ροή ειδήσεων

Μεγάλες Φωτογραφίες: Μέσα στο ηφαίστειο της Νισύρου

Ο Γιώργο Καραμποτάκης παρουσιάζει το εντυπωσιακό νέο του φωτογραφικό πρότζεκτ



Η Νίσυρος γεννήθηκε σύμφωνα με το μύθο της Γιγαντομαχίας. Η μητέρα των πάντων Γη έστρεψε τους θνητούς Γίγαντες κατά των αθάνατων θεών του Ολύμπου. Οι θεοί καταδίωξαν τους Γίγαντες, οι οποίοι υποχώρησαν έντρομοι. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής του Δία, να εξαφανίσει το Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος διέσχισε φοβισμένος το Αιγαίο προκειμένου να σωθεί. Ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε κοντά στην Κω. Με την τρίαινά του, απέσπασε ένα τμήμα από την Κω και το εκσφενδόνισε εναντίον του Πολυβώτη. Ο Ποσειδώνας πέτυχε το Γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Το κομμάτι αυτό της Κω έγινε η Νίσυρος.



Με τον αρχαίο θρύλο ξεκίνησε η γέννεση αυτού του ηφαιστείου που είναι ζωντανό και αναπνέει ακόμα στις μέρες μας. Η μάχη ζωντανεύει κάθε φορά που κοιτάς τα αρχαία ποτάμια λάβας από τα οποία απορρέουν αέρια και ατμοί διοξειδίου του θείου σχηματίζοντας κρυσταλλοποιημένα ιζήματα μέσα από τις χύτρες της μάχης αυτής τις φουρναρόλες. Γεωμορφολογικές παραμορφώσεις στον κρατήρα Στέφανο που αποδίδονται στις τελευταίες μεταβολές του μαγματικού θαλάμου πλάθουν το έδαφος δημιουργώντας φαράγγια και υψίπεδα για να θυμίζει σε κάθε γίγαντα την κατάληξη του Πολυβώτη.
























Όταν η κοσμογονική μορφή Νυξ ρίξει το πέπλο της στα απομεινάρια της μάχης αυτής, η γαλακτική οδός κάνει την εμφάνιση της μεθώντας αυτή την κοσμογονική δύναμη που προήλθε από το χάος και την παρθενογέννεση από τα δισεκατομμύρια αστέρια που κάνουν την εμφάνιση τους στο μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα του κόσμου αυτόν του Στέφανου που έχει διάμετρο 300 μέτρα και οι θερμοκρασίες από τους ατμούς φτάνουν τα σημεία βρασμού ενώ τα χρώματα της οξείδωσης βάφουν περίτεχνα το τοπίο .

Ο Αίολος στην συνέχεια αναλαμβάνει να καθαρίσει το τοπίο αυτό ανοίγοντας τους ασκούς με την μορφή μελτεμιού, τόσο δυνατού δημιουργώντας ανεμοστρόβιλους σκόνης θειούχου νατρίου διασπείροντας την μυρωδιά του ολέθρου και της εκ νέου δημιουργίας σε κάθε γωνία του κρατήρα. Με την Θάλεια την θεά της βλάστησης, κόρη του Ηφαίστου και της Αίτνας να αναλαμβάνει να επουλώσει τις πληγές της μάχης δωρίζοντας εύφορα εδάφη με δρύες για να κρατούν την σκιά στα βοσκοτόπια του θειαφιού .

Η ατέρμονη αυτή μάχη συμβαίνει καθημερινά στο ηφαίστειο της Νισύρου. Όποιος θέλει να γίνει μαχήτης της, δεν μένει παρά μόνο να την ζήσει όταν θα επισκεφτεί το ηφαίστειο αυτό, εξέρχομενος με το παράσημο της γιορτής της ζωής και της δημιουργίας.

lifo.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *