ροή ειδήσεων

Δεν… είδε αυθαιρεσίες ο αρμόδιος του δήμου Ρόδου- Σε εξέλιξη η δίκη



Δικάζεται σήμερα σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο πρώην προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου. Η δίκη του πρώην προϊστάμενου αναμένεται να γίνει στο Τριμελές εφετείο Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου, καθώς σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται να μην προχώρησε ως όφειλε σε αυτοψία και να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης ή ακόμα και αναστολής λειτουργίας σε αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρόλο που είχαν για αυτά σχετικά έγγραφα από την Εφορεία αρχαιοτήτων.

Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ στη συνέχεια άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση έφτασε σήμερα στο ακροατήριο του εφετείου.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ροδιακής» απολογούμενος στην διάρκεια της δίκης του σε πρώτο βαθμό, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως έχει επιβάλλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε ξενοδοχεία της περιοχής της Ρόδου και πως οι όποιες εκκρεμότητες που αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση ρυθμίστηκαν με δικές του ενέργειες παρά το γεγονός ότι είχε ήδη μεταφερθεί με απόφαση δημάρχου, σε άλλη υπηρεσία.

Πάντως ο εισαγγελέας τότε της έδρας ζήτησε την ενοχή του ενώ επέρριψε ευθύνες και σε άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η Αρχαιολογία.

Αυθαίρετες παράγκες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην προϊστάμενος κατά την τριετία Ιουνίου 2012 – Μαρτίου 2015 φέρεται ότι παρέλειψε να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας κατασκευών με τη διενέργεια αυτοψίας και σε ειδική έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων κατασκευών, με σκοπό να προσπορίσει στους ιδιοκτήτες των κατασκευών αυτών παράνομο όφελος.

Ειδικότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 13 Ιουνίου 2012 ενημέρωσε εγγράφως την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου ότι μετά από αυτοψία που είχε διενεργήσει στις 4 Ιουνίου 2012 σε περιοχή της Λίνδου, διαπίστωσε την κατασκευή 8 αυθαίρετων παραγκών από τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων καταστημάτων υγειονομικών ενδιαφέροντος φερόμενης ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου οι οποίες κατασκευές, έθιγαν ανεπανόρθωτα την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και του ιστορικού τοπίου της Λίνδου, καθώς ήταν ορατές από κάθε πλευρά. Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρονταν ότι επρόκειτο για τη δεύτερη κατά σειρά αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην ίδια περιοχή για την οποία επίσης είχε ενημερωθεί και τότε η Υπηρεσία Δόμησης χωρίς να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Έτσι, ο πρώην προϊστάμενος κατηγορείται ότι παρά τα ανωτέρω δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας προκειμένου να εκδοθούν πρωτόκολλα αυθαιρέτου για τις επίμαχες αυθαίρετες κατασκευές και να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται στο δημοσίευμα της η «Ροδιακή» παρότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 29.1.2015, 5.2.2015, 9.2.2015, και 19.3.2015 υπέβαλε στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου αιτήματα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας πέντε καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον οικισμό της Λίνδου, καθώς διαπίστωσε στις επιχειρήσεις αυτές μετά από αυτοψίες που διενήργησε, επεμβάσεις κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων (Ν.3028/2002), ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας προκειμένου να εκδοθούν πρωτόκολλα αυθαιρέτου για αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές και να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων.

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 22.4.2013 απέστειλε στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου πορίσματα μορφολογικού ελέγχου για εβδομήντα επτά (77) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του οικισμού της Λίνδου Ρόδου προκειμένου η τελευταία να διενεργήσει άμεσα αυτοψίες για τον έλεγχο όλων των πορισμάτων, ιδίως δε για δεκαπέντε (15) από τα καταστήματα αυτά που είχαν δομικές εκκρεμότητες, όπως κτηματολογικές και οικοδομικές υπερβάσεις και αλλοιώσεις όψεων, προκειμένου να εκδώσει πρωτόκολλα αυθαιρέτου.

Παρόλο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ενημέρωσε στις 17.5.2013 την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα η έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων λόγω των σοβαρών παραβάσεων ιδίως στα καταστήματα με δομικές εκκρεμότητες που περιελάμβανε στην από 22.4.2013 αναφορά της, ωστόσο ο κατηγορούμενος από 22.4.2013 έως και 31.3.2015, δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας για την έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτου στα καταστήματα αυτά.

dikastiko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *