιορισμούς που φέρνουν τα πρωτόκολλα υγιεινής στη φιλοξενία. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των τουριστών που σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα ανέρχεται στο 25%. «Τουρισμός χωρίς αερομεταφορές δεν μπορεί να υπάρξει.

Συν ότι ψυχολογικά υπάρχει μια αποτροπή λόγω της επταήμερης καραντίνας σε θετικούς στον ιό. Και ο τουρισμός είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Από τη στιγμή που ανοίγουν στις 15 Ιουνίου τα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ευελπιστώ να έχουμε μια καλύτερη εικόνα», λέει σε επικοινωνία της με την εφημερίδα η Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού.


Λ. ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ-ΖΟΥΛΟΒΙΤΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Από τη στιγμή που ανοίγουν τα αεροδρόμια, ελπίζουμε σε μια καλύτερη εικόνα




Τονωτική ένεση των τελευταίων ημερών αποτελεί η δυναμική προβολή της καμπάνιας τουρισμού που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Ανησυχίες εκφράζει και ο Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΙΓΚΟΣ ΠΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ: Η Γερμανία μείωσε τον ΦΠΑ στο 7% στον τουρισμό για να δουλέψουν τα δικά της ξενοδοχεία
«Το γεγονός ότι πολλά κράτη επιδοτούνται για εσωτερικό τουρισμό, όπως η Ιταλία (σ.σ.: 150 ευρώ), δημιουργεί αντικίνητρο για διακοπές εκτός χώρας», εκτιμά. «Η Γερμανία μείωσε τον ΦΠΑ στο 7% στον τουρισμό για να δουλέψουν τα δικά της ξενοδοχεία. Ακόμα λοιπόν κι αν οι Ελληνες ξενοδόχοι χαμηλώσουν το κόστος διαμονής, αυτό δεν θα αποτελέσει δέλεαρ», τονίζει, προσθέτοντας πως τα σκανδιναβικά κράτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μεταξύ τους ανταλλαγή επισκεπτών.



Στη Ρωσία δεν προβλέπεται άνοιγμα συνόρων πριν από τον Αύγουστο, με την κυβέρνηση να προτρέπει τους πολίτες να επιλέξουν εναλλακτικές διακοπές φέτος μένοντας στην πατρίδα τους. «Τα τελευταία χρόνια, η αγορά μας βασιζόταν στον Ιταλό τουρίστα», λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού Σερίφου, Στέλιος Λιβάνιος, μιλώντας για σημαντική απώλεια. Δεύτεροι «επικρατέστεροι» επισκέπτες των Κυκλάδων και ειδικά της Σερίφου είναι οι Γάλλοι, ωστόσο κρατήσεις ακόμα δεν υπάρχουν παρά μόνον από Ελληνες.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ: Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί που δημιούργησε απολυμαντικούς σταθμούς από την είσοδο του λιμανιού



Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που δημιούργησε με πρωτοβουλία του δήμου απολυμαντικούς σταθμούς από την είσοδο του λιμανιού μέχρι την είσοδο κάθε σπιτιού. «Θα υπάρχει ένα stand με απολυμαντικό δοχείο, για να μειώσουμε τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού, και έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια», αποκάλυψε ο κ. Λιβάνιος.

Οι επιχειρηματίες της Σερίφου, εκμεταλλευόμενοι το διάστημα της αδράνειας, προετοιμάζονται σκληρά για την επόμενη φάση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών φιλοξενίας αποτελείται από μικρά καταλύματα. «Εχουμε κρατήσεις από Ελληνες για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και αποφασίσαμε να μη ζητάμε προκαταβολή, ώστε να αισθάνεται και ο πελάτης μια άνεση», λέει ο Μάκης Αντωνακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σερίφου, προσθέτοντας πως γίνονται ήδη συζητήσεις για μείωση του κόστους διαμονής γύρω στο 15%, ίσως και στο 20%.


Μ. Αντωνακόπουλος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ: Γίνονται ήδη συζητήσεις για μείωση του κόστους διαμονής γύρω στο 15%, ίσως και στο 20%



ΠΡΟΒΕΣ

Η ασάφεια και η καθυστερημένη ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα (Κυριακή 31/5), για την εφαρμογή των οποίων απαιτούνται πολύωρες συσκέψεις και πρόβες με το προσωπικό, ώθησαν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να παραμείνουν κλειστά. Ασχέτως αν είχαν την άδεια από την κυβέρνηση να ανοίξουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Η μέχρι τώρα διαμόρφωση του κλίματος δεν κρίνεται επιχειρηματικά συμφέρουσα και ο κάθε επιχειρηματίας αξιολογεί τις αντοχές του κρατώντας απόθεμα για το 2021.

Γλυτώνοντας έτσι και τα υψηλά πρόστιμα και όποια νομική οδύσσεια παραμονεύει σε περίπτωση κρουσμάτων. «Πράγματι, η αβεβαιότητα έχει φέρει ένα δίλημμα ως προς το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Εμάς μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που παίρνουμε. Και αυτό θα επιδιώξουμε», υπογραμμίζει η κ. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, συνιστώντας ως παράδειγμα τις απολυμάνσεις παρουσία του πελάτη. Ελπίδα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας βλέπει χάρη στην αναβάθμιση του κέντρου (σιντριβάνι Ομόνοιας, Μεγάλος Περίπατος, ποδηλατόδρομοι). «Εγχειρήματα που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν τουριστικά, δίνοντας μια ευκαιρία για ποιοτικότερη περιπλάνηση των επισκεπτών στην πρωτεύουσα».

«Από την επικοινωνία που έχω με τους ξενοδόχους, οι περισσότεροι θα ανοίξουν τον Ιούλιο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν πάνω από τα μισά ξενοδοχεία», διευκρινίζει ο κ. Ματσίγκος κάνοντας μια εκτίμηση για επαναλειτουργία μεταξύ του 30% και του 50% της φιλοξενίας. Αιτίες; Το ρευστό τοπίο, η ψυχολογία του άδειου πορτοφολιού και ο φόβος για δεύτερο lockdown

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *